Radzyn Opublikowano 16 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2008 Pisałem gdzieś 3 tygodnie temu o moim problemie z kompem po zmianie RAM. Kupiłem RAM 2x1Gb Geil PC6400 800 Mhz. Wszystko fajnie ładnie ale moja płyta główna przyjmuje max 533 Mhz ale z tego co wiem wtedy RAM i tak leci po max 533 Mhz bo tak mu " każe" Płyta główna ;) Trzy tygodnie temu pisałem, że z początku system (Windows XP) przy starcie restartował dopiero po paru restartach działał a w między czasie wyskakują komunikaty z błędem o tym, że "Pamięć nie może być read" dziś zrobiłem re instalacje systemu. Niestety wszystko to samo. Czyżby powód to gryzienie się Płyty głównej z Pamięcią RAM? Płyta główna to Gigabyte 945PL-S3 czyli ta z niższych półek. Z góry dziękuje za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 16 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2008 Nie ma to jak Geile... :? Sprawdź je memtestem albo goldmemory, podwyższ napięcie na 2.1V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasp Opublikowano 16 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2008 Jakie pamieci takie ich dzialanie. Tu jak widac slawetne Geile Ultra. Coz calkiem prawdopodobne ze ramy to totalny szrot i tyle, co w przypadku geili nie jest niczym dziwnym. Ustaw recznie w biosie timingi, taktowanie i podnies napiecie tak jak radzi kolega wyzej. Przydalo by sie rowniez sprawdzic kosci Memtestem86+ i wtedy wnioskowac. Raczej winy w plycie glownej bym nie szukal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 17 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2008 Dodam od siebie , ze ponoc do Polski trafila partia uwalonych geili , rzekomo 15% z nich. Jakis serwis o tym pisall. Swoja droga , ja trafilem na uwalone fabrycznie zwykle Geile , bledy crc , zawieszki , resety. Pozniej przepychankis z serwisem bo ja mialem racje , ale u nich jak zwykle dzialalo. Sprawdzic na innych ramach , takich jakie oficjalnie mobas wspiera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzyn Opublikowano 17 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2008 Dodam od siebie , ze ponoc do Polski trafila partia uwalonych geili , rzekomo 15% z nich. Jakis serwis o tym pisall. Swoja droga , ja trafilem na uwalone fabrycznie zwykle Geile , bledy crc , zawieszki , resety. Pozniej przepychankis z serwisem bo ja mialem racje , ale u nich jak zwykle dzialalo. Sprawdzic na innych ramach , takich jakie oficjalnie mobas wspiera. Przy 2x512 RAM Patriot 533 Mhz komp śmiga aż miło dziś sprawdzę memtestem Geile jak co mam nadzieje, że zwrócą kasę za RAM-y bo faktycznie wygląda na problem z RAM-em :/ Fakt było mi brać OCZ :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzyn Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 Dodam od siebie , ze ponoc do Polski trafila partia uwalonych geili , rzekomo 15% z nich. Jakis serwis o tym pisall. Swoja droga , ja trafilem na uwalone fabrycznie zwykle Geile , bledy crc , zawieszki , resety. Pozniej przepychankis z serwisem bo ja mialem racje , ale u nich jak zwykle dzialalo. Sprawdzic na innych ramach , takich jakie oficjalnie mobas wspiera. No i się okazało, że trafiłem na tą uwaloną partię :mur: memtest86+ aż piał. Niestety w sklepie nie było OCZ reaper więc wziąłem Kingstony i teraz komp działa aż miło :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...