Skocz do zawartości
muszka15

Problem - Bardzo Niska Wydajność

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam płyte Gigabyte GA-6VEML zCeleronem Tualatinem 1200 i 2x128 mb ram pc133.Komputer działa bardzo wolno tną się filmiki na youtube, strony z flashem sąpraktycznie nie do przeglądania.Co może powodowaćtakie działanie?Reinstalowałem windowsa xp juz kilkakrotnie i dalej nic.W programie everest odczyt do pamięci wynosi troche poonad 300mb/s.Bije go pod tym względem nawet k6 z pamięciami 66mhz.W biosie pamięci są ustawione na turbo(próbowałem też innych wartości ale to nic nie dawało) i ustawienie host clk.Komputer nie jest kręcony wszystkie temperatury są w porządku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cały chipset VIA 693/694...

SDRAM CAS Latency przestawiłeś z 3 na 2? BIOS aktualny? Można spróbować włączyć programowo przeplot pamięci (Interleaving) oraz wymusić IOQD (In Order Queue Depth) 4 zamiast 1. Przy czym przełączenie IOQD daje największy przyrost przepustowości pamięci ale zdarzały konfiguracje, które robiły problemy (niestabilność/błędy) na tym ustawieniu. Zerknij tutaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Równiez korzystam z platformy s370

po pierwsze podkręcic proca :) Tulipany Celinka-S są ku temu bardzo chętne

Nie polecam FSB wyższych od 157 ze względu na niestabilna pracę PCI, lecz pewnie pamieci i tak nie pozwolą,

jednak fsb 142 będzie dość rozsądne - proc na 1,7 (podnieść napięcie) pamieci 7ns, PCI w granicach 35MHz

po drugie pamięci w Interleave 2-Bank (4-bank nie zawsze przynosi wzrost wydajności, ale warto sprawdzić)

po trzecie dodac ramu - niestety xp na 256MB nie ma prawa działać dobrze :/ 512 znacznie poprawia sytuację - ale raczej polecam dokuć kostkę 256MB, bo nie każda płyta udźwignie pobór 4W na jednym slocie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Równiez korzystam z platformy s370

po pierwsze podkręcic proca :) Tulipany Celinka-S są ku temu bardzo chętne

Nie polecam FSB wyższych od 157 ze względu na niestabilna pracę PCI, lecz pewnie pamieci i tak nie pozwolą,

jednak fsb 142 będzie dość rozsądne - proc na 1,7 (podnieść napięcie) pamieci 7ns, PCI w granicach 35MHz

niestety, to nie jest tak hop-siup ;)

mało który celek 1200 poleci na fsb133 a co dopiero 157!!!

po trzecie dodac ramu - niestety xp na 256MB nie ma prawa działać dobrze :/ 512 znacznie poprawia sytuację - ale raczej polecam dokuć kostkę 256MB, bo nie każda płyta udźwignie pobór 4W na jednym slocie

to nie jest przyczyna tak mizernej wydajności

a XP na 256MB potrafi chodzić (w miare - tak sobie - ale chodzi)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety, to nie jest tak hop-siup ;)

mało który celek 1200 poleci na fsb133 a co dopiero 157!!!

to nie jest przyczyna tak mizernej wydajności

a XP na 256MB potrafi chodzić (w miare - tak sobie - ale chodzi)

po związaniu nóżek celem podbicia napięcia o ok 0.2V praktycznie każda Celina-S 1,2 śmiga na 1,6, a boxowe bez problemu dochodzą do 1,7 (12x142) jeśli mamy płytę umożliwiającą regulację napięć.

Co do drugiego punktu - racja, sam niedawno 'w zastępstwie' używałem PII 333@415 z 192MB RAM na XP :)

odczyty faktycznie tragiczne - PC 133 z odczytem poniżej 700MB/s to faktycznie problem.

Co do sterów via4in1 mam v443 i działa no problemmo na szitowym Acorpie

polecam zassać z viarena.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po związaniu nóżek celem podbicia napięcia o ok 0.2V praktycznie każda Celina-S 1,2 śmiga na 1,6, a boxowe bez problemu dochodzą do 1,7 (12x142) jeśli mamy płytę umożliwiającą regulację napięć.

hmm... muszę być wyjątkowym pechowcem, bo miałem kilka tych celeronków i tylko jeden poszedł pow. 1,5ghz - boxowy nawet na 1,5 miał problemy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... muszę być wyjątkowym pechowcem, bo miałem kilka tych celeronków i tylko jeden poszedł pow. 1,5ghz - boxowy nawet na 1,5 miał problemy

coś jest na rzeczy :)

ale korzystałeś z nowych czy używek? NOSy są dużo bardziej wytrzymałe - mój bez problemu smigał na 1,45, ale wymiękało PCI i stabilność AGP dawało się uzyskać dopiero przy 1,4

wygrzewanie prime95 nie generowało błędów nawet na 1,48 (fsb124, ale mobo zaniżała taktowanie) niestety jako 1,5 system nie odpalał :/

zobaczymy na tuv4x - jak cos spróbuję upolować NOSa boxowego, od biedy Celinkę-S 1,1

dzięki za info o kłopotach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zwiazanie nozek daje +0.2V tylko rzekomo na sa6 i st6. Ja testowalem na wielu innych plytach i zawsze bylo +0.1V

kiedys nawet sprawdzalem w notach katalogowych i tam tez wynikalo ze po polaczeniu tych nozek powinno byc +0.1V

Edytowane przez morron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coś jest na rzeczy :)

ale korzystałeś z nowych czy używek? NOSy są dużo bardziej wytrzymałe - mój bez problemu smigał na 1,45, ale wymiękało PCI i stabilność AGP dawało się uzyskać dopiero przy 1,4

wygrzewanie prime95 nie generowało błędów nawet na 1,48 (fsb124, ale mobo zaniżała taktowanie) niestety jako 1,5 system nie odpalał :/

zobaczymy na tuv4x - jak cos spróbuję upolować NOSa boxowego, od biedy Celinkę-S 1,1

dzięki za info o kłopotach

boxa miałem nóweczke a reszta, to używki z allegro - myślisz, że jest jakaś różnica w jakości między boxem a OEM-em? bo ja szczerze w to wątpię. kupiłem kiedyś celerona 800 - jakiś OEM z demobilu - i fsb155 zrobił bez zmiany napięcia! i pewnie poleciałby wyżej ale miałem ch***** ram-y i więcej nie wyrabiały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

boxa miałem nóweczke a reszta, to używki z allegro - myślisz, że jest jakaś różnica w jakości między boxem a OEM-em? bo ja szczerze w to wątpię. kupiłem kiedyś celerona 800 - jakiś OEM z demobilu - i fsb155 zrobił bez zmiany napięcia! i pewnie poleciałby wyżej ale miałem ch***** ram-y i więcej nie wyrabiały

Oczywiście, że trafienie dobrego egzemplarza to loteria, ale..

do BOXów trafiają zazwyczaj procesory ze środka wafla krzemowego, zaś na OEMy idą te bardziej z brzegu.

Na środku wafla mamy mniejsze naprężenia i struktura krzemu jest bardziej wyrównana, zatem BOXy powinny być kropka w kropkę takie same - znaczy bardziej wyrównane i lepsze.

OEMy zaś - ze względu na inne ułożenie cząstek krzemu i większe naprężenia powinny być gorsze. Powinny, bo można dostać wskutek 'zniekształceń' egzemplarz wybitny, przekraczający możliwościami wersje BOX. Zazwyczaj jednak otrzymujemy produkt gorszy od BOXa.

Dotyczy to 'pełnych' Pentium.

Celerony to zazwyczaj odpady po produkcji Pentaków - źle wycięte, z uszkodzoną jakąś sekcją (cache'em czy jednym z rdzeni :) ) lub gorsze parametrami, o niestabilnej pracy, czy odbiegającej od normy strukturze.

Stąd taki OEMowy Celeron, nie spełniajacy żadnych norm może być właśnie egzemplarzem wybitnym.

Jednak trafienie na niego jest mocno wątpliwe :/ dużo częściej uzyskamy wysoką wydajność z pełnego Pentium BOX, ale jest odsetek Celeronów OEM przewyższający je wydajnością.

Tyle moich wniosków na podstawie procesu produkcji i selekcji Intela :)

btw: mówimy o sockecie 370 - w tamtych czasach prawdopodobieństwo trafienia dobrego Celerona było duuuużo wyższe. Teraz Celki polecane są na rynek dalekoazjatycki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wiem, że jest selekcja - to, co ze środka, to na lepsze i wyżej taktowane procki - a te z brzegu to padlina... ale nie słyszałem, żeby pomiędzy nimi była jeszcze robiona selekcja na BOX i OEM

Tak mówił "Pan z Intela" :)

Co do V-moda na Tualatinie to okazuje się, że duzo zależy od wersji - czy jest to 'domyślny' 1,475 czy 1,5V.

Ten pierwszy mozna zmodować na 1.675V max, zaś ten sam mod daje 1,6V na drugim (nasza sytuacja) - zaś można ponoć uzyskać 1,65V (choć tyle pokazuje mi BIOS, ale w Windzie mam już 1,6V)

ale odbiegliśmy od tematu :/

problemem są wolne pamięci

poza dobraniem odpowiedniej wersji via4in1 warto sprawdzić czy pamięci lepiej działają w przeplocie 2-bank czy 4-bank, oraz jakie timingi możemy ustawić, bez strat stabilności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze.

Ta selekcja na OEM i BOXy, to wierutna bzdura!!!

Po drugie.

Pamiętam, że mialem na Abicie BE6 w biosie do ustawienia jakis parametr, odpowiedzialny za dostep do Cache proca (wiem, ze przedzial byl od 1 - 8 ) cos jak CL RAMu i jesli mnie pamiec nie myli przestawienie tego z 8 na 1 dawalo dwukrotny przyrost odczytu w everescie i ogolnie komp dostawal niezlego kopa. Poszukaj moze tez to masz

Jak sie uda to zloze pajaka i napisze jak dokladnie sie to nazywalo.

Edytowane przez Bombay

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...