Skocz do zawartości
Dandysz

Problem Z Sli

Rekomendowane odpowiedzi

Witam system postawiony sterowniki najnowsze 174.74 nie wiem co jest wynik taki sam albo ciut mniejszy czasem trafi sie troszke lepiej niz na jednej ale jakies 100-200 punktow wiec w granicach błendu nie wiem co jest ;( zalamuje mnie to SLI

Wiem co czujesz, też tak miałem. Byłem gotów roztrzaskać mobo i grafy o chodnik, tyle żalu było we mnie z wydanej kasy. Ale po ładnych paru dniach (tygodniach) rozkręciłem zestawik SLI. U mnie problem z 3DMArkami ewidentnie tkwił w zakupie graf, które nie były dobrze rozpoznawane przez marki. Zaaplikowanie HotFixa troszkę rozjaśniło moje oblicze, były przynajmniej widoczne różnice pomiędzy 1 a 2 grafami.

Druga kwestia to jakiego trybu renderowania SLI używasz? W Panelu Nvidii masz 3 lub 4 tryby renderowania, w zależności od sterów:

Dołączona grafika

Najlepsze wyniki wyciągam na trybie renderowania klatek naprzemiennych - tryb 2 " Force alternate frame rendering 2". Zwróć uwagę na fakt iż zmiana tego ustawienia w zakładce Global Settings nie wpływa na ustawienia dla poszczególnych programów. Trzeba pożądany tryb włączyć ręcznie dla np. każdego 3DMarka. W razie zmiany trybu w Panelu NV, trzeba odpalić 3DMarka jeszcze raz.

Jeszcze inna kwestia to procek. Blue miał rację iż podkręcenie proca przy tych samych ustawieniach graf daje implikacje wydajnościowe dla całego testu 3DMarków. Mam C2D E6750 i na nominalnych ustawieniach 2,66 Ghz też mam niewielką różnicę w 3DM_06 - rzędu 600 - 800 pkt. Ale już przy 3,79 Ghz ta różnica to ok 4500 pkt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdze i tak ciekawe ze wzrost widac ale w marku 03 narazie na ustawieniach standard bez OC 58825 a w markach 05 i 06 mam tyle co na jednej grafie :( gdzies czytalem ze SB X-FI tez ponoc moze powodowac zaniazanie bo jakis konflikt ma z DX tez musze to sparawdzic

dzieki za info jak wroce z paracy postaram sie to sprawdzic :)

Edytowane przez KAGA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdz tryby renderowania jak wyzej.

U mnie na def(9800GX2) rowniez wyniki w 01 i 03 sa lepsze a w 06 i 05 dopiero po podkreceniu cepa widac,ze dziala sli,bo na def sa 21k-05 i 15.5k-06

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to tak w marku 05 zmiana renderowania nic to nie daje czyli

Zalecane przez firme NVIDIA (SLI) - 17361

Wymus renderowanie metada klatek przemiennych 2 - 17292

kurde na jednej grafie mialem 18495 wrrrrrrrrr ;/

oki teraz 06 metoda klatek przemiennych 2 - 12417

a mialem na jednej grafie 12131 no nic szkoda gadac :(

Edytowane przez KAGA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) no nic szkoda gadac :(

Co Ci mówiłem? :mur:

Na takim procku w domyślnej rozdzielczości to wiesz co możesz sobie testować :-| Zapodaj testy w wyższej rozdzielczości z wygładzaniem i filtrowaniem i nie płacz nam tu więcej :? pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lada moment Futuremark zaoferuje nowega Marka - Vantage. Tam ma być w pełni obsłużona technologia SLI, a nawet TriSLI. Mam nadzieję iż w tym bench`u wiarogodnie pomierzymy wydajność naszych zestawików. Niestety tylko pod Vistą :sad:

Głowa do góry KAGA, ja też płakałem. Trzeba się nauczyć wyciskania 7 potów z zestawu SLI. Trochę uporu, prób i testów powinno dać Ci poczucie zadowolenia z zakupionego sprzętu. Myślę iż Twój problem to taktowanie proca. Póki nie zobaczymy screena z 3DM_06, CPU-Z, GPU-Z to ja w te 4,2 Ghz na AMD`ku nie wierzę :unsure:

A propos SB X-Fi. Też miałem z nim przygodę ale na plus wydajności. W 3DM_03 gdzie testowany jest dźwiek, po wyłączeniu w BIOS`e układziku AC97 na płycie i pozostawienie obsługi dźwięku na X-Fi dało około 800 - 900 - pkt. do przodu - mierzone kilkakrotnie.

Edytowane przez Dandysz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lada moment Futuremark zaoferuje nowega Marka - Vantage. Tam ma być w pełni obsłużona technologia SLI, a nawet TriSLI. Mam nadzieję iż w tym bench`u wiarogodnie pomierzymy wydajność naszych zestawików. Niestety tylko pod Vistą :sad:

(...)

Myślę, że taki procek zadławi to SLI nawet w nowym marku :wink:

Chociaż z drugiej strony na SLI domyślnie będzie pewnie profil Extreme który to skutecznie spowolni animację nawet na najmocniejszych konfiguracjach :rolleyes: pzdr

BTW

4,2GHz??? :lol2: Chyba koledze się pomyliła czwórka z trójką :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno trzeba powiedziec otwarcie,ponizej 4Ghz proc bedzie dlawil SLI i nie ma czym mowic,mowa o mocnych kartach

Głupoty gadasz

http://forum.pclab.pl/t353143.html

maz tu różnice w grach AvG i min FPS między 3.6 ghz i 4ghz niezaóważalne,od siebie powiem że na 3ghz róznice między 3.6 też są minimalne więc to napewno nie blokada procka,chłopak coś żle ma system skonfigurowany ot co.

Niech sprawdzi w grach a nie marki,markami się nie gra :damage_wall:

Edytowane przez Maxforce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głupoty gadasz

(...)

Niestety nie głupoty :wink: 71proste zapomniał dodać, że ma na myśli marki, a tam te 3GHz w konfiguracji kolegi to lipa. Co gorsza kolega nie posiada nawet tych 3GHz (mam na myśli c2d) tylko jakiegoś przedpotopowego AMD który w markach baaardzo kuleje :D pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestes pewien??mnie gry wogole nie obchodza

Niech sprawdzi w grach a nie marki,markami się nie gra :damage_wall:

ja gram w marki a nie w gry,nie musisz sie tak sztucznie podniecac od razu

chemiczny_ali tak wlasnie mialem smarki na mysli tylko nie dopisalem,o grach sumie tez nic nie pisalem ;)

Edytowane przez 71proste

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak narazie tez lipnie wiadomo procek ma mnije mhz niz 6400+ :) narazie w marku 05 mam 16288 3DMarks na nie krecenym teraz czas podniesc :) mam problem z pamieciami kupilem kingmaxy 1066 ale wala blu screnami i wogole musialem wlozyc samsungi jednak nie zawodne ciekawe ze kingmaxy na automacie odpalaja na 800 ale mozna tecznie wybrac 1066

oki jeszcze 06 jak narazie 13009 3DMarks przy 2500Mhz :)

Edytowane przez KAGA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kulawe czy nie :P ciekaw jestem i Twoje cudo na standardzie wyciska LOL platformy nie ma co zmieniac (jak wykrecisz 2 intelowskie jajca odpowiednio to moze tez nie kulawe :) ) zegar robi swoje :) ale w marki niestety nie pogram za bardzo heheheh

Taki maly tescik w grach Link

Edytowane przez KAGA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kulawe czy nie :P ciekaw jestem i Twoje cudo na standardzie wyciska LOL platformy nie ma co zmieniac (jak wykrecisz 2 intelowskie jajca odpowiednio to moze tez nie kulawe :) ) zegar robi swoje :) ale w marki niestety nie pogram za bardzo heheheh

tuaj masz konkretny tescik

http://www.pcgameshardware.de/aid,642743/T...Benchmark-Test/

istotny jest min fps, a nie sredni, bo przyznasz ze miec 22, a 36fps to jednak spora roznica. a zapewniam cie, ze w przypadku SLI masz jeszcze wieksze spadki w min fps wlasnie przez slabego proca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:P wolałem się zapytać bo gdziesz czytałem że nie ma różnicy miedzy 8 i 16 że chwyt marketingowy i tak za rok dwa sobie kupie kompa juz pod windows 7 , 8 rdzeniowke ;p i quad sli plus kilo uranu i silos do elektrowni jądrowej i jazda

I dobrze czytales....przewertowalem dziesiatki stron w necie i zawsze podaja rownowage pomiedzy sli x8 i sli x16:

http://pclab.pl/art26223-9.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi