Skocz do zawartości
ecth

C2d E6750@3600mhz + Asus P5kc I Który Wentylator Scythe?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Jestem nowym użytkownikiem forum i mam pewne pytanie. Otóż kupiłem niedawno procesor (jak w temacie), podkręciłem go do 3,6ghz i wg coretemp temp juz jest za duza. w Orthosie po ok 40min w stressie mam 70stopni..:( Zastanawiam się więc nad kupnem zestawu Arctic Silver 5 + któreś chłodzenie Scythe. Czy możecie mi doradzić, który najlepiej kupić? Sądzę, że procka nie będę już więcej podkręcał, więc 3,6ghz to limit ostateczny. Max cena za went+radiator to 140zł - tyle mogę dać.

Chcialem kupić Scythe Ninja rev B, choć obawiam się, że może się na mojej płycie nie zmieścić:) Co prawda sprawdzałem na różnych forach i okazało się, że P5KC spokojnie radzi sobie z Ninją, ale nie wiem czy to chłodzenie będzie dla mnie najlepsze. W grę wchodzą te zestawy:

1. Scythe Ninja PLUS rev.B AM2 Ready

2. Scythe Katana 2

i Ewentualnie ten: Scythe Mugen, tylko nie wiem czy nie jest zbyt wielki do P5KC.

EDIT: Zapomniałbym o bardzo ważnej rzeczy: Podczas instalacji zestawu nie chcę wyciągać płyty głównej, więc czy Ninja lub Mugen mogą być zainstalowane w tradycyjny sposób?:)

EDIT 2: Sprawdzałem właśnie miarką odległości na mojej płycie i wg mnie heatpipe na Asusie może skomplikować sprawę instalacji Ninja lub Mugena.. Choć mimo wszystko ludzie na forach piszą, żę spokojnie te zestawy na tą płytę wejdą. Nie chciałbym żeby po zakupie bawić się po kilku dniach w oddawanie sprzętu do sklepu..:(

Bardzo proszę o poradę, bo powiem szczerze, że temp 70stopni w moim C2D troche mnie martwi..

Pozdrawiam

ecth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest pewien problem ze Scythe - nie podaje kompatybilności z płytami głównymi. Ponieważ nie mam pewności - ograniczę się tylko do sugestii by, skoro Scythe jest jedyną rozważaną firmą (szanuję wybór), bez względu na zakupiony radiator tej firmy dokupić zapinkę Scythe Universal Retention Kit.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest pewien problem ze Scythe - nie podaje kompatybilności z płytami głównymi. Ponieważ nie mam pewności - ograniczę się tylko do sugestii by, skoro Scythe jest jedyną rozważaną firmą (szanuję wybór), bez względu na zakupiony radiator tej firmy dokupić zapinkę Scythe Universal Retention Kit.

Pozdrawiam

Chyba się jednak mylisz.. Na stronie Scythe Ninja plus jest pokazana lista płyt wspierająca to chłodzenie, choć niezbyt aktualizowana.. Wg recenzji Mugen jest o ok 5stopni lepszy od Ninja, wiec raczej na niego się zdecyduję.

Dowiedziałem się, że Ninja plus spokojnie pasuje do mojej płyty (Asus P5KC), Mugen także więc nie trzeba zakupywać żadnej zapinki, ale czy będę musiał wyciągać płytę główną z obudowy to już jest inna sprawa. Bardzo by mnie cieszył fakt, gdybym tego nie robił..;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi