Skocz do zawartości
Tajfo

Zmienić Amd Na Intela?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zastanawiam się nad zmianą platformy. Obecnie mam Athlona64 X2 5200 na Foxconnie C51, 4GB RAM Patriot, VGA 8600GE. Używam Visty x64 wskaźnik wydajności 5,1 (najsłabszy proc) wszystko śmiga bardzo fajnie ale zastanawiam się czy zmiana platformy ma sens.

Myślałem o zmianie na C2D 8200 czy przyrost wydajności będzie jakiś bardzo zauważalny czy może poczekać 6 miesięcy na jakiś większy skok?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy do czego tego kompa masz używać i ile by Cię kosztowała wymiana.

Wydajniej będzie.Ale do grafiki 3D jednak mija się z celem ,bo karta będzie hamować i skok będzie niewielki. Także bierz 8200/8400 na jakiejś dobrej MOBO (P35) ,ale pod warunkiem ,że zmienisz kartę graficzna na jakiegoś 8800GT i ,że dopłata będzie niewielka.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym zadać podobne pytanie.Teraz mam Abit kn9 ,AthlonX2 5200@3,3 Ghz F3, 8800Gt gdybym sprzedał proca i płytę miałbym 600 zł kupiłbym E6750 + mobo na p35 z niewielką dopłatę.Czy warto , będzie dużo wydajniej ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafikę planuje zmienić w przyszłym miesiącu na Galaxy 8800GT CM.

Przygodę z Intelem skończyłem na celku 300MHz więc jestem sporo do tyłu :-P

Zakładam, że po kupnie C2D trzeba by było go podkręcić żeby efekt był pełny i teraz nie wiem jak skalkulować koszt żeby rzeczywiście to miało sens.

Zakładam, że pamiątki i zasilacz Amacrox 450 zostają więc oprócz grafiki musze dokupić płytę (do 350PLN) i proca. Czy na boxowym chłodzeniu da się podkręcić do 3,2GHz? No i ta płyta główna z tego co tutaj czytałem to każda ma jakiś feler mniej lub bardziej wkurzający więc też nie wiem za bardzo którą wybrać żeby ewentualnie pod 4 rdzenie była.

Ogólnie chce kupić tylko płytę do 350 PLN i proca do max 600PLN jest to wykonalne?

Chciałbym zadać podobne pytanie.Teraz mam Abit kn9 ,AthlonX2 5200@3,3 Ghz F3, 8800Gt gdybym sprzedał proca i płytę miałbym 600 zł kupiłbym E6750 + mobo na p35 z niewielką dopłatę.Czy warto , będzie dużo wydajniej ?

Heh no właśnie to samo mnie nurtuje czy kijek jest tego wart czy może od razu na 4 klocki skoczyć za np. 6 miechów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobisz jak uwazasz z tymi 4 rdzeniami ale jeżeli nie jestes jakims grafikiem a komputer używasz do gier to E8200 starczy (poczekamy na testy 4 jajowych penrynów moze one będą wymiatać w grach:P) A płyta główna jeżeli ma być pod 4 jajka także to coś najlepiej z 8 fazami zasilania i jest taka ASUS p5k PRO.Na boxie podkrecisz spokojnie tego procka do 3.2:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ten Winsdor F3 pójdzie na 3,4ghz to ja nie widze sensu przesiadki i jeszcze dopłaty: http://egielda.com.pl/?str=art&id=3333

Pójdzie ale robi się cieplutko :) 1,5 v fryzjer nie daje rady....ale w tym teście E6750 był nie podkręcony i miał w Fear 23 fps więcej od amd 3,2 ghz , więc wydajnośc byłaby o wiele większa dobrze kombinuję ?właszcza że 6750 kręcą się spokojnie poad 3,3 ghz Edytowane przez Ender

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sporo dolozysz, a prawde mowiac wiele nie zyskasz ...owszem bedzie nieco szybciej, ale przelicz czy bedzie sie to kalkulowalo

E6750 nie ma sensu teraz lykac. Albo E8200/8400 albo Quad, zalezy kto co woli i jakie ma chlodzenie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pójdzie ale robi się cieplutko :) 1,5 v fryzjer nie daje rady....ale w tym teście E6750 był nie podkręcony i miał w Fear 23 fps więcej od amd 3,2 ghz , więc wydajnośc byłaby o wiele większa dobrze kombinuję ?właszcza że 6750 kręcą się spokojnie poad 3,3 ghz

Wdajnośc po oc widze ze jest

http://egielda.com.pl/?str=art&id=3333-46

Oba na 3400 i roznica 10fps - 53 vs 63

Przy 8800gtx w 1600x1200 tez roznica 10fps.

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ogranicza

problem jest tylko to,zę jest sens dopłacać do nowej platformy - tutaj zdania mogą być mocno podzielone...

Równie dobrze można napisac że E8200 będzie ograniczał w stosunku do Quada :/ (kolega zmienia tego 8600 na 8800gt)

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem A643000+, KN9 do tego 1gb ddr2 jakies twinmosy. Przesiadka to jak z malucha na McLaren Mercedes. Owszem zmieniłem całego kompa i kosztowało mnie to troche ponad 2k ale naprawde warto było.Teraz musze kupić jakąś bude i ramy no i moze hdd. Jezeli masz kase i planujesz przesiadke to sie przesiądź, ale jeżeli chcesz sie przesiąść bo masz taki kaprys to się wstrzymaj xD. no i licz się z wydatkiem okolo 2k PLN.Mowie tu o C2D +8800gts(gt), jakies sensowne mobo(DFI DK LP T2rs).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem A643000+, KN9 do tego 1gb ddr2 jakies twinmosy. Przesiadka to jak z malucha na McLaren Mercedes. Owszem zmieniłem całego kompa i kosztowało mnie to troche ponad 2k ale naprawde warto było.Teraz musze kupić jakąś bude i ramy no i moze hdd. Jezeli masz kase i planujesz przesiadke to sie przesiądź, ale jeżeli chcesz sie przesiąść bo masz taki kaprys to się wstrzymaj xD. no i licz się z wydatkiem okolo 2k PLN.Mowie tu o C2D +8800gts(gt), jakies sensowne mobo(DFI DK LP T2rs).

Ta tylko weź pod uwage że on nie ma A64 3000+, tylko X2 5200+ (2x1mb cacheL2) na jądrze Winsdor F3, który już tak mocno nie odstaje jak ten twój były

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc podjełem decyzję .Odkąd pamiętam zawsze miałem AMD teraz pora pobawić się intelem :)Płytę już mam MSi Neo 2 fir i teraz pytanie do Was ,co do niej wsadzić .Chciałbym się zmieścić w 400 zł , więc E8200 odpada czy warto kupić 6300 za jakieś 270 zł na allegro , czy polecacie coś innego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc podjełem decyzję .Odkąd pamiętam zawsze miałem AMD teraz pora pobawić się intelem :)Płytę już mam MSi Neo 2 fir i teraz pytanie do Was ,co do niej wsadzić .Chciałbym się zmieścić w 400 zł , więc E8200 odpada czy warto kupić 6300 za jakieś 270 zł na allegro , czy polecacie coś innego ?

ja bym kupil cos najtanszego...nawet jakiegos celeronka i na nim posiedziec do czasu az bedzie kasa na E8xxx

na zakupie celerona wiele nie stracisz : http://www.allegro.pl/item315475588_celero...lga775_box.html

ewentualnie E2160 http://www.allegro.pl/item312073065_nowe_p..._1_8ghz_ss.html

Edytowane przez _Vip_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym Ci radził zostać przy tym co masz! :lol2:

Jestem świeżo po swapie na E8200 no i pierwsze wrażenie :blink: index w Viście podniósł się o 0,2 HAHAHA

INTEL jest przereklamowany i tyle, jedyna nadzieja w podkręcaniu.

Tak na szybko wnioski:

- nigdy nie wierz w testy, owszem wyniki w benchach w miarę się pokrywają ale cały ten opis, że Intel bije AMD śmiech na sali! Jest różnica ale myśle, że nie warta tych kilku stów lepiej dokupić ramu i lepszą grafę

- tak jak kolega wcześniej napisał, jeśli wyciągniesz z AMD 3-3,4 GHz to zmiana nie ma sensu

- AMD dalej oferuje dobry stosunek wydajność/cena

Piszę tak bo spodziewałem się huraganu a powiał zefirek zobaczymy ile wyciągne w OC :)

Jeśli moge coś doradzić to jeśli zamienisz X2 5200 na odpowiednik lub niższy ze stajni Intela to WTOPISZ! A już wogóle zamiana X2 na celka żeby potem na C2D :mur: :lol2: :blink:

Edytowane przez Tajfo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co myślicie o tym : http://www.allegro.pl/item312632535_okazja...lga775_box.html

warte tej ceny ?

Zapomniałem dodać ,że rozglądam się za prockiem , który ma zastąpić Athlona X2 5200 F3 @3,3 G więc chciałbym coś o podobnej lub lepszej wydajności po OC.

Edit

Właśnie przeczytałem post Tajfo , ja nie spodziewam się huraganu ale chciałbym po OC mieć solidną burzę :)

Edytowane przez Ender

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem świeżo po swapie na E8200 no i pierwsze wrażenie :blink: index w Viście podniósł się o 0,2 HAHAHA

INTEL jest przereklamowany i tyle, jedyna nadzieja w podkręcaniu.

Tak na szybko wnioski:

- nigdy nie wierz w testy

:)

Prawda jest taka ze wolfdale na 4ghz prezentuje naprawde niezla wydajnosc i co do tego nie powinno byc watpliwosci. Sklada sie na to fakt o ile lepsze byly juz E6XXX od amd, do tego jeszcze E8 daje nam potencjalnie wyzsze tektowanie i lepsze oc, jak i jest wydajniejszy od swojego odpowiednika 65nm.

Inna sprawa ze zmiana platformy to koniecznosc wymiany wiekszej ilosci czesci i tutaj oplacalnosc jest juz zupelnie inaczej rozpatrywana. Odpowiedz sobie w jakich aplikacjach ogranicza cie twoj config i wtedy zastanawiaj sie nad ew zmiana (lub nie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja zmieniłem płytę i procka (miałem szczęście dziś bo podobno nie ma tych E8xxx a ja dostałem za 585 BOXa :D )

Winda chodzi fajnie, proc ma standartowo coś koło 2,72 GHz (nic nie kręciłem jeszcze) wiatrak się kręci 825rpm z tego co zerknąłem -> narazie się przyzwyczajam to mój pierwszy Intel od celka 300MHz :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tajfo zainstaluj sobie WinXP i zobaczysz różnicę, Vista jest jak dla mnie ciągle wersją beta gdyż nie jest jeszcze zoptymalizowana, dużo bugów jedyny plus to i tak nie do końca dopracowany dx10. w Testach WinXP wypada w większości przypadków szybciej niż Vista (test z jakiegos angielskiego forum jak znajde, podeśle), np. Ja na E2160@3.1Ghz24/7 miałem więcej w 3d smarku niz x2 6000+ teoretycznie zaoszczedziłem jakieś 300zł. Więc testy to jedno a wydajność to drugie. Póki co to AMD brakuje dużo do Intela, bo nawet Phenomy sie nie sprawdzają jak trzeba(e-giełda) i zaraz ktoś powie,że AMD to ojciec wielordzeniowców. Ok może i tak jest. Ale ja wole siedzieć na czymś co ma większą wydajność niż zachwalać coś słabszego i polemizować, że AMD bije Intela pod linuksem.

Mały offtop się robi.Więc ja już chyba kończe xD :P

Edytowane przez The SainT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tajfo

Nie masz zle ,wiec nie zmieniaj calej platformy

chcesz dostac kopa w grach to zmien grafe , podkrec tego amdeka

i bedzie spoko ,gites malines .

Moj wskaznik wydajnosci Visty 64 5.9 czyli porownujac do twojego sprzeta cudow nie ma .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi