Starbug Opublikowano 17 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2008 (edytowane) Memtest86+ v.2.00 i zwykły memtest86 pokazują mnóstwo błędów w czasie testowania moich pamięci. Czasami błędy pokazują się przy teście nr 1, czasami nr 3 albo 4. Program zaczyna wypisywać błędy i nie może przejść dalej (tyle błędów się pokazuje). GoldMemory nie wypisuje rządnych błędów. Pamięci testowałem u kolegi – żadnych błędów. Testowałem u siebie pojedyncze moduły na ustawieniach standardowych BIOS; testowałem też w różnych slotach, na napięciach 2,0-2,3V przy timingach 5-5-5-15 i 4-4-4-15 – takie same błędy. Wyłączyłem w BIOS-ie Legacy USB (gdzieś czytałem, że może powodować błędy), podłączyłem tylko zasilanie do płyty, procesor, FDD, kartę graficzną i RAM – nie pomogło. Komputer działa normalnie, przechodzi wszystkie benchmarki. Raz pokazał się blue screen przy instalowaniu AQQ. Zestaw jest nowiutki składany dwa dni temu. Czy przyczyną błędów może być to, że pamięci są „zoptymalizowane” do pracy w systemach z SLI, a moja płyta tego nie obsługuje? Proszę o podpowiedź jaka może być przyczyna błędów w memteście, bo kończą mi się już pomysły :]. Konfiguracja: Gigabyte GA-EP35-DS3R OCZ Technology 2x 1GB DDR2 800MHz SLI Ready EPP CL4-4-4 Intel Core2 Duo E8400 3,00GHz (S775) BOX GeForce 8800 GTS Gigabyte 512MB TV & 2x DVI (PCI-E) Chieftec (CFT-560A-12S) 560W Windows XP SP2 Edytowane 17 Lutego 2008 przez Starbug Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 17 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2008 Czy przyczyną błędów może być to, że pamięci są „zoptymalizowane” do pracy w systemach z SLI, a moja płyta tego nie obsługuje?To nie ma nic do rzeczy. Oddaj pamięci i niech wymienią Ci na nowe bo nie ma sie co z tym bawić, w przyszłości możesz mieć problemy z tym tylko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasp Opublikowano 17 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2008 (edytowane) Memtest86+ wersja 1.70 czy najnowsza 2.00 sa naprawde miarodajne i jesli wykazuja bledy to na 99% sie to zgadza z rzeczywistoscia i tak jest. GoldMemory potrafi przepuscic uwalone memki nie stwierdzajac uszkodzen, dlatego radzil bym jego wyniki traktowac jako ciekawostke. Edytowane 17 Lutego 2008 przez lukasp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grogi Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 Memtest86+ wersja 1.70 czy najnowsza 2.00 sa naprawde miarodajne i jesli wykazuja bledy to na 99% sie to zgadza z rzeczywistoscia i tak jest. GoldMemory potrafi przepuscic uwalone memki nie stwierdzajac uszkodzen, dlatego radzil bym jego wyniki traktowac jako ciekawostke.Odwrotnie zresztą też... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 Coś mi to wygląda na BIOS w wersji F1. Pobierz najnowszy BIOS. Memtest powinien przejść bez błędów po aktualizacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyborg Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 Mam podobny problem. Kupiłem Komputer. GA-P35-DS3R Core 2 Duo E4500 Geil 2x 1Gb Ultra 4-4-4-12 Zasilacz Tagan 430W GeForce 8800 GT 512mb I tak wszystko było good aż do jakiegoś mometu, ze nagle zaczeły skakać bluescreny, tak z niczego. Myślałem ze to dysk segate to go odłaczyłem i błędy ustały ale za jakiś czas sie pokazały :( Przetestowałem pamięc memtestem i kupa błędów. Potem przetestowałem je pojedyńczo i wszystko ok. Aha po reinstalowaniu Windowsa jest wszystko ok, wydaje mi sie ze jakieś "Łatki" mogą byc nie kompatybilne. Ps. Mam teraz jedną kość Ramu i jest dobrze może to Dual coś psuł. Narazie jest good potestuje pamięc jeszcze raz i dam znać, może to płyta jest walnięta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 Odwrotnie zresztą też...Potwierdzam , u mnie przepuscil na defie ramy , tymczasem windows sypal sie , gry wywalaly i lapalem bsody. Orthos potwierdzal , ze cos jest nie tak , memtest dopiero na testach selektywnych , czyli tych , ktore wybiera sie samemu z poziomu konfiguracji > test 9 i 10 , ale tych nie ma w tescie defaultowym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m15m Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 (edytowane) Ja testowałem stabilność swoich OCZ-tów po ostrym OC* i Memtest86+ V2.01 (stadardowy test, pod BIOS-em) nie wykrył mi żadnych błędów (1 pass complete, ok. 37 min. testu), natomiast Prime95 (Torture Test - Blend) wysypał się już po 1 min. !!! Także tymczasowo straciłem wiarę w Memtest86+... * Oczywiście OC było tak przeprowadzone, że miałem 100% pewność, że sprawdzam możliwości samego RAM-u (CPU i MB pracowały poniżej swoich możliwości). Edytowane 15 Kwietnia 2008 przez m15m Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czolo7 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 To ja sie odrazu podepne do tematu. Mam pamieci OCZ DDR2 800MHz SLI Ready 2x2GB i ogolnie jak procesor nie jest podkrecony a pamieci leca @ 1066MHz to wszystko jest ok. Natomiast jak juz podkrece procka (pamieci na 1066) to wtedy wyskakuja komunikaty, (orthos, OCCT) ze wina lezy po stronie pamieci................ogolnie to nie wiem o co chodzi.........? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 mobo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czolo7 Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 chyba odswieze temat bo nadal przy podkreceniu proca przy tescie orthos (tylko CPU) wszystko dziala cacy...natomiast jak wlacze blend to juz po paru sekundach potrafi sie wykrzaczyc :( ....nawet na nie podkreconych ramach....jeszcze dzis zapodam memtesta.... @XA jesli to mobo to sie chyba chlasne :| jak narazie 3 i pol godz memtestu i zero errorow.....a tylko odpale blend w orthosie i juz zwis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...