Skocz do zawartości
BOB

Wentyle- jaka jest prawda???

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie. Czy dobry, sprawny wentyl 120 mm (lub trochę więcej) puszczony na 5v jest naprawde niesłyszalny?

Chodzi mi o wentyl na ,,powietrzu" (tj. poza obudową)

1. zalezy jakiej firmy ten wentyl, na jakich lozyskach i w ktorym momencie (zaraz po kupieniu czy po jakims czasie)

- najlepsze Papsty na lozyskach kulkowych bo lozysko slizgowe (cierne) mimo ze na poczatku cichsze szybciej sie wyrabia i potem halsauje bardziej niz kulkowe, przy takich duzych wentylatorach polecam cos z podwojnym lozyskiem kulkowym - bardzo duza zywotnosc ponad 2x dluzsza niz slizgow :)

2. niektore duze wentylatory nie beda chodzic na 5V a te co beda to moga nie wystartowac przy tak niskim napieciu np. trzeba poruszyc paluchem

3. zaden wentyl nie bedzie nieslyszalny chyba ze wylaczony - jedna sa glosne inne ciche ale zawsze je troszke slychac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy Papsta to jakaś firma?

THX

PAPST tak to firma produkujaca jedne znajlepszych wentylatorow - niestet u nas sa albo niedostepne albo bardo drogie albo uzywane :(

jak ptrzebujesz wydajnego wentylatora to pogadaj z osoba o nicku tanaka o wentylatorze Papst (chyba 170x170) na 220V ale puszczonym na nizszym napieciu jeszcze kilka osob kombinowalo z duzymi wentylatorami 220V - poszukaj i popytaj

a tak BTW do czego potrzebujesz tego wentylatora :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczyłoby

Kupilem na Allegro nowki wentyle PowerLogic 92mm , mam puszczone zazwyczaj na 5 V i sa prawie nieslyszalne, na 12V w sumie tez one same nie sa glosne, tylko swist powietrza slychac na chlodnicy.

http://onet.allegro.pl/show_item.php?item=11124164

http://onet.allegro.pl/show_item.php?item=11467051

http://onet.allegro.pl/show_item.php?item=11425285

http://onet.allegro.pl/show_item.php?item=11512194

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PAPST tak to firma produkujaca jedne znajlepszych wentylatorow - niestet u nas sa albo niedostepne albo bardo drogie albo uzywane :(

jak ptrzebujesz wydajnego wentylatora to pogadaj z osoba o nicku tanaka o wentylatorze Papst (chyba 170x170) na 220V ale puszczonym na nizszym napieciu jeszcze kilka osob kombinowalo z duzymi wentylatorami 220V - poszukaj i popytaj

jesli juz podajesz jakies informacje, to podawaj poprawne :lol:

tanaka ma wentylator papsta, 170(dokladnie 172 mm) - to prawda.

jednak nie jest to wentylator na 220V!!

jest to wentylek na 48V (producent dopuszcza prace na 28-56V)

przy czym tak naprawde spokojnie startuje na 12V albo i nawet mniej

tak sie sklada, ze tez mam taki "na stanie", rusza na 12V a nawet i na 7V, oczywiscie przy tak niskich napieciach jest praktycznie nieslyszalny

takie wentylki chodza na allegro po 30-50 zlotych, wg goscia sa uzywane, jak dla mnie to malo uzywane albo wcale - na tych, ktore ja mam nie bylo sladow po lutowaniu na koncowkach, w kazdym razie na pewno sa w bdb stanie

reed: na pelnym napieciu moze byc glosny ten twoj papst, ale gdybys mial mozliwosc puszczenia go na zmniejszonym napieciu to na pewno bylby cichszy.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reed: na pelnym napieciu moze byc glosny ten twoj papst, ale gdybys mial mozliwosc puszczenia go na zmniejszonym napieciu to na pewno bylby cichszy.....

No wlasnie z tym problem, nie mam juz zadnego trafa zeby mozna go bylo puscic na nizszym napieciu, a na 220V , to wole taki stolowy :wink:

Heh, ale zebys slyszal SUNONa na 220V na pelnym napieciu 8O

Powinni sluchawki dodawac gratis :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie z tym problem, nie mam juz zadnego trafa zeby mozna go bylo puscic na nizszym napieciu, a na 220V , to wole taki stolowy :wink:

Heh, ale zebys slyszal SUNONa na 220V na pelnym napieciu 8O

Powinni sluchawki dodawac gratis :x

A nei kołeczki?? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi