Skocz do zawartości
czocza

Płyta Główna Do Oc E8400

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Mam dylemat dotyczący kupna płyty głównej pod OC E8400.

Kwote jaka mogę przeznaczyć na mobo jest to 500zł(jeśli naprawdę będzie coś godnego uwagi powyżej kwoty 500 lub 600zł to dam tyle)

Mam na oku:

- DFI DK T2RS

- DFI LANParty LT X38-T2R (cena powyżej 500zł)

- Foxconn Mars (cena równiez pod powyzej 500zł)

- Abit IP35 (czytałem w temacie o tej płycie, że ma strasznego vdropa, nie ma oficjalnego BIOSu wspierającego procesory E8400 i wiele innych wad)

- może jakaś inna płyta jest godna uwagi?

Proszę o pomoc wyborze odpowiedniej płyty do cpu E8400.

Czekam na odpowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też jestem za DK P35 T2RS bo sam posiadam wersje bez RS i jest genialna dobre rozmieszczenie elementów na płycie bardzo fajny BIOS z zakładką do OC.Poza tym nie posiada zbędnych bajerów i nie ma instrukcji ustawiania BIOS'u jak np w Asusach.Pomimo plomby na NB temperatura jego wg Smart guardiana to 42 stopnie więc nie jest źle a pasta pod nim jak na zdjęciu w temacie o tej płycie jest dobrej jakości.Jak coś to przeczytaj temat o niej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie opłaca się doplacać do DFI Lan Party LT P35-T2R? Czy kupic DFI Lan Party DK P35 T2RS?

Do Asusa co mnie przekonuje to obsługa magistrali 1600, po update BIOS'u ale nie wiem czy to nie kolejny chwyt marketingowy z strony Asusa.

Do DFI co mnie przekonuje ze prędzej mnie cep będzie ograniczał niż mobo.

Edytowane przez czocza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie opłaca się doplacać do DFI Lan Party LT P35-T2R? Czy kupic DFI Lan Party DK P35 T2RS?

Do Asusa co mnie przekonuje to obsługa magistrali 1600, po update BIOS'u ale nie wiem czy to nie kolejny chwyt marketingowy z strony Asusa.

Do DFI co mnie przekonuje ze prędzej mnie cep będzie ograniczał niż mobo.

Jak masz kasę i Ci nie szkoda to bierz LT ;) sam taką posiadam. Posiada 8-fazowe cyfrowe zasilanie , a wersja dk 4-fazowe. Mimo wszystko do C2D dk jest wystarczające.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz kasę i Ci nie szkoda to bierz LT ;) sam taką posiadam. Posiada 8-fazowe cyfrowe zasilanie , a wersja dk 4-fazowe. Mimo wszystko do C2D dk jest wystarczające.

Niby kase mam, LT u Milansa nie całe 600zł.

Na płycie ponoc sie nie oszczedza, nie chce kupic czegos a za kilka dni sprzedac.

Nie umiem znalezc na polskich portalach recek płyt z firmy DFI.

Jaka z płyt DFI jest mniej problematyczna DK czy LT?

Mam pytanie jesli mam utworzona macierz na płycie Abit IP35 czy nie strace danych jesli kupie jedna z płyt DFI.

Czy DFI wykryje mi bez problemów macierz utworzona pod Abitem?

Czekam na odpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Link - jak to mówią najciemniej pod latarnią :wink: .

Czytałem ta recke na PurePc ale tam jest porównanie DK P35, X38 LT i Foxconn Mars a mnie by interesowało porównanie DK P35 z LT P35.

Co byście wybrali na moim miejscu DK czy LT P35? Opłaca sie dopłacać sie 160zł do wersji LT P35?

Byłbym skłonny dołozyc te 160zł jak nie nowa podstawka pod Nadhelema(czy jak to sie tam pisze ;P) bo chipsety X38, X48 moim zdaniem nie wnoszą żadnej rewolucji w porównaniu do P35.

Naprawdę proszę was o pomoc, jutro musze podjąć ta ciężka decyzje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co byście wybrali na moim miejscu DK czy LT P35? Opłaca sie dopłacać sie 160zł do wersji LT P35?

większość która zamierza kupić DFI ma ten problem :) Osobiście myślę że nie warto dopłacać do LT bo i tak więcej cepa nie wykręcisz a jeśli nawet to nie warte swojej ceny. Ta dopłata jest za sekcje zasilania i większą liczbę slotów. Osobiście bardziej podoba mi się rozmieszczenie DK i ten ładny pomarańczowy kolor B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

większość która zamierza kupić DFI ma ten problem :) Osobiście myślę że nie warto dopłacać do LT bo i tak więcej cepa nie wykręcisz a jeśli nawet to nie warte swojej ceny. Ta dopłata jest za sekcje zasilania i większą liczbę slotów. Osobiście bardziej podoba mi się rozmieszczenie DK i ten ładny pomarańczowy kolor B-)

Hmm, tylko że DK też ma cyfrową sekcję zasilania... Fakt, że ta na LT się trochę różni od tej na DK, no ale tu i tu są cyfrowe ;]

OC na obu płytkach jest identyczne, bios jest identyczny (różni się 2,3 opcjami, które za dużo w oc nie pomogą ;] )

IMO nie opłaca się dokładać do LT, no chyba że chcesz mieć lepsze chłodzenie na NB (te co jest na DK wystarcza oczywiście) i inny kolor slotów ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra panowie prawie mnie przekonaliście do DFI DK P35 T2RS, na 99% ja kupuje. Ale jakoś nie daje mi spokoju te LT:P Hmmm może wynika to ze przekonania ze droższe to musi być lepsze, no nie wiem ;/

Ale mam jeszcze pytanie związane RAID'em jeśli miałem RAIDA zrobionego na Abit IP35 i teraz kupie DFI DK P35 T2RS to nie utrace danych z mojej macierzy?:>

Czekam na odpowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi