Skocz do zawartości
Dawid00

Zasilacz Głośno Chodzi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od wczoraj jakoś zasilacz mi głośno chodzi. Można powiedzieć śmiało: "jak traktor". Nie wiem czym to jest spowodowane. Nie wiem jak opisać ten dźwięk, lecz myślę, że łatwo się domyślić jak to brzmi. Jak tak jakoś poruszam komputerem i powłączam pare razy kompa to jest cisza. Dziś np. włączyłem kompa, zasilacz chodził głośno, ale po jakimś czasie się sam uspokoił (po jakiejś minucie/dwóch)

Może zasilacz się poluzował? Jak przycisnę obudowę z góry, to zasilacz się uspokaja. Ogólnie po uspokojeniu chodzi jakoś inaczej, tak jak b. cichy odkurzacz, dzwiek podobny do tego jak przyłoży się odkurzacz do podłogi w celu wciągniecią brudku, tylko że o wiele ciszej. Jaka może być tego przyczyna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Z tyłu obudowy zasilacz jest przykręcony 4 śrubkami, sprawdź czy nie są poluzowane, jeśli tak to je dokręć ale nie za mocno bo gwint przekręcisz.

2. Wentylator w zasilaczu daje Ci znać ze zbliża sie koniec jego żywota, wiec pozostaje Ci wymiana wentylatora lub całego zasilacza.

Edit: Jaki to zasilacz ?

Edytowane przez Armo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Zasilacz to jakis "ProComp 400w", mozliwe, ze juz pada :P, mam go 2 lata. A wiatrak raczej dobry bo dokladnie patrzalem, wylaczylem nagle zasilacz z przycisku, wiatrak sie zatrzymal i jeszcze delikatnie bylo slychac traktora :D Dzieki za info, wiem na czym stoje :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szybka wymiana wentylka albo najlepiej zasilacza.. miałem tak w codegenie swojego czasu... pewnego dnia przestał tak robic i okazało sie ze całkiem sie wentyl zatarł... na szczescie tylko/aż dysk mi poszedł (20GB).. no i ten zasilacz. To trzeszczenie to wyrobione łozyska, kiedy sie nagrzeją śruty zwiększąja objętość i nie ma tego luzu i zaczyna pracowac w miare normalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi