Skocz do zawartości
robowsky

500gb - Co Polecacie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Tez sie zastanawialem nad tym kilka dobrych godzin. I mogles wczesniej zalozyc watek - na chwile obecna pozostanie mi czytanie jak bardzo umoczylem zamawiajac WD5000AAJS ;]

A co nie za dobry ten dysk ?

Ja czytałem pochlebne opinie na temat Seagate 500GB 7200.11 z 32MB cache

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dowiem sie jak zabije kuriera i dolacze kolejne trofeum na sciane biblioteczki [;

32MB? Potrzebne tyle normalnemu uzytkownikowi na chwile obecna?

hehe :D , Zawsze możesz oddać i kupić inny ;)

No 32MB to raczej takie nie potrzebne, ale jak już jest ;) Ważne by było to co napisałem w pierwszym poście i będzie dobrze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak by nie patrzeć na cenę (co jak co, np samsungi są tańsze) to jako główny dysk co brać, Seagate 500 GB 7200.11 Cache 32MB czy coś innego? Bo coś mi się wydaje że mój trzyletni Seagate swoje już przepracował i pora go wymienić na coś nowszego i o większej pojemności.

Główne kryterium to wydajność, ale na wynalazki pokroju Raptor mnie nie stać :) A że w/w Seagaete 500 GB kosztuje niewiele mniej niż 750 GB Samsunga, sam nie wiem :) Niby Seagety miałem zawsze i trzeba im oddać to co się im należy - żaden nigdy mnie nie zawiódł.

Edytowane przez Nicolass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem w testqch do wybrania 2 dyski jeden seagate 500gb 7200.11 32mb cache drugi samsung 500 16mb

samsungowi daje 2 miejsce ale niewiele ustępuje seagate'owi w wydajności i ciszy, ja patrzyłem na dysk pod kątem magazynu danych a nie jako dysk systemowy, więc mnie to rybka o te parę mb/s w transferze

cenowo to prawie 100zł różnicy co mogę przeznaczyć na coś zupełnie innego

czas pokaże jak będzie się dalej zachowywać, póki co na serwis przychodzą w większości seagate'y te nowsze i starsze, samsung to niewielki odsetek

nie ma co generalizować bo na każdy dysk przyjdzie pora prędzej czy później, to tylko masówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

póki co na serwis przychodzą w większości seagate'y te nowsze i starsze, samsung to niewielki odsetek

nie ma co generalizować bo na każdy dysk przyjdzie pora prędzej czy później, to tylko masówka

Tak... A skąd to wiesz? Najlepiej od razu podziel się z nami, jak to ktokolwiek sprawdził?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mogę tylko dopowiedzieć, że procent udziału firmy Seagate w sprzedaży dysków jest znacznie większy niż Samsunga, więc stąd może wynikać, że wraca więcej Seagatów. Bez statystyk ilości kupionych/do trupów, opinie, które firmy są mniej awaryjne można pominąć.

Edytowane przez Elektronek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat troche ucichł a ja mam takie pytanko. Czy WD5000AAKS jest glosniejszy od 3200AAKS ? Bo ceny ostatnio ostro spadły i kusi mnie dokupienie kilku GB :) Dokladnie mowiac to czy tez tak chrobocze ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi