Skocz do zawartości
Magic_LbN

Sli: 2 Karty 8x Vs 2 Karty 16x

Rekomendowane odpowiedzi

siema wszystkim :]

mam taką wątpliwość i nigdzie nie moge znaleźć odpowiedzi... jaka jest różnica wydajności między SLI przy dwóch kartach x8, a dwóch x16? Warta uwagi? W ogóle warto brać mobo pod SLI???

(kupuje kompa w ciągu +-miesiąca i nie wiem czy brać mobo na X38 czy coś pod SLI właśnie - grafa będzie 8800gt)

Pozdro i z góry dzięki za odpowiedzi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy x8 karty dzialaja o polowe wolniej z powodu 50% mniejszej przepustowosci magistrali PCI-E. Co do mobo to poprostu zalezy od tego czy chcesz miec SLI czy nie, ale w mojej ocenie nie ma co brac po 8x jak juz to 2 razy pełne 16x.

Jesli lubisz bajery i masz kase mozesz brac ta plyte gł co mam w sigu ASUS Striker EXtrme obsluguje pełne 16x SLI =]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy x8 karty dzialaja o polowe wolniej z powodu 50% mniejszej przepustowosci magistrali PCI-E.

no to gościu do pieca dołożyłeś.... jeszcze jakieś podobnie ciekawe myśli? Chętnie posłucham, ale proszę... w innym dziale, np ośla łączka- wpisuj od razu w "topic śmiechu" oszczędzisz ludziom roboty z cytowaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

już przepustowość AGPx4 była wystarczająca... różnice w stosunku do agpx8 były mikroskopijne. A im więcej pamięci ma karta tym mniejsze różnice będą. Na dzień dzisiejszy jedyną sensowną różnica pomiędzy PCIE a PCIE 2.0 to większe możliwości zasilania w tym drugim...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi