Jiddu Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 Witam. Otóż spalił mi się telewizor więc postanowiłem, że zamiast nowego kupię tuner TV. Na tunerach się nie znam. Jedynie od paru dni czytam co nie co z racji chęci kupna. Zatem. Tuner będzie mi służył do odbioru sygnału analogowego z kablówki na monitorze CRT 17” LG Flatron ( 1024x768@85Hz). Zamierzam również wybrać tuner ze sprzętowym dekoderem zapisu na PC. Zainteresował mnie model PxDVR3200 H. http://allegro.pl/item311503291_salon_lead...mpeg2_wawa.html Zauważyłem jednak w aukcji w tabeli przy wpisie model - DVR3100 H. Znalazłem i ten model i z wynikało z tego, że obydwa różni jedynie interfejs PCI-E i PCI. Pomyślałem, że to nawet lepiej gdyż mam wolne 2 PCI a sloty PCI-E są blisko karty graficznej ( dwuslotowej), jeden nawet jest zasłonięty całkowicie przez radiator a drugi jest tuż pod. Zajrzałem na stronę Leadteka i zobaczyłem w specyfikacji, że różnią się jednak Chipsetami. PxDVR3200 H - Conexant CX23885 + CX23417 + Intel CE6353 http://www.leadtek.com/eng/tv_tuner/specif...eid=6&act=2 DVR3100 H - Conexant CX23418 + Intel CE6353 http://www.leadtek.com/eng/tv_tuner/specif...eid=6&act=2 Być może to wynika z zastosowania innego złącza, ale nie wiem, nie znam się. Również zauważyłem, że sterowniki do PxDVR3200 H pod XP zajmują 3184 KB a do DVR3100 H jedynie 401 KB. Dodatkowo te pierwsze są jednak znacznie nowsze - 2007/12/20 względem drugich- 2007/9/21. Przeczytałem na kilku forach opinie Firekage’a, który mówił, że są z tymi kartami problemy. Chyba ze sterownikami/softwarem. Pisał jednak chyba o PVR3000 Deluxe o ile pamiętam. Może jednak są jakieś inne warte kupienia tunery, mające sprzętową kompresję MPEG-2? A może są jakieś nie posiadające sprzętowego dekodera, ale mające lepszą jakość obrazu i większą moc/‘czułość’ odbioru sygnału analogowego? Może tuner zewnętrzny, ale z tego co parzyłem raczej nie zauważyłem żeby miały możliwość zapisu na PC. Mógłbym wydać do 400 zł. Ja bym był skłonny do zaryzykowania i kupienia tego PxDVR3200 H. Jak by były jakieś problemy uniemożliwiające działanie, z którymi bym sobie nie poradził to bym oddał do sklepu i tyle. Wcale mi się nie spieszy. Proszę o jakieś rady, sugestie i opinie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrest Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 (edytowane) witam współużytkuję takie coś http://sklep.benchmark.pl/pelny_7722.html i to prawda co piszą - soft jest okropny i niedopracowany nawet najnowsza wersja programu jest już naszpikowana bugami ALE jest to do przyzwyczajenia a jakość obrazu z kablówki jest świetna co do zgrywania to jednak trzeba mieć pc z trochę większą mocą obliczeniową (na Sempronie 2200+ i 512 MB ramu wygląda to źle) a jeśli chodzi o oglądanie to na ww sprzęcie nie odbiega w funkcjonalności od TV pozdrawiam P.S. a ten model hybrydowy to chyba najlepsze na dziś rozwiązanie no i cena kusząca :) Edytowane 19 Lutego 2008 przez Agrest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 (edytowane) współużytkuję takie coś http://sklep.benchmark.pl/pelny_7722.html i to prawda co piszą - soft jest okropny i niedopracowany nawet najnowsza wersja programu jest już naszpikowana bugami ALE jest to do przyzwyczajenia Ja powiem tak - tez go mam i nie narzekam , ba...to juz bodajze 4 tuner z jakim mialem okazje bawic sie u siebie w domu i powiem , ze wreszcie soft tego pod Winda spisuje sie idealnie , PVR ani razu mi sie nie wywalil , dobrze wspolpracuje. Odbior radiowy jest idealny , odbior telewizyjny jest baz zastrzezen - obraz jak zyleta , telegazeta tez dziala. Pilot to typowy MC , wszelie funkcje na nim lacznie z odpalaniem komputera za jego pomoca. Przy okazji , tuner umozliwia zmiane kolorow , kontrastu itd. Mi sie podoba , wypas i nie dam zlego slowa o nim powiedziec , a negatywne opinie z komputronika to mozemuy sobie wsadzic. Ilu tam madrych inaczej wpisalo sie , ilu takich ktorzy nie znaja sie na kompach i odpalenie za pomoca powera wykracza poza ich mozliwosci... Te negatywne opinie z ocenami typu 1 i 2 smiesza mnie najbardziej. Autor , tutaj masz roznice w CX23417 http://www.conexant.com/products/entry.jsp?id=455 CX23418 http://www.conexant.com/products/entry.jsp?id=150 CX23885 http://www.conexant.com/products/entry.jsp?id=393 Intel® CE 6353 DVB-T Demodulator http://www.intel.com/design/celect/demodulators/ce6353.htm PDF'y tez sa...ja tego nie mam zamiaru czytac :D Faktycznie , ja pisalem o PVR 3000 Deluxe , znajomy bawil sie nimi (cos bardziej jak zamilowanie , ale wiecej nie pisze) i te maja problemy. Tak przy okazji MPEG2. To jest niby bajer , ale na jednym z portali oraz nw jednym ze sklepow widzialem wpisana opinie o tym na Leadtekach. Gosciu zjechal ten tuner na maxa (pisal on akurat o starszej wersji , 3000 to ten cienki , on pisal o 2xxx cos tam z MPEG2) i powiedzial , ze obraz jest slaby , nie widac w ogole tego ze sie ma ten bajer i ogolnie nie byl zadowolony - jego opinia byla miarodajna bo szczegolowo opisal wady i problemy z tym tunerem. Znajomy natomiast bawil sie 3000 i stwierdzil podobnie , to problematyczny sprzet - ponoc taki , ze czesc sklepow przyjmuje to spowrotem. Ten wyzej koles porownywal go z tanim bo kosztujacym wlasnie te 100-120 xl Expertem 2000 , Experta wychwalal ,a PVR zjechal. Przy okazji MPEG2. kosiarz z LAba bawil sie nagrywaniem , majac 2 jajowego proca powiedzial , ze nie odczuwa braku sprzetowego kodeka , ja sie akurat tym nie bawilem bo ie jest mi to potrzebne wiec bazuje na jego zdaniu. Moze jesli sygnal bylby mixowany z ilus tam zrodel to problem bylby , ale watpie czy przy nagrywaniu tv... Sam napisales , ze masz mozliwosc zwrotu..poprobowac warto.... :D A , w temacie hybrydowoaci. To jest bajer , praktycznie nieprzydatny. We Wroclawiu lapalem bodajze 1 kanal , znajomy spod Wawy zadnego... Nadto mialem wlasnie hybrydowke i nie bylem z tego zadowolony... Inaczej doradzic nie umiem , z Leadtekami moga byc problemy , ale te jednak ludzie potrafia przezwyciezyc - nawet Experta , temat na Pure , a ja na swojego nie narzekam. Do kablowki to ten Expert styka bez problemow...szkoda wiecej kasy w to pakowac ... BTW - cos mi sie wydaje , ze sygnal do tych cyfrowych musi byc dosc mocny , u mnie na Hybrydowce radio odbieralo fatalnie , ten sam tuner w Wawie odbiera dobrze..za to moj Expert odbiera to samo idealnie... Przy okazji , ten na PCI zwykle nie ma MPEG2 , kosc ramu widac na WinFast PxDVR3200 H EDIT - znalazlem to o PVR Pozwolę sobie tą kartę ocenić w stosunku do bardzo popularnej i dużo tańszej karty jaką jest WinFast TV2000 XP Expert. Tuner : być może konstrukcyjnie jest taki sam, ale sprawuje się zdecydowanie lepiej, zdecydowanie mniejszy poziom zakłóceń (testowanie na kablówce). Jakość obrazu : dokładnie taka sama i zależna od zainstalowanej wersji WinFastPVR. (Starsze wersje są stabilniejsze, ale nowsze mają efektywniejsze "polepszacze" (ostrość, luna itp). Jakość zgrywania do mpeg2 : softwarowa taka sama jak przypadku WinFast TV2000 XP Expert. Natomiast jakość sprzętowego mpega wypada już porównać do innych kart. Charakterystyczną cechą jest oczywiście zaskakująco niskie obciążenie procesora (15-17%) ale na tym kończą się "dobrodziejstwa" bo jakość zrzuconego pliku jest przeciętna, żeby nie powiedzieć zła. Bez odpowiednio późniejszej softwarowej obróbki (przeplot, gamma, ostrość) nie warto bezpośrednio robić z tego DVD. Więcej powiem - jakość sprzętowego mpega jest nawet gorsza od mpega zrzuconego metodą softarową, bo tu metodą w locie możemy stosować odpowiednie filtry. Tak wiec biorąc pod uwagę, że posiadamy coraz mocniejsze komputery to atut srzętowego mpega nie jest już taki istotny. Reasumując : WinFast PVR2000 PCI różni się od WinFast TV2000 XP Expert sprzetowym mpeg2, ale jakość tego mpega nie jest warta tych pieniędzy. Nie polecam! WinFast TV2000 XP Expert jest taka sama, a dużo tańsza. Ocena : z racji, że karta ma sprzętowego mpega, wypada ją porównać do profesjonalnych kart - z tegoż względu tak niska ocena. Edit - o PVR 3000 1 Montaż bezproblemowy, instalacja sterownika w pełni automatyczna. Ciekawostką jest, że pod Win XP SP2 karta jest wykrywana jako jedno urządzenie. Instalacja oprogramowania również banalnie prosta. Pierwsze uruchomienie i miły widok - nowa aplikacja PVR2 do obsługi TV (radio działa ze starym PVR). Wreszcie zniknęły cukierkowe kolorki z migającymi światełkami, pojawił się stonowany interfejs (choć z mało logicznymi ikonkami). W końcu przyszedł czas na konfigurację: wybór audio in/out, wybór kraju i źródła sygnału (cable/antena) + pełne skanowanie. Z kablówki AsterCity złapałem ok. 60 kanałów. Włączyłem TV na full screen i... zdębiałem: smugi zostawiane po ruszających się obiektach dyndały po ekranie przez 0,5 - 1 sekundy, do tego jakieś migające piksele i mazaje, jakby z kiepsko skompresowanego AVI. Myśląc, że winę za taki bałagan ponoszą filtry do redukcji szumów, zacząłem szukać w panelu możliwości ich wyłączenia - niestety bezskutecznie. Kolejny problem wykryłem po przełączeniu się na następny kanał - ogromny trzask z głośników, znany mi ze starych tunerów (AVerMedia TVPhone 98). W poprzednim modelu TV2000 podczas zmiany kanałów dźwięk jest wyciaszny, w nowym PVR3000 jest huk. Idąc dalej okazało się, że dźwięk mam tylko na kilku polskich kanałach, na wszystkich pozostałych jest kompletna cisza. I tu zaczęło się poszukiwanie dziury w całym. Przejrzałem wzdłuż i wszerz cały panel konfiguracyjny; niestety próżno tu szukać wyboru systemu PAL B/G, D/K, SECAM - jest tylko Polska i pozostałe kraje. Próbowałem skanować kanały na kilkunastu innych państwach - efekt podobny: albo w ogóle brak obrazu, albo częściowy lub całkowity brak dźwięku na większości kanałów. Sterowniki na stronie producenta okazały się te same, które miałem na płycie, więc jako ostatnia deska ratunku pozostała mi reinstalacja XPka (a nóż widelec...). KOlejne zmarnowane 2 godziny, po których okazało się, że obraz jak był tragiczny, tak jest nadal, a dźwięk mam tylko na kilku kanałach. Jedyne pozytywne zachowanie to sprawne nagrywanie do MPEG2, niestety z równie tragiczną jakością, jak podczas oglądania na żywo. Pomyślałem jeszcze, żeby zainstalować stary program PVR od poprzedniego tunera, ale podczas jego odpalania soft wywala błąd, informując o braku odpowiedniej karty. W porównaniu do TV2000 jest TRAGEDIA. Póki nie pojawi się porządny soft do tego złomu, omijajcie go z daleka. Edytowane 19 Lutego 2008 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jiddu Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Wielkie dzięki Firekage! Rozjaśniłeś mi sytuacje. Wstępnie zdecydowałem, że najprawdopodobniej wezmę TV2000 XP Expert. Głównym zadaniem ma być odbiór kablówki więc z tym ma se radzić najlepiej. Nagrywać będę w sumie rzadziej a posiadam DC2140 @2.8GHz więc tak jak pisałeś 2 rdzenie powinny sobie poradzić. Dodatkowo zaoszczędzona kasa, która mogłaby być niepotrzebnie wydana. Kusi mnie jednak sprawdzenie tego PxDVR3200 H :) Napiszę do sprzedawcy, jeśli się dogadam, że będę mógł zwrócić np. do 10 dni a kase mi zwróci to zapłacę tylko za przesyłki jakieś góra 30 zł. Muszę to przemyśleć jeszcze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Kusi mnie jednak sprawdzenie tego PxDVR3200 H :) Napiszę do sprzedawcy, jeśli się dogadam, że będę mógł zwrócić np. do 10 dni a kase mi zwróci to zapłacę tylko za przesyłki jakieś góra 30 zł. Muszę to przemyśleć jeszcze :) Kupujesz przez net? Nic nie musisz pisac , oddajesz do 10 dni bez podania przyczyny , tak samo na Allegro :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Używa ktoś jakiegos tunera pod Vistą x64? Bo musze mój stary zastapic czyms posiadającym stery i tak czym wiecej przeglądam tym trudniej sie zdecydowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jiddu Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 No właśnie wiem, że można oddać do 10 dni, ale rożni są sprzedawcy i do niektórych to nie dociera i stwarzają problemy. Ale może faktycznie lepiej nic nie mówić ;) BTW Banem się nie przejmuj, bo szkoda "nerw" ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweł.s Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Używa ktoś jakiegos tunera pod Vistą x64? Bo musze mój stary zastapic czyms posiadającym stery i tak czym wiecej przeglądam tym trudniej sie zdecydowac. SGJ ja używam TV2000 XP Expert i o dziwo w stosunku do XP poprawiła mi się jakość kanałów i zero problemów z instalacją oprogramowania czy konfiguracją. Trochę się tego obawiałem, ale wszystko jest ok i to lepiej niż na xp co mnie zdziwiło ale też ucieszyło :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 BTW Banem się nie przejmuj, bo szkoda "nerw" ;) ???? Używa ktoś jakiegos tunera pod Vistą x64? Bo musze mój stary zastapic czyms posiadającym stery i tak czym wiecej przeglądam tym trudniej sie zdecydowac. SGJ ja używam TV2000 XP Expert i o dziwo w stosunku do XP poprawiła mi się jakość kanałów i zero problemów z instalacją oprogramowania czy konfiguracją. Trochę się tego obawiałem, ale wszystko jest ok i to lepiej niż na xp co mnie zdziwiło ale też ucieszyło :). Fanie , ze sie wpisales. Jak zmusiles ten tuner do pracy na Viscie? Pytam o to bo na LAbie byl wlasne o tym watek i koles mimo sterow z cd , sterow ze strony Leadteka do Visty nie mogl zmusic go do pracy. Co zrobiles? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jiddu Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 ????PRS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 Kupiłem sobie karte AverMEdia za ~80zł i chodzi ładnie pod Vistą x64 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 Mozesz zapodac foty czy screeny z odpalonego TV? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 Aver TV Super 007 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 (edytowane) Tuner TV sat (jakiś klon fergusona za 100 zł) + stary tuner TV Avermedia (30zł z pilotem :P)... Obraz: Fotki: (słaby aparat) Ogólnie na jakość obrazu / dźwięku nie narzekam a i pozrywać wszystko mogę :) W rzeczywistość obraz wydaje mi się lepszy niż to co widać na fotkach / scr ;) Nagrywać będę w sumie rzadziej a posiadam DC2140 @2.8GHz więc tak jak pisałeś 2 rdzenie powinny sobie poradzić. Dodatkowo zaoszczędzona kasa, która mogłaby być niepotrzebnie wydana. TV to ja nagrywałem na Celku 733 MHz + jakiśtam tuner TV czy potem AXP@ 3200+ i AIW R9800... Edytowane 29 Lutego 2008 przez Spookie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...