Szczuru Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 (edytowane) Hej. Wiem, że powiecie, że takie tematy były, ale wciąż się waham. Od ręki mogę mieć Pentka za 45 zł, a fryzjera za 60zł. Teoretycznie jestem zdecydowany na Pentagrama ale... no właśnie chodzi mi o tą markę. Słyszałem, że te chłodziwasą dobre, ale mają problemy z dociskiem w przypadku Intela (mam C2D E4300), natomiast nie słyszałem takich opinii przy freezerze. No i dochodzi do tego Acutake a właściwie jego prędkość obrotowa (1400 obrotów to nie za mało jak na wentylator do CPU??). Po rozważeniu za i przeciw jestem zdecydowany na Freezera, a wy co byście wybrali? A dodam, że mam pastę AC Silver 5. Co do głośności. Zależy mi, żeby chłodzenie było w miarę ciche (mój BOX osiąga max 2000 obrotów i niestety słychać już łożyska przy takiej prędkości). Edycja totalna Mam więcej kaski i mogę wydać do 100zł na chłodziwo. I nie wiem co wybrać. Myślałem o Karakorum, ale nie wiem czy się zmieści na moje mobo, bo HP-100 miał problemy. Do tego martwię się o koszyk w Pentagramie, bo musi dźwigać bardzo duży ciężar (ponad 700 gram) i ciąży mu wysokość Karakorum (15,5 cm). Pomyślałem więc o CoolerMasterze Hyper 212, który zbiera dość pochlebne opinie i ma lepszy montaż i jakość wykonania. No i jest jeszcze Asus Triton 75, który jest bardzo skrajny. Bo w jednych testach wypada bardzo dobrze, a w innych słabo. Co myślicie o tych coolerkach? Edytowane 30 Marca 2008 przez Szczuru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 ja do takiego pentka mam wiatrak nexusa, max 1600rpm - temeratury jak najbardziej ok - na poziomie standartowego wiatraka dodawanego do zestawu ktory krecil sie 2000-2300rpm co do docisku to nie powiem - mam amd i nie zauwazylem z tym problemow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 osobiście wolałbym freezera. Jakość wykonania lepsza niż pentagrama. Jeżeli masz to dorzuć 3 dychy i kup http://www.cooling.pl/thermalright-hr01-k8...ukt,477847.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 @Mikelos masz AMD , więc nie masz problemu. Pentagram podobno nawala na Intelu przez ten nieszczęsny koszyk, który psuje docisk. Chyba jednak postawię na Freezera. Thermalright niestety za drogi (jeszcze wentyl trzeba dokupić). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 Wentyla nie musisz kupować,jeśli masz dobry obieg powietrza to możesz jakiś czas na pewno da rade bez niego.A jak będzie kasa to kupisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 Mam na razie 1x120 z tyłu. Jednak zamawiam jeszcze 2 Acutake 120, więc wentylacja będzie dobra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 Widzę z siga , że oc nie za duże . Jak jeszcze dojdą 2 x120 to naprawdę warto zastanowić się nad tym TR. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 Edycja totalna Mam więcej kaski i mogę wydać do 100zł na chłodziwo. I nie wiem co wybrać. Myślałem o Karakorum, ale nie wiem czy się zmieści na moje mobo, bo HP-100 miał problemy. Do tego martwię się o koszyk w Pentagramie, bo musi dźwigać bardzo duży ciężar (ponad 700 gram) i ciąży mu wysokość Karakorum (15,5 cm). Pomyślałem więc o CoolerMasterze Hyper 212, który zbiera dość pochlebne opinie i ma lepszy montaż i jakość wykonania. No i jest jeszcze Asus Triton 75, który jest bardzo skrajny. Bo w jednych testach wypada bardzo dobrze, a w innych słabo. Co myślicie o tych coolerkach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu26 Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 Thermalright HR-01 :) Zobacz o nim temat. bartek64op go ma pogadaj z nim. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 Ten TR raczej odpada, bo: 1. Mocowanie na kołki 2. Trzeba dokupić wentyl, a to podnosi wraz z wysyłkami na grubo ponad 100zł. JA podałem chłodziwa, które mogę kupić od ręki za niskie pieniądze. Czyli Karakorum 90zł, CM 80zł, Triton 80zł+wentyl jakiś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 (edytowane) Ano mam ;) Bardzo dobre - pasywnie sobie na moim procku w 100% radzi... z montażem kłopotu nie było, płyty nie wygina, jest stabilne i IMHO bardzo ładne ;) BTW. Wentyl mozesz brać AcuTake, a z wysyłką, hmm.. popytaj, poszukaj a nóż ci zniżke dadzą tak jak mi w zenfiscie :D Edytowane 30 Marca 2008 przez bartek46op Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 A daje rade ten TR? Jakie masz tempki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 Ja mam to co w sigu, proc skręcony na 2.7GHz przy ~1.25V W budzie aktualnie mam 3 AC120x120 każdy na 5V choć tylko 2 biorą udział w chłodzeniu procesora (jeden pod napędem DVD a drugi na tyle) - na procku mam fryzjera z którego ściągnąłem wentyla. Temp proca nie przekracza 50 stopni a wentyli nie słychać wcale (na 12V i 1500RPM jest co innego ;) ). Polecam więc AC Freezera, wydasz mniej a przy dobrym obiegu wystarczy w pasywnej wersji (tym bardziej że ty masz 2.4GHz). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 Nie no nie będę robił kroku w tył... Mam 100 zeta więc mogę kupić coś lepszego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzepa Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 Ja polecam Hyper 212. Porównania do Karakorum nie mam (co do wydajności powinno być podobnie). U mnie siedzi na E4300@3GHz. W porównaniu do poprzedniego chłodzenia Tacens Gelus Pro temp. spadła o 9stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 (edytowane) O mamy tego samego proca. JAkie masz napięcie i jakie temperatury? Podaj Tjuction ale powinieneś mieć 100 tak jak ja. EDIT jako że jestem redaktorem na Techworks to może uda mi się załatwić recenzję, którą będę sam robił. Pożyjemy zobaczymy co z tego będzie :). Edytowane 31 Marca 2008 przez Szczuru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 Testowalem ostatnio tego Karakorum i jest elegancki. Nie wiem co wy z tym dociskiem, mialem zalozylem, testowalem i trzymal bardzo dobrze. Temp. rewelacyjne jak za taka kase chlodzenie. Dzisiaj mam dostac odpowiedz od kolegi z pracy czy go bierze (bo nie chce mi sie go wysylac poczta) ale jesli zrezygnuje to moge je sprzedac. kupilem przed swietami w piatek w www.cooling.pl . Chodzil w budzie 3 dni na czas testow i szlifowania podstawy w TR'erze 120 Extreme, wiec jest imo noweczka. Zaplacilem 89 PLN, moge go pchnac za 80 PLN + koszty wysylki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 (edytowane) No faktycznie 5 stopni różnicy to nie tak dużo jak na różnicę w cenie... Może uda mi się tą reckę załatwić to uda się coś wyczarować :lol2: Edytowane 31 Marca 2008 przez Szczuru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 (edytowane) Hej też jestem na etapie właśnie jakiegoś chłodzenia. Myślę nad Thermalright Hr-01 + Acutake 120mm lub Pentagram Karakorum (wentyl standard). Mam w sumie dylemat bo ostanio pojawił sie właśnie ten Pentek, a ja już zanabyłem Bolt-Thru-Kit (backplate + śruby do TR-a) :? Nie chodzi o jakąś maks wydajność bo 3.2G Box spoko obsługuje . Ważna jest cisza. 1.Mam kontroler obr więc wentyl będzie skręcony na 5v ( jakie obroty podaje Acutake 120mm a jakie wentyl Pentka na 5v ) i który będzie cichszy przy tych samych obrotach. 2.Czy TR HR-01 z mocowaniem na śruby da podobne temperatury jak karakorum z koszykiem ? 3. bartek46op na TR passiv jakie masz temperatury w stressie gry/Orthos small ftt . Nie wiem jak masz ustawionego proca ale powiedzmy blisko moich 3.2G jakie tempy uzyskałeś w pasywie i z Fanderem (jakie obr) Edytowane 31 Marca 2008 przez boxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 Bierz HR-01 i nie kombinuj :) TR jest przypuszczam porównywalny z Pentagramem a pewnie nawet lepszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 (edytowane) Hej też jestem na etapie właśnie jakiegoś chłodzenia. Myślę nad Thermalright Hr-01 + Acutake 120mm lub Pentagram Karakorum (wentyl standard). Mam w sumie dylemat bo ostanio pojawił sie właśnie ten Pentek, a ja już zanabyłem Bolt-Thru-Kit (backplate + śruby do TR-a) :? Nie chodzi o jakąś maks wydajność bo 3.2G Box spoko obsługuje . Ważna jest cisza. 1.Mam kontroler obr więc wentyl będzie skręcony na 5v ( jakie obroty podaje Acutake 120mm a jakie wentyl Pentka na 5v ) i który będzie cichszy przy tych samych obrotach. 2.Czy TR HR-01 z mocowaniem na śruby da podobne temperatury jak karakorum z koszykiem ? 3. bartek46op na TR passiv jakie masz temperatury w stressie gry/Orthos small ftt . Nie wiem jak masz ustawionego proca ale powiedzmy blisko moich 3.2G jakie tempy uzyskałeś w pasywie i z Fanderem (jakie obr) Do 3.2GHz przy powiedzmy 1.4V oba beda w sam raz,warunek to jakis wentyl puszczony na 500-600obrotów. Edytowane 31 Marca 2008 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzepa Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 Witam Moje temp. na E4300@3GHz 1,375V Hyper 212 1280-1320obr/min, wentylator wciągający 80mm 1000obr/min, wyciągający 120mm 5V (~900-1000obr/min), zasilacz Antec NeoHE wentylator 80mm z tyłu, buda zamknięta. Temp. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArC Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 @ boxer >> a czy nie dałoby się założyć tego bolt-kit-thru na karakorum? można by mu zapewnić ekstra docisk, i wtedy zmiażdży wszystkie inne chłodzenia na rynku... @rzepa>> spodziewałem się lepszych wyników hypera... :/ w zasadzie to masz małe napięcie, i w miare dobrze wentylowaną budę. Ja na swoim karakorum, przy otwartej budzie w stresie mam ok 50C, ale pod duzym napięciem 1,531V. więc chyba karakorum jednak lepszy od hypera.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 (edytowane) @ boxer >> a czy nie dałoby się założyć tego bolt-kit-thru na karakorum? można by mu zapewnić ekstra docisk, i wtedy zmiażdży wszystkie inne chłodzenia na rynku... Pewnie że się da tylko z tego co widzę to na śrubach będzie sam koszyk , docisk w Karakorum gwarantuja zapinki i tak dodatkowo zapinane za koszyk. Więc będzie masło maslane z tego raczej i docisk sie nie zwiększy. Edytowane 2 Kwietnia 2008 przez boxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArC Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 nie no myslałem zeby uzyc tego zamiast koszyka. koszyk wywalasz w diabły (jak boisz sie o docisk) i na samą podstawkę zakładasz to: tylko nie wiem jak z wymiarami podstaki karakorum, i tych zapinek montazowych, ale jest szansa ze bedzie pasowało.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 W sumie możnaby nawet spróbować. Tylko musiałbym jeszcze dokupic taką zapinkę jak na zdj. którą daję razem z TR. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArC Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zanim cokolwiek kupisz, najlepiej zorientuj się, czy wymiary zapinki od TR będa pasowały do podstawki karakorum (bo podstawki TR'a mogą mieć inne wymiary i trzeba sprawdzić czy nie bedzie o coś haczyć itp... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zanim cokolwiek kupisz, najlepiej zorientuj się, czy wymiary zapinki od TR będa pasowały do podstawki karakorum (bo podstawki TR'a mogą mieć inne wymiary i trzeba sprawdzić czy nie bedzie o coś haczyć itp...Brawo dla tego Pana :wink: Dokladnie takie same mialem przemyslenia ogladajac backplate z fotki , a pozniej wbijajac na podstawke Karakorum , moze komus sie przyda : Jak widzicie , podstawka nie jest gruba , ta w TR'ach juz tak... Wedlug mnie szkoda zabawy. Karakorum to koszt kolo 90 zl , backplate od Scythe/TR to kosz od 20 do 35 zl. Razem wyjdzie wam inny , pewniejszy cooler. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 A tak szczerze zapytam - czemu nie widze propozycji w stylu Ultima90 + 92mm/120mm fan? :wink: Roznica w wysokosci podstawek moze przekroczyc nawet 2-3mm... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Brawo dla tego Pana :wink: Dokladnie takie same mialem przemyslenia ogladajac backplate z fotki , a pozniej wbijajac na podstawke Karakorum , moze komus Jak widzicie , podstawka nie jest gruba , ta w TR'ach juz tak... Przecież nie kupiłbym bez zastanowienia :wink: Skoro podstawka TR jest grubsza niż Pentka można między nią a zapinkę wstawić jakąś grubą twardą gumę lub coś innego żeby docisk był dobry (ale to oczywiście mod-kombinacje są :) ) najważniejszy jest w tym wypadku wymiar dł/szer podstawki i zapinki. Jednak chyba sobie dam spokój i wezmę TR-Hr01 tu mam przynajmniej pewne. Droższy cooler odpada dlatego nie Ultima90. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...