Magnum_333 Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 (edytowane) Witam wszystkich. Zamierzam kupić urządzenie wielofunkcyjne za max 200-300 zł. Generalnie zależy mi najbardziej na: - dobrej jakości wydruku zdjęć - przyzwoitym skanerze - bezawaryjności - niskich kosztach eksploatacji :) Drukował będę raczej sporadycznie, ale jak to będzie zobaczymy. Przeglądając forum doszedłem do wniosku, że najlepszym wyborem będzie któryś z Brotherów - pytanie czy jest sens przepłacać za modele droższe? Chodzi mi zwłaszcza o jakość drukowanych zdjęć i ew. kwestię skanowania. Opcja kopiowania i szybkość druku nie są dla mnie kwestiami priorytetowymi. Z tego co widziałem w specyfikacjach, to jedyną różnicą między 150C i 135C jest: - minimalnie większa szybkość drukowania (27/22 zamiast 25/20 stron/min) - większa szybkość kopiowania (20/18 stron zamiast 5 stron) - posiada czytnik kart pamięci Z kolei różnice w 357C to: - dodatkowy podajnik foto 10x15 - kolorowy ekran LCD - minimalnie większa szybkość drukowania (30/25 stron) - większa szybkość kopiowania (22/20 stron) - dodatkowe oprogramowanie (ImageFolio) i papier fotograficzny - wydajniejsze tusze (przynajmniej teoretycznie). Ponieważ specyfikacja a praktyka to czasami dwie różne rzeczy mam pytanie jak wyżej. Najbardziej zależałoby mi na opinii osób, które miały możliwość porównania tych urządzeń. Czy faktycznie tusze w 357C są dużo wydajniejsze od 135C/150C ? Na koniec ceny: 135C - 215 zł 150C - 247 zł 357C - 336 zł (generalnie jest obecnie problem z dostępnością). Edytowane 20 Lutego 2008 przez Magnum_333 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabryśka Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 radziłby raczej zainteresować się CANONEM zdjęcia - drukuje superowo pracuje - cichutko jak myszka (canon robi najcichsze sprzęty) eksploatacja - dużo tańsza (o tusze łatwiej, tańsze zamienniki bez liku, nie "wypija" tuszu bez potrzeby - poszukaj "brother - znikający tusz", firma jest na rynku druku, skanu, kopii, foto od wieków - brother właściwie od niedawna w tej dziedzinie sie pojawił i się uczy na błędach) UWAGA! - jeśli canon to tylko ten co ma wszystkie tusze osobne - modele ze zintegrowanym zb. kolorowym odradzam zdecydowanie. Co polecam - nic - nie jestem sprzedawcą - servisuję drukarki i z nowymi modelami żadko się spotykam (bo mają gwarancję). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ogre Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Widzę że dokonałeś solidnej analizy urządzeń wielofunkcyjnych Brothera. Rozumiem że interesuje Cię głównie wydruk zdjęć, lecz urządzenia które opisałeś są raczej dedykowane do zastosowań biurowych (z opcją drukowania fotografii ale nie wiem czy najlepszej jakości). Jeśli szukasz jakości wydruku to polecam zainteresować się czymś co drukuje więcej niż z 4 podstawowych kolorów. Tu w grę wchodzą urządzenia i drukarki fotograficzne np. Epsona. Zerknij np na model drukarki r285 (280zł) lub urządzenia wielofunkcyjnego rx585 (480zł). Oba korzystają z 6 kolorowego wydruku i w tym przypadku można już mówić o dobrej jakości zdjęć (bogata gama i dobre odwzorowanie kolorów). Co więcej tusze użyte w tych urządzeniach dają gwarancję dużej trwałości wydruków co przy fotografii nie jest bez znaczenia (wg mnie zdjęcia się drukuje po to żeby móc się nimi cieszyć również za ileś tam lat). Sprzęt o którym wspomniałem ma również możliwość nadruku na CD (fajna opcja, sam korzystałem wielokrotnie przy archiwizacji zrobionych fotek). Kolejna sprawa czyli przyzwoity skaner... Te montowane w wielofunkcyjnych urządzeniach z reguły to skanery typu CIS o niezłych rozdzielczościach lecz rozdzielczość to nie wszystko. Takim skanerem raczej nie pobawisz się w skanowanie klisz. Wszystko co skanujesz będzie musiało też idealnie przylegać do powierzchni skanera, inaczej obraz zeskanowany będzie nieczytelny. Jeśli myślisz o zabawie z fotografią to musisz brać pod uwagę skanery z przetwornikiem CCD o dobrej gęstości optycznej (Dmax powyżej 3). Można już je kupić osobno w kwotach rzędu 250 zł. Aczkolwiek jeśli chcesz się pobawić wydrukiem zdjęć kompletnie amatorsko i nie czepiasz się szczegółów to podstawowe 4 kolorowe urządzenie Ci spokojnie wystarczy. Pytanie tylko na jak długo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...