Skocz do zawartości
mattis

Porblem Z E8200

Rekomendowane odpowiedzi

A wiec kolega wczoraj odebrał nowy komputer.Wszystko niby jest ok, ale jest jeden problem, a raczej trzy.Zacznijmy od procesora (E8200). Jest problem z pomiarami temperatury.W programach pod windowsem wszędzie jest ta sama temperatura, w ogóle sie nie zmienia.Dodam ze płyta główna to ASUS p5K-e wifi.W Biosie także ta sama teperatura:/ Czy jest jakiś realny sposób na zmierzenie tej temperatury,czy może zmiana biosu na nowszy naprawi ten bład? A może znacie jakieś programy które zmierzą temperaturę? Próbowałem mierzyc Everestem Ultimate, Speed Fan,Core Temp i zawsze to samo:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny problem z grafiką Asus 8800GTS 512MB.Otóż jak wiemy grafika jak wiele innych ma 2x wyjście DVI no wiec podłaczam do jednego monitor CRT i wszystko wporządku ale po po pracy w windowsie wyłaczam kompa pozniej gdy chce właczyć po jakims czasie komp startuje ale monitor sie nie włacza i wtedy trzeba wyłaczyć kompa przepiąć kabel od monitora w drugie wyjscie DVI i właczyć dopiero monitor staruje i tak trzeba zmieniać co właczenie kompa.Czasami sie uda jak sie zasilacz wyłaczy i po 20 min wlaczy to startuje z tego samego DVI.Kto spotkał sie z takim czyms?

Edytowane przez mattis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny problem z grafiką Asus 8800GTS 512MB.Otóż jak wiemy grafika jak wiele innych ma 2x wyjście DVI no wiec podłaczam do jednego monitor CRT i wszystko wporządku ale po po pracy w windowsie wyłaczam kompa pozniej gdy chce właczyć po jakims czasie komp startuje ale monitor sie nie włacza i wtedy trzeba wyłaczyć kompa przepiąć kabel od monitora w drugie wyjscie DVI i właczyć dopiero monitor staruje i tak trzeba zmieniać co właczenie kompa.Czasami sie uda jak sie zasilacz wyłaczy i po 20 min wlaczy to startuje z tego samego DVI.Kto spotkał sie z takim czyms?

Za słaby zasilacz do danego zestawu ? Na pierwszy rzut oka tak to mi wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek e8200

grafia asus 8800GTS

mobo Asus p5k-e

ram 2x1 OCZ platinum rev 2

dysk seagate 250GB

zasilacz Corsair 450W

Ale to tylko przy właczaniu a pożniej juz nie ma żadnego problemu z grami itp.Wiec jak dla mnie zasilacz odpada bo dlaczego niby z jednego wejścia DVI nie startuje a jak przeloże na drugie kabel od monitora to jest ok a przy kolejnym właczeniu kompa musze to samą czynność powtórzyć

Edytowane przez mattis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualizacja:)

Komp wrocil z serwisu.Procesor wymieniony (musial kolega doplacic do BOXA bo oemow na wymiane juz nie mieli) i tak sie sprawa przedstawia.Temepratura w Biosie stala 29 (dziwne) w Everescie też 29.Ale w CPU FAN jest dużo wyzsza srednio o 10 stopni (jakies 40) i sie zmienia.Nie wiem czy to problem biosu, ze nie pokazuje tam prawidlowych temperatur?

Druga sprawa to ta grafika.W serwisie testowali ją troche i zadnych błedów nie bylo.Kolega odebral komputer i znowu problem z tymi DVI i zmianą co właczenie komputera.Gdzie tkwi problem w Monitorze CRT?A może w przejściówce? A może gdzieś indziej? Z tym przejsciówką to niebawem sprawdze, aby bede mial chwile czasu ale jezeli to monitor to co wtedy kupic nowy?Monitor na starym kompie chodził bez zarzutu

Dzieki za wszelkie rady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko kolega oddał do serwisu cały komputer i jakos im wszystko chodzilo.

najgorsze w serwiasch jest ze tam nikt nie ma specjalistycznego sprzetu

'testowanie' polega tam na tym ze puszcza jakis test, przechodzi ok, nie to wymiana podzespolu i znowu i znowu az bedzie dzialac

sam pracuje w seriwsie i powiem CI co ostatnio zauważyłem

jest masa kompów tych nowych z problemami kompatybilności sprzetu!

najwiecej mamy problemow z tymi drogimi sprzętami

te nowinki, płyty wydziwiane, dopiero cos weszlo, albo poprostu markowe jak OCZ, chieftec

i tak...z prockami to zazwyczaj rozwiazuje sie problem upgradem biosu

pamieci...sprawdza sie kompatybilnosc na stronie producenta lub recznie ustala timingi

i nie wiem czemu najwiecej mamy reklamacji z tych drogich markowych pamieci jak patrioty, OCZ i wogole te wszystkie ktore mają poinstalowane radiatory, prawie codziennie wysylamy pamieci te sprzedawane w dualach, szajsy jakie straszne

zwykle plyty gigabyta na p31 czy p35 chodza wysmiencie, to samo zwykle kingstony

a te asusy z serii p5k to wysylamy do producentow non stop! ciagle tam cos sie chrzani

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec tak karta ok, problem był w przejściówce.Ale procesor :/ Po wymianie znowu te temeratury nie zmieniające się.Bios na płytce 0906 czy zmiana na nowszy pomoze?

Edit

Po testowaniu tego sprzetu przeze mnie ani to nie wina przejsciówki ani monitora:/ Cieżko coś powiedziec.

Edytowane przez mattis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli idzie o temperatury procesora to trzeba odczekać jakiś czas, póki Intel nie nadrobi zaległości w produkcji i dopiero za jakiś czas zgłosić się po wymianę procesora bowiem o ile mi wiadomo na rynku są w zasadzie same felerne sztuki z zepsutymi czujnikami temperatur (dotyczy całej serii E8XXX procesorów) i reklamowanie nic nie da, albo czas czekania na nowy procesor będzie bardzo długi. W razie potrzeby pozostaje pomiar temperatur za pomocą czujników/termometrów zewnętrznych.

Odnośnie płyt głównych ASUS P5K (ne pamietam, który konkretnie model) ponoć wyszła bardzo duża partia płyt głównych wadliwych (między innymi nie współpracują z procesorem E8400 choć w papierach ma napisane że obsługują te procesory).

A co dotyczy karty graficznej, najlepiej sprawdzić przejściówke bo ona jest najbardziej podejżana, potem zasilanie (zasilacz może być jednak za słaby - choć nie powinien, ale czasem papierowe parametry mają się nijak z rzeczywistością), no i na końcu martwić się monitorem, monitor można dość łatwo przetestować podłączając jakiś inny w jego miejsce i sprawdzić co i jak... oczywiście nie należy zapomnieć o zapodaniu najnowszych sterowników do karty graficznej (choć i tu nie ma 100% pewności, że te sterowniki nie będą fiksowały), moźna pokusić się o zainstalowanie sterowników alternatywnych np: "OMEGI". Ja na ten przykład miałem kłopot ze swoim Radeonem X1950 GT polegający na tym, że po wpięciu monitora w gniazdo D-SUB karta nie komunikowała się z telewizorem wpiętym w TV-out, natomiast gdy wpiąłem monitor w gniazdo DVI-I problemu z telewizorem nie ma.

Edytowane przez Bolek_Lodz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie E8XXX nie mają popsutych czujników (można wyczytać w wątku o E8XXX)

Jeżeli to prawda że płyty te mają problem z obsługą E8400 to nic sie nie dzieje bo kolega ma E8200 chociaz nigdzie nie znalazlem wątku żeby takie problemy sie zdarzały

Przejściówka patrzylem i jednak nic, ona sprawna jest.Zasilacz nie jest za słaby bo 450W jak na taki zestaw to dużo wiecej niż potrzebuje.Ze sterownikami to trzeba by sie zastanowić.Monitor sprawny podłaczaliśmy LCD innego.Jeszcze ramy wyjmę i włożymy inne bo jakos mam wrazenie ze to własnie moze byc to problemem.

Dzieki za pomysly:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A proszę bardzo ... choć dodam w ramach sprostowania, że pisałem, że znaczna część procesorów serii E8XXX ma wadę czujników (czyli trafią się też i sprawne), po drugie jeśli idzie o zasilacz to proponuję rozważenie sprawdzenia go, bowiem owszem 450W to wystarczająco ale nie koniecznie dany konkretnie egzemplarz musi spełniać wszystkie fabryczne normy (napięcia, natężenia, no i moc), co się tyczy płyty głównej to napisałem o mi znanym problemie z tym modelem i potwierdzam, że bardzo dużo tych płyt idzie na reklamacje, a jeśli idzie o pamięci to raczej ich bym nie podejrzewał ale sprawdzić zawsze można

Pozdrawiam i życzę owocnej walki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale powiedz mi co miałby wspólnego zasilacz? Jeżeli podepne monitor w jedno DVI to nie działa (komp chodzi ale monitor sie nie załącza) a jezeli wyłacze i podepne w drugie DVI to włacza sie.Przeciez gdyby to była by wada zasilacza to zaraz po przepieciu na drugie DVI by też nie chodził

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zdrowy rozsądek niby nie powinien, ale może daje jakieś tam za małe prądy czy cholera wie co i karcie sie w związku z tym coś pierniczy, skoro w serwisie sprawdzali kartę i orzekli, że jest dobra, Ty wykluczyłeś przejściówkę, no to niewiele pozostaje do sprawdzenia... zasilanie, sam monitor (może kabel sygnałowy monitora coś fiksuje, moze jakaś "igiełka" się wygięła) no i chcesz jeszcze RAM sprawdzić choć akuratnie jeśli idzie o tę przypadłość to pamięci bym w to nie mieszał. Może trzeba się pokusić o wsadzenie tej karty w inny komputer i podpięcie tego monitora... w sumie nie ma za wiele możliwości ... może się okazać, że to jednak ów płyta główna coś fiksuje (tfu tfu na psa urok, odpukać w niemalowane). Zawsze na koniec można spakować wszystko włącznie z monitorem i pojechać do serwisu i pokazać im "naocznie", że jednak coś jest nie tak i niech główkują... Ale moze być problem innego rodzaju, że ta karta już za bardzo nie chce współpracować z sygnałem analogowym monitora CRT... niezbadane są wyroki "komputerowego manitu" Aaaa i jeszcze mi się jedno skojarzyło, rodzaj złącza... DVI-I (uniwersalne analogowo-cyfrowe) DVI-A (tylko analogowe) DVI-D (tylko cyfrowe) i to może być powodem, że w jednym złączu monitor działa (DVI-I i DVI-A) a w drugim nie (tym DVI-D) I w ten oto sposób wyczerpałem wsie pomysły na rozwikłanie tej zagadki

Edytowane przez Bolek_Lodz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kabel też był sprawdzany.I komputer był kupowany w ESC to trochę ciężko mi teraz z pod Radomia jechać cała Polskę do Gdańska/Gdyni.I to jest tak że załóżmy gdy podłączę monitor w wejście A (tak je nazwijmy) to sie nie uruchomi, przełączam w wejscie B i jest ok.Po wyłączeniu komputera i włączeniu za jakieś 10 min (monitor nadal podłączony w wejscie B) nie uruchamia sie, przełączę z powrotem w wejscie A i jest ok.To taka zabawa, bardzo wkurzająca zabawa.Z monitorem powiem tak kolega ma CRT ale jak sprawdzaliśmy to na LCD i to samo sie działo.Jeszcze do sprawdzenia te Ramy i może tak jak mówisz grafike przełączyć do innego kompa.

Edit

W środe jeszcze raz wszystko sprawdzali,testowali i wdrażali w życie Te pomysły.Zobaczymy do sprawdzania wezmiemy 3 kable, 3 przejsciówki, 3 grafiki,3 płyty główne i musimy wkońcu dojść co jest winowajcą:P

Edit2

Co do temeratur procka.Serwisant mówi że sprawdzane były temeratury w SpeedFan'ie i zmieniały się.Wierzyc mu czy trzeba opie****ć go?

Edit3

Jeżeli macie jakies pomysły piszcie :P Z góry dzieki

Edytowane przez mattis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie temperatur... cały ambaras polega na tym, że problem z wadliwymi prockami objawia sie: albo "zamrożeniem" wskazań temperatur, albo zawyżeniem wskazań, o zaniżeniu nie słyszałem, ale kto to wie. Na moim procku jest walniety czujnik z opcją zawyżenia wskazań (w spoczynku mam 49 st. C a w stresie w jakiś testach z "Everesta" przy 110 st. C dla spokojności przerwałem test, a w biosie jak sobie dłubałem to jak zagladałem na temperatury to oscylowały w okolicy 55 st. C). Także jeśli serwisant mówił, że temperatury się zmieniały/ją to mógł mówić prawdę co nie zmienia faktu, że zamontowali procesor wolny od wad. To jest to o czym wspominałem na początku, że na rynku ciężko trafić procki z serii E8XXX, które są wolne od przypadłości czujnika temperatury, a dystrybutorzy w związku z tym, że Intel nie nadąża z produkcją, nie maja jak dostarczyć procków na zaspokojenie potrzeb handlowych a co tu mówić o gwarancyjnych. Tak juz na marginesie dodam, że często jest tak, że serwisy wymieniają jedne walniete procki na inne walnięte (też oddane na gwarancje) ponieważ innych nie ma na rynku... i tak interes się kręci dalej, a nóz widelec jakiś klient "przeoczy" sprawę i będzie git... Ja poczekam jeszcze ze 2-3 miesiące i dopiero po tym czasie zacznę walczyć o "wymianę" swojego procka ;-) A opier***ć go tak dla zasady zawsze można B-) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi