siepek Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 (edytowane) SZybko zwięźle i na temat, zobaczymy czy to coś pomoże: A wieć problem jest taki że mam Laptopa i muszę wgrać Win XP na niego, niestety jest to Samsung q25 bez Cdromu, I tutaj pytania: 1.Mam Della multibay ale jest on na wtyczce D/bay czy jest jakaś przelotka na USB bo ja nie znalazłem nigdzie? 2. Czy stacja dokująca Dell podejdzie do mojego Samsunga q25? 3. Czy jak do wyżej wymienionego Multibay nie ma przelotki to jak mam wgrać WIn XP, myślałem tak jak niżej napisałem żeby wymątować twardziela z laptopa, kupić adapter np. taki :http://idg.allegro.pl/show_item.php?item=299310488 czy kupić takie coś: http://allegro.pl/item310037085_obudowa_dy...ostawa_24h.html. Zgrać instalke systemu na niego i potem prze instalować przez F8, wiersz poleceń system. Bo niechce formatu czytnika dyskietek też do laptopa nie posiadam. Prosze o konkretne info, krócej i bardziej na temat nie potrafie Edytowane 20 Lutego 2008 przez siepek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redjohnny Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Gdybyś napisał jakoś starannie powyższy post to może ktoś by raczył ci udzielić rady. Czytając ten bełkot mam wrażenie że napisał to jakiś analfabeta. Ja doszedłem do połowy i dalej sobie już odpuściłem czytanie. W związku z tym że traktuję takie wypowiedzi jako ignorancję i olewanie osób które chciały by Ci pomóc, napiszę tylko że temat był już poruszany. żeby było Ci łatwiej powiem że jest takie coś jak wyszukiwarka na forum. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siepek Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Gdybyś napisał jakoś starannie powyższy post to może ktoś by raczył ci udzielić rady. Czytając ten bełkot mam wrażenie że napisał to jakiś analfabeta. Ja doszedłem do połowy i dalej sobie już odpuściłem czytanie. W związku z tym że traktuję takie wypowiedzi jako ignorancję i olewanie osób które chciały by Ci pomóc, napiszę tylko że temat był już poruszany. żeby było Ci łatwiej powiem że jest takie coś jak wyszukiwarka na forum. Pozdrawiam. Nie wiem, jakie są standardy pisania postów na tym forum, więc starałem się przybliżyć temat jak najbardziej, a jak bym znalazł wyszukiwarką odp. na moje pytanie to z pewnością bym go nie zakładał, więc jak nie chce mi pomóc to po prostu nie komentuj, może się znajdzie, choć jedna osoba, co zada sobie ten problem przeczytania postu i podsunie parę rad jak mam ten problem rozwiązać i czy zewnętrzny DVD z Della podejdzie do Samunga tak samo jak stacja dokująca czy podjedzie, bo niestety nie mam jak tego sprawdzić sam. http://www.e-topco.com/commerce/store/view...idproduct=32801 tak wygląda stacja dokująca jak ktoś się za interesuje moim tematem i zechce mi pomóc, byłem w biosie laptopa i w opcjach butowania jest removabels device: DVD, Hard Drive i Fllopy, tylko czy ten DVD co mam podejdzie do laptopa i jaką przelotkę musze kupić bo takiego gniazda nie widziałem jak ma ten Dell DVD albo czy mogę kupić przelotek na usb żeby ze zwykłego PCtowskiego DVD zainstalować system. Z góry dzięki jak ktoś się zainteresuje tematem, a jak nie to niech po prostu go odpuści i nic nie pisze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siepek Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 A więc dowiedziałem się że Della DVD lub multibay chodzą na wejściu D/Bay, i obawiam się zę tylko laptopy Della są w nie wyposażone bo za nic nie mogę znaleźć przejściówki z D/bay na USB. Więc prawdopodobnie podpięcie tego DVD odpada i łatwa droga do zmiany systemu, wpadłem na takie coś jak morze ktoś skomentować, żeby wyjąć twardziela z laptopa i zrzucić na niego instalke windka i potem uruchomić laptopa i przez F8 uruchomić wiersz poleceń i przeinstalować system, nie chcę formatować partycji bo boję się że potem go nie odpalę instalki bo nie ma stacji dyskietek do laptopa. Tylko nie wiem jakie urządzenie kupić albo kabel żeby podpiąć twardziela z laptopa do zwykłego kompa, czy taki adapter wystarczy do tego http://idg.allegro.pl/show_item.php?item=299310488 , czy morze lepiej kupić taką obudowę na USB http://allegro.pl/item310037085_obudowa_dy...ostawa_24h.html. To będzie chyba najlepsze rozwiązanie chyba że ktoś zna inne, i jak ktoś mógł by krótko odpowiedzieć czy stacje dokujące są robione pod danego producenta czy morze są uniwersalne, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxim Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Gdybyś napisał jakoś starannie powyższy post to może ktoś by raczył ci udzielić rady. Czytając ten bełkot mam wrażenie że napisał to jakiś analfabeta. Ja doszedłem do połowy i dalej sobie już odpuściłem czytanie. W związku z tym że traktuję takie wypowiedzi jako ignorancję i olewanie osób które chciały by Ci pomóc, napiszę tylko że temat był już poruszany. żeby było Ci łatwiej powiem że jest takie coś jak wyszukiwarka na forum. Pozdrawiam. ja 1/3 dałem rade przeczytać :D Do autora tematu: Człowieku pisz konkretnie, nikogo nie obchodzi skąd masz tego laptopa i co miał uszkodzone, jak ktoś będzie chciał to sam zapyta. Ludzie chcą pomóc ale nie będą tracić czasu na czytanie jakichś wypocin. Konkretne pytanie - odpowiedź i tego sie trzymaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redjohnny Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 (edytowane) To jedna rzecz. Druga rzecz to pisanie w miarę poprawnie. Ja rozumiem że nie każdy musi być orłem z ortografii, ale żeby być na tyle leniwym żeby nie sprawdzić błędów w jakimś programie? Według mnie takie posty powinny być kasowane po 24 godzinach, a ich autorom powinno się blokować konta. Jak już wcześniej napisałem, traktuję to jako brak szacunku do osób chcących pomóc. Radzę się nad tym zastanowić. Pozdrawiam. Edytowane 20 Lutego 2008 przez AK-105 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siepek Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 To jedna rzecz. Druga rzecz to pisanie w miarę poprawnie. Ja rozumiem że nie każdy musi być orłem z ortografii, ale żeby być na tyle leniwym żeby nie sprawdzić błędów w jakimś programie? Według mnie takie posty powinny być kasowane po 24 godzinach, a ich autorom powinno się blokować konta. Jak już wcześniej napisałem, traktuję to jako brak szacunku do osób chcących pomóc. Radzę się nad tym zastanowić. Pozdrawiam. No już lekko przesadzasz ile masz tych błędów, no na pewno nie wiele, ale nie jestem tutaj żeby się kłócić,tylko już po edycji zadałem 3 pytania, żeby jak najszybciej uporać się z moim problemem, prawdopodobnie nawet ty znasz odpowiedź na wszystkie 3 pytania i zamiast pisać drugi raz o poście napisał byś rozwiązanie i możesz sobie kasować temat, a jeżeli temat jest to jest on dobrze napisany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Do autora tematu: - po pierwsze zacznij stosować kropki w zdaniach. - po drugie jak nie masz cedeka to wgraj sysa z pendrive i tyle- to taki problem? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siepek Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Do autora tematu: - po pierwsze zacznij stosować kropki w zdaniach. - po drugie jak nie masz cedeka to wgraj sysa z pendrive i tyle- to taki problem? :blink: a wykryje mi pendriva w dosie, bo nie mam dostępu do windka, bo jest na nim hasło dlatego musze system przeinstalować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość -X- Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 a wykryje mi pendriva w dosie, bo nie mam dostępu do windka, bo jest na nim hasło dlatego musze system przeinstalować. Niema DOSa, DOS nie zyje. Czy bios wykryje pendrive? Powinien w końcu ten laptop nie jest taki stary... Tak naprawdę polecam kupić jakąś nagrywarkę DVD (nawet 4X za 50zł) i kabel IDE to USB i masz napęd na przyszłość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siepek Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Niema DOSa, DOS nie zyje. Czy bios wykryje pendrive? Powinien w końcu ten laptop nie jest taki stary... Tak naprawdę polecam kupić jakąś nagrywarkę DVD (nawet 4X za 50zł) i kabel IDE to USB i masz napęd na przyszłość. dałem link wyżej do kabla jaki chciałem kupić, tylko widzę nikt tego nawet chyba nie przeczytał, od początku chciałem tak zrobić więc czy jak kupie taki adapter: http://idg.allegro.pl/show_item.php?item=299310488 , to wykyje mi mój DVD z PC w Biose i spokojnie przez USB podepne do lpka i zainstaluje ten system, i czy ktos mi odpowie na pytanie co do stacji dokójącej Della i wejścia D/Bay Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość -X- Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 dałem link wyżej do kabla jaki chciałem kupić, tylko widzę nikt tego nawet chyba nie przeczytał, od początku chciałem tak zrobić więc czy jak kupie taki adapter: http://idg.allegro.pl/show_item.php?item=299310488 , to wykyje mi mój DVD z PC w Biose i spokojnie przez USB podepne do lpka i zainstaluje ten system, i czy ktos mi odpowie na pytanie co do stacji dokójącej Della i wejścia D/Bay Dzięki Ja przeczytałem... Jeszcze raz: 1) Tak, ale nie jest to przelotka tylko zewnętrzna obudowa dla napędów dell. http://www.allegro.pl/item315047292_dell_m...nych_fv_gw.html 2) W życiu (NIE!!!) 3) http://idg.allegro.pl/show_item.php?item=310257473 To samo ale bez SATA (bo po co?) cena niższa a działa tak samo. Rozwiązanie 3 jest najtańsze, ale nie wiadomo jak się ten tani kabel zachowa, powinien być napęd widziany jako USB [Model napędu] ale nie gwarantuje tego bo nigdy tego nie robiłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...