Skocz do zawartości
rangerek

Ozdabianie szyby - howto?

Rekomendowane odpowiedzi

ktos mi niedawno mowiel, ze mozna zmatowic plexe malując ją rozpuszczalnikiem. ale jak juz tanaka powiedzial najlepiej cos wygrawerować. naprawde ładny efekt to daje. wiem bo sam robilem napis na plexie i pomimo moich marnych zdolnosci plastycznych wyszlo całkiem ładnie. jak jest cimno, to efekt niesamowity.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli czujesz, ze nie masz uzdolnień, to mozesz komuś zlecić wykonanie jakiegoś wzorka na plexi. ale wg mnie mozna bez wiekszego problemu takie rzeczy wykonać samemu. jezeli masz troche kasy, to mozesz zainwestować w jakieś wielofunkcyjne urządzenia dla majsterkowiczów. zależnie od posiadanych zasobów finansowych mozesz kupić coś takiego z firmy Dremel, Proxxon, albo jakies tańsze podrobki jak Toya, Kinzo, Topex. I do tego jakieś końcówki z materiałem ściernym. Ja na przykład do grawerowania użyłem jakiegoś starego silniczka (chyba ze starego magnetofonu), do którego przymocowałem diamentową końcówkę dentystyczną. miałem do wykonania dosyć prosty wzór złożony jedynie z linii prostych. zrobiłem sobie wydruk, przykleiłem na plexe. krawędzie zewnętrzne obrazka naciąłem nozykiem do tapet, dzięki czemu stały się bardziej wyraźne. natomiast środek "wybrałem" końcówką dentystyczną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szczerze mowiąc nigdy nie slyszałem, zeby ktoś trawił plexe kwasem. może sie i da, mozesz poprobować jeżeli masz dostęp do takich specyfików. co do głębokości wybierania, to im głębiej tym ładniej bedzie podświetlone. ja grawerowałem płytko, tyle zeby zmatowić powierzchnię. wyszło całkiem fajnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grawerowanie bo inne sposoby nie będą dawały efektu...

Tak jak koledzy wspominali to zakup jakąś podróbke Dremela do grawerowania w zupełności wystarczy. i np. wydrukuj sobie coś na kartce potem a jak masz dostęp do laserówki to na folii i graweruj po liniach, a jak nie chce ci się bawić to zleć komuś grawerowanie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grawerowanie bo inne sposoby nie będą dawały efektu...

Tak jak koledzy wspominali to zakup jakąś podróbke Dremela do grawerowania w zupełności wystarczy. i np. wydrukuj sobie coś na kartce potem a jak masz dostęp do laserówki to na folii i graweruj po liniach, a jak nie chce ci się bawić to zleć komuś grawerowanie...

Dobrze gadasz. ale mozna sobie to ulatwic, przyklejajac wydruk po drugiej stronie szybki i grawerujac po liniach :)

jasno sie wyrazilem?

Ja tak zrobilem swoj grawerunek Dextera :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja grawerowalem dremelem na zwyklej szybie. Super efekt. Robilem tak jak mowi Spider. Wydrukowalem sobie rysuneczek - w odbiciu lustrzanym,przylozylem i wygrawerowalem.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

noo czyli project volleyball czas zaczac :))))

uprzedzam ze z funduszami po zakupach sprzetu krucho(a jutrro jeszcze XP 1700+ odbieram i wiatraka z kosmosu :) :( wiec troche potrwa ale bede sie z Wami dzielil moimi spostrzezeniami i doswiadczeniami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lol

a ja niedawno naklejke kupilem co imituje grawerowanie :(

(na szczęście 25 zł to nie majatek chociaż za naklejkę ??)

starsi już mnie zjechali ze wydaję kasę na głupoty, teraz jak będe robił grawe ręcznie to siem ździwią że nie korzystam z naklejki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak wyglada taka naklejka - czy mozna gdzeis dostac sama folie taka cobym sobie ploterem wycial :P

ale i tak bede najpierw probowal na maym kaawalku pleksi i podswietlal zeby efekt uzyskac a dopiero pozniej do moda :) zreszta ja ambitny jestem i chce cobie wygrawerowac duuuuza i skomplikowana grafike - cos podobnego do mojego avatara :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Wiem, ze 'nie ma to jak zrobic samemu'...ale ja za szybe 4mm, w dodatku hartowana i z wypiaskowanym wzorem 'Radioactiv' (ok. 30x30 cm) dalem 35 zeta. W tym czasie mialem czas na grzebanie sie z elektronika, etc. :))) A porownujac to z naklejka 'a-la' piaskowanie za 25 zeta.....hmmmmm 8O

I faktycznie, kiedys mi tu doradzono szybe....swieta racja....plexi sie rysuje szybko....heh, a jak ktos mi sie nawinie to zawsze mu mozna z 10kg kompa w zeby zakosic ;-)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Wiem, ze 'nie ma to jak zrobic samemu'...ale ja za szybe 4mm, w dodatku hartowana i z wypiaskowanym wzorem 'Radioactiv' (ok. 30x30 cm) dalem 35 zeta. W tym czasie mialem czas na grzebanie sie z elektronika, etc. :))) (...)

a mam pytanie gdzie Ci to robili bo ja sie częo pojawiam w okolicach bielska bialej - i nie byloby dla mnei problemem podjechac i zlozyc zamowienie - sam tez jakos bardziej jestem przekonany do szyby :)

acha i czy ten grawer bardziej skomplikowane wzory tez zrobi

acha i jeszcze jedno ile waży taka szybka??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Barlickiego 13 w Bielsku...hmmm....znalazlem telefon :)

812-58-65...szybka wazy....sam nie wiem, ale 'troche' na pewno.

Co do wzoru to facet robil recznie...jesli chcesz jakies 'dziwactwa' robic to bedzie to drozsze na pewno bo zrobi to na ploterze. Aha, czeka sie okolo tygodnia na szybke....a tak w ogole to jest super...dzis robilem fotki cyfrakiem wiec moze jutro je zrzuce na kompa i stronke zaloze :)))

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak ja mam już wstawioną szybę chyba 4mm to czy da się wygraberować i czy nie pęknie,

a czy jakby to zrobić cyrklem to będzie kit??

kit bo za płytko czy kit bo za wązko??

na ile głęboko walić żeby nie pękła??

aha i czy diody wystarczą pionowo podłączone żeby to podświetlić??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak ja mam już wstawioną szybę chyba 4mm to czy da się wygraberować i czy nie pęknie,

a czy jakby to zrobić cyrklem to będzie kit??

kit bo za płytko czy kit bo za wązko??

na ile głęboko walić żeby nie pękła??

aha i czy diody wystarczą pionowo podłączone żeby to podświetlić??

Masz szybe czy plexe?

Co twoich pytan to cyrklem nic na szybie nie zrobisz.

Musisz miec narzedzie mechaniczne.

Druga kwestia - nie powinnapeknac szyba podczas grawerowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam szybę  

nie wiem z kąd <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> takie narzędzia??

a co do tych diod??

Kup se najprostsza multiszlifierke TOYA. Bedzie w sam raz nie tylko do grawerowania.

W kazdym markecie budowlanym powinny byc. Ceny rozne, ale nigdy wiecej niz 100zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy jest jakiś inny sposób bo narazie zbieram na nowe mobo, proca i mem, i szkoda kasy??

mam wiertarkę czy coś do niej nie da się przyczepić i tym graberować?

mam drugą taką samą szybę jak ta w budzie więc mogę pokombinować:)

tylko muszę wiedzieć chociaż z goła czym bo szkoda jej, bo mam ją dać od góry w kompie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy jest jakiś inny sposób bo narazie zbieram na nowe mobo, proca i mem, i szkoda kasy??

mam wiertarkę czy coś do niej nie da się przyczepić i tym graberować?

mam drugą taką samą szybę jak ta w budzie więc mogę pokombinować:)

tylko muszę wiedzieć chociaż z goła czym bo szkoda jej, bo mam ją dać od góry w kompie

A ty wiesz ile wazy wiertarka?

Ciezko Ci bedzie zrobic cos precyzyjnego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiem ale można sprubować

narazie idę do szkoły będę koło 16

update

jestem nie wiem czy będzie ciężzko ale nie stać mnie na coś innego.

a jakie te dziury mają być szerokie i głębokie w szybie 4 mm??

np 2 mm szerokie i 1 mm głębokie czy jak bo nie wiem

może od kogoś pożyczę coś do zrobienia tego

podświetla się to jasnymi diodami z góry szyby czy jak??

wiesz jestem początkująćy i nie wiem dużo ale jak się nauczę będę innym pomagał, narazie dziękuję za to i chyba wiesz ile mam lat jedynie 15

to przez to forum zrujnowałem:))) sobie obudowę i teraz kombinuję żeby zmienić ją jeszcze trochę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi