D.rek Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Witam Kolega ma notka Asus A4L. Notek posiada Celerona D 335, FSB 533, s.478; bios 0213; chipset SIS 661fx + SiS963L; 768MB ramu, XP HE (jakieś to dziwne - posiada bebechy mało "laptopowe"). Trochę mu muli, więc - defragmentacja, trochę usług wyłączonych, porządki z rejestrem.. Generalnie mało co to dało.. Ma antywira McAvee.. Moje pytanie, czy jest sens kupować jakiś procek na zamianę za tego celerona..? Jeżeli tak, to coś co będzie się mało grzało, bo przy obecnym procku, wiatrak chodzi jak suszarka.. Dokładać do czegoś, co jeszcze bardziej się grzeje, to już raczej razem piwa nie wypijemy ;).. Bo jeżeli chodzi o jakieś ewentualna modernizację to tylko procek pozostaje.. Coś w rodzaju Pentiuma M.. Myślałem też, by Avasta Home Edition mu zainstalować.. Da się coś z tym "dziadziem" zrobić..? Z góry dziękuję za odpowiedzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redjohnny Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 (edytowane) Demonem wydajności to ten laptop nie jest, ale do wolnych też raczej nie należy. Według mnie to powyższa konfiguracja dla XP jest w sam raz. Myślę że głównym powodem mulenia się laptopa jest, albo zaśmiecony system, albo wolny dysk twardy. Jeżeli system był preinstalowany fabrycznie przez producenta, to bardzo możliwe że razem z nim zainstalowanych została cała masa śmieci które producenci tak namiętnie wciskają. Jak wpiszesz w Uruchom "msconfig" i wejdziesz w zakładkę "Uruchamianie", zobaczysz jakie programy startują automatycznie z systemem. Widzę że chyba znasz się na rzeczy, więc nie będę ci tłumaczył dokładniej. Druga sprawa to antywirus. Nie wiem dokładnie co to za wynalazek. Możliwe że jeżeli dysk jest wolny, co zdarza się bardzo często w laptopach, to antywirus skanujący przy otwieraniu każdy plik, bardzo spowalnia pracę. Ja proponuję zainstalować AviraAntiVir a avasta sobie odpuścić. Osobiście używam Avirę na kilku swoich laptopach i jestem bardzo zadowolony. Nawet na komputerze , który ma P750Mhz i 256RAM działa dobrze. Ostatnia sprawa - dysk. Patrząc na konfig laptopa smiem twierdzić że jest to jeden z modeli budżetowych. Bardzo możliwe że siedzi tam jakiś dysk 4200rpm/2Mb cache. Zainstaluj HTTach, zrób test i wrzuć screena to powiem ci czy warto go wymieniać na szybszy. Mam nadzieję że napisałem wystarczająco dużo :wink: Pozdrawiam. Edytowane 20 Lutego 2008 przez AK-105 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość -X- Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Po pierwsze wywal tego muła antywirusowego McAfee. Po drugie nie instaluj avasta tylko Avirę + Comodo Firewall Po trzecie jeśli defragmentacja to tylko Diskeeper pro premier 2008 i nic innego a w szczególności nie windowsowy "defragmentator" Włacz DMA w biosie. A teraz złe wieści:> Laptop robiony pod netbursta czyli goręce Pentium 4, Celerony. Chłodny i wydajny Pentium M NIE PASUJE Chcesz wymieniac proca to dajesz mobilnego Pentium 4 3.06 lub 3.20 na FSB 533 z HT (będzie znacznie szybciej, ale chłodniej nie) Wiatrak być może można regulować w biosie - sprawdź. Zamień 1 kosć 256 MB na 512 a druga zostaw w spokoju. Dysk możesz kupić szybszy, ale po co? Aktywuj DMA do XP i linuxa szybki dysk nie jest potrzebny - to nie vista. Więcej nic nie zrobisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D.rek Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Dzięki za odpowiedzi :) Jeżeli chodzi o system.. to oczywiście, że po pierwsze powywalałem windowsowskie śmieci.. Jako defragmentatora użyłem O&O Defrag prof 8 (wersja próbna - dysk systemowy ok 15GB mielił przez całą noc przy wyłączonym antywirusie ;p ) System nie był stawiany od czasu zakupu tego sprzęta.. czyli jakieś 3 lata.. Hmmm.. z dyskiem to powiem szczerze nie wpadłem by sprawdzić co tam jest.. zobaczy się :) .. Nie grzebałem w biosie ale muszę nadrobić zaległości. Co do procka - chłopak będzie musiał się zastanowić, czy wymieniać, bo teraz przy celeronie wiatrak chodzi głośniej niż mój komp stacjonarny, więc przy tym pentiumie mobilnym pewno będzie jeszcze gorzej.. Ramu ma 768MB, więc ogranicza go raczej dysk lub antywirus (swoja drogą nie znam alternatywnych antywirusów, więc w tej kwestii dzięki!) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...