Gość 71proste Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2008 (edytowane) A jak sie nie potwierdzi to kupie to karte na starcie,z tego co mi wiadomo,ale nie bede mowil ska i sial bezsensownego zametu karta bedzie kosztowac 1.7-1.9k w PL na wejsciu ;) Hmm nie spodziewam sie skoku wydajnosci jak po przejsciu z 79GTX na 88GTX,ale daje sobie glowe uciac,ze bedzie to wiecej niz 5%-obym sie nie mylil :),a te wszystkie spekulacje mnie troche smiesza,bo nie wiem czy pamietacie na poczatku mowiono,ze bede zastosowany pamieci GDDR5 i wogole takie tam,wiec czemu mialbym teraz w cos wierzyc :E Edytowane 25 Lutego 2008 przez 71proste Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LCC Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2008 (edytowane) Widać NV teraz stawia nie na jakość pojedynczej karty tylko na ilość... 3-way-SLI. Gdyby cena 98GTX była w granicach 1200zł to bez problemu moża by pomyśleć o SLI ale tak jak walną 1600-1800 to można sobie kolekcjonować naklejki ;) Edytowane 25 Lutego 2008 przez LCC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 (edytowane) 9800GTX GPU-z screen shot GPU-Z Validation http://www.techpowerup.com/gpuz/mr6hu/ Here is our 9800GTX GPU-Z screen shot. As you can see, the card’s core clock is only 25MHz higher than G92 based 8800GTS 512MB. But memory clock is as high as 1100MHz, so that’s why we said it will have a 0.8ns memory module. Because of the core clock’s raised, shader also went up to 1688MHz. The amount of ROPs, shader and memory interface keeps unchanged compare to G92-400, 8800GTS 512MB’s core. The GPU-Z 0.1.7 didn’t work with 9800GTX. After W1zzard@TPU make some change on his GPU-Z, the tool can finally read all the data of the card. Thanks, W1zzard. Czyli na 99% 9800GTX będzie odgrzewanym kotletem i nv idzie w tym samym kierunku co ati, czyli na ilość :sad: Edytowane 26 Lutego 2008 przez cavarr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 9800GTX GPU-z screen shot GPU-Z Validation http://www.techpowerup.com/gpuz/mr6hu/ Czyli na 99% 9800GTX będzie odgrzewanym kotletem i nv idzie w tym samym kierunku co ati, czyli na ilość :sad: lipa, czyli nie bedzie to szybsze niz 2*8800gtx s sli :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 No pieknie "zaszaleli" :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chronicsmoke Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 http://en.expreview.com/?p=280 "As expected, here is the card’s 3Dmark06 performance. Nothing special, score just around 14K" ponad rok czekania a tu NV chce nam dać takie g****? Pewnie chcą, żebyśmy wszyscy kupowali 3 karty do Triple SLI chyba ich poj**** :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzyn Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 http://en.expreview.com/?p=280 "As expected, here is the card’s 3Dmark06 performance. Nothing special, score just around 14K" ponad rok czekania a tu NV chce nam dać takie g****? Pewnie chcą, żebyśmy wszyscy kupowali 3 karty do Triple SLI chyba ich poj**** :mur: To potwierdza moja teorię, że ten rok będzie "suchym" rokiem dla kart graficznych :( Dopiero w przyszłym roku kiedy prawdopodobnie wyjdzie Dx 11 Nvidia i ATI stoczą potężny bój a tak lepiej już wybierać 9600GT :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 Lipton Panowie te nowe GF 9800GTX, mam nadzieję że Radeon 4870 coś ciekawszego pokaże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 Ati ma szansę wyjść na prowadzenie jeśli chodzi o wydajność z pojedynczej karty. W sumie nie ma się co dziwić NV. Po co mają robić szybszą kartę od 8800 GTX/Ultra skoro karty Ati są słabsze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 (edytowane) szkoda ze nv tak postapiła. zawsze topowy model kolejnej generacji dawal dosyc wyrazny skok miedzy topowymi kartami poprzedniej. A tu taka malutka roznica bedzie, ja osobiscie licze ze 9800gtx bedzie sporo szybszy niz to co widac po tym screenie...bo wypuszczanie takiej karty moim zdaniem mija sie z celem roznica miedzy 8800gt az po 8800ultra nie jest wielka i wypuszczanie karty zblizonej wydajnosciowo do topowego modelu poprzedniej serii jest niewlasciwym posunieciem, chyba ze ten wynik jest z AA i AF:) orientuje sie ktos moze czy trisli dziala z winxp czy tylko na viscie? pzdr Edytowane 26 Lutego 2008 przez Blue Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 A za rogiem gry ktore juz moga stac sie sporym problemem dla 8800GTX i 9800GTX w pelni detali. Dobrze ze zaopatrzylem sie w 88GT bo czekac nie bylo na co. I jeszcze cena? 1.7-1.9k ? Looool to sa chyba jakies yaya za to mozna zrobic 88GTS Sli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 (edytowane) Chciałem to wczoraj napisać ale potem wykasowałem posta. Czyli 128sp , 512 pamięci DDR3 i 256 bit , co da przy tych zegarach w grach max 10% nad GTxem ale w tam gdzie wielkość pamięci i szybkość szyny będzie miała znaczenie GTX będzie doganiać , jaki z tego morał GTX mimo że ma 1,5 roku jest nadal kartą , ktorej nie warto sprzedawać , a wręcz przeciwnie za 1000 dokupić drugą do SLi :) Edytowane 26 Lutego 2008 przez konio68 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 Chciałem to wczoraj napisać ale potem wykasowałem posta. Czyli 128sp , 512 pamięci DDR3 i 256 bit , co da przy tych zegarach w grach max 10% nad GTxem ale w tam gdzie wielkość pamięci i szybkość szyny będzie miała znaczenie GTX będzie doganiać , jaki z tego morał GTX mimo że ma 1,5 roku jest nadal kartą , ktorej nie warto sprzedawać , a wręcz przeciwnie za 1000 dokupić drugą do SLi :) a jak tam tri sli tylko z vista czy na xp tez dzialac bedzie? bo mam teraz l4 i jutro moge potestowac, ale niemam visty... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 Troche dziwna sprawa z tym tri-sli , pewnie dodadzą obsługe pod xp , skoro na xp działa quad sli :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 Troche dziwna sprawa z tym tri-sli , pewnie dodadzą obsługe pod xp , skoro na xp działa quad sli :wink: czyli na dzien dzisiejszy jak wloze trzecia karte to dzialac nie bedzie? bo na 680i da sie odpalic 3karty... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 Na obecnych sterownikach nie zadziała pod xp , seria 174 także nie dodała obsługi tri-sli pod xp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 Cierkawe gdzie tu jest sens tego screena? Ja mam podobnie w 8800GTS 512 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zieger69 Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 Screen też może być ściemą ... Jeżeli nie, to chyba najlepszym wyjściem zostaje 88GTS z G92 ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 Na obecnych sterownikach nie zadziała pod xp , seria 174 także nie dodała obsługi tri-sli pod xp.i nie zadziala. ztcw ograniczeniem nie sa tutaj stery, ale sam sys operacyjny i jego warstwa odpwiedzialna, za tworzenie ramek - win xp ma ograniczenia do 3 generowanych klatek max, w vista jest zdaje sie 8. wczesniejsze odmiany quad, a wlasciwie jedna na serii gf7, renderowala klatki w trybie SFR - czyli dzielona byla jedna klatka pomiedzy cztery uklady (rownomiernie), wtedy sys pracowal na jednej klatce, no ale tez dzialalo to bardzo marnie. teraz, glownym trybem jest tryb AFR, czyli sys musi przygotowac min 3(tri) lub 4(quad) klatki, po jednej dla kazdego GPU, i win xp tutaj wymieka. dotyczy to obu producentow - nv i ati, czyli tri i quad z AFR tylko pod vista Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LCC Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 Poczekamy do premiery i wtedy się wyjaśni, nie ma co spekulować. Ja tam myślę, że jeśli te screeny są prawdziwe, to logicznie można wytłumaczyć to tak, że wyjdzie ten 9800GTX. Cena jego będzie mniejsza niż kiedyś na starcie 8800GTX, więcej ludzi będzie na niego stać - i o to pewnie chodzi NV. Na wakacje albo po nich wyjdzie już prawdziwy G100 z DX10.1, 1GB pamięci, 512-bit itd. Później świat będzie należał do kart zupełnie innej generacji i skończy się wyścig Ghz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morgi Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 Nvidia daje ciała, za długo świętowali sukces G80, a teraz ich G92 nawet nie dotrzymuje kroku. W sumie po co, jak kokosy już zebrali, a na GF9800 nie wiem czy ktoś się złapie. Kolejny rok stracony? Crysis dopadł największego :mur: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 i nie zadziala. ztcw ograniczeniem nie sa tutaj stery, ale sam sys operacyjny i jego warstwa odpwiedzialna, za tworzenie ramek - win xp ma ograniczenia do 3 generowanych klatek max, w vista jest zdaje sie 8. wczesniejsze odmiany quad, a wlasciwie jedna na serii gf7, renderowala klatki w trybie SFR - czyli dzielona byla jedna klatka pomiedzy cztery uklady (rownomiernie), wtedy sys pracowal na jednej klatce, no ale tez dzialalo to bardzo marnie. teraz, glownym trybem jest tryb AFR, czyli sys musi przygotowac min 3(tri) lub 4(quad) klatki, po jednej dla kazdego GPU, i win xp tutaj wymieka. dotyczy to obu producentow - nv i ati, czyli tri i quad z AFR tylko pod vista czyli trisli tylko pod vista i tryb wydajnosci SLI AFR tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek911 Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 To potwierdza moja teorię, że ten rok będzie "suchym" rokiem dla kart graficznych :( Dopiero w przyszłym roku kiedy prawdopodobnie wyjdzie Dx 11 Nvidia i ATI stoczą potężny bój a tak lepiej już wybierać 9600GT :) Może to i dobrze, może w końcu dostaniemy gry pod sprzęt,a zamiast czekać na sprzęt pod gry. Za dużo tych może ;) pzd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 Może to i dobrze, może w końcu dostaniemy gry pod sprzęt,a zamiast czekać na sprzęt pod gry. Za dużo tych może ;) pzd Nie badz takim optymistą :> Nie bez przyczyny promowane jest SLI i Tri SLI :D Zdziwilbym sie baaaardzo gdyby autorzy gier stwierdzili "no doba, w tym roku gy pod sprzeta robimy i optymalizujemy kod bo bida na rynku" ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 Nie badz takim optymistą :> Nie bez przyczyny promowane jest SLI i Tri SLI :D Zdziwilbym sie baaaardzo gdyby autorzy gier stwierdzili "no doba, w tym roku gy pod sprzeta robimy i optymalizujemy kod bo bida na rynku" ;]Dlatego zadowoliłem się demem Crysisa, a z kupnem pełnej wersji poczekam aż pojawi się sprzęt i to wcale nie z najwyższej półki, który pozwoli komfortowo pograć w full detalach, że crysis będzie już wtedy na wyprzedażach tanich serii w marketach trudno, w takich przypadku działa jedynie głosowanie portfelem. Co do nowych kart nvidii jak już ktoś powiedział to typowy efekt monopolu i jeśli ATI nie wypuści czegoś naprawdę ciekawego, co sprawi że słupki sprzedaży u zielonych pójdą choć trochę w dół musimy się przyzwyczaić do takiej sytuacji, albo...ciułać na konsolę ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erosito Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 dzisiaj właśnie wróciłem ze spotkania z chłopakami z MSI (wspólpracujemy) w pierwszej kolejności pojawi się 9800gx2 jesli dobrze pamiętam z 1gb ddr, premiera za parę dni. na początek startują od najwyższej. Teraz pojawiły się jeszcze z serii 8800gts z chłodzeniem zalmana, jutro mają trafić do pierwszego dystrybutora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 A wspominali coś o GTXach i GT? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erosito Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 narazie nic, ogładałem plan okresowy wprowadzanych produktów na rynek polski i narazie na wykresie ich nie było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 (edytowane) jak ten 9800GTX ma taka specyfikacje to faktycznie jest to 8800GTS tylko ma wyzej taktowana pamiec :E Edytowane 29 Lutego 2008 przez 71proste Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 Testbed: ·Intel Core 2 Duo E6850 (333MHzX9 Dual core) CPU ·Foxconn MARS | EIST and C1E disabled ·GeIL Plus+ DDR2-800 3-3-3-8 2.4V(Run:DDR2-800 4-4-4-12) Memory ·AVC Napoleon Cooler ·Seagate 7200.10 250G HD ·Acbel ATX-550CA-AB8FB 550W PSU ·ASUS BC-1205PT BD COMBO We use (Seasonic)PowerAngle to record the actual power consumption of the whole platform. Ran another test with a X9650@4GHz, no more bottleneck for 9800GTX. Dla mnie ta specyfikacja jest więcej niż pewna, krąży jeszcze po sieci wynik GT200 (2560x1600) http://img204.imageshack.us/my.php?image=usrwp2.jpg , ale to fake. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...