sebekz Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 (edytowane) Witam, Zmontowałem przedwczoraj nowy układ, w którym jednym z elementów jest GMR Przepływomierz cyfrowy G1/2. Odpaliłem, odpowietrzam, wszystko działa jak należy, płyn zasuwa aż miło, a tutaj... kap... kap... kap... - cieknie z okolic przepływomierza. Ponieważ do jego montażu musiałem założyć redukcję 1/2" na 1/4" i był to jedyny taki nietypowy element układu (nie licząc redukcji na pompie CWU) pomyślałem - źle uszczelniona redukcja, może dałem za mało taśmy...? Nic to - trochę silikonu i będzie po sprawie. Otóż jak bardzo się myliłem :mur: Bliższe oględziny wykazały, że przecieka właściwie cały korpus GMRa. Wygląda to tak: Spód z elektroniką jest przykręcony do komory przepływowej czterema wkrętami i uszczelniony monstrualnym oringiem, który - jak się okazało po rozkręceniu pacjenta - uszczelnia przestrzeń, która jest pomiędzy mniejszym kołnierzem z plexy spodu i wgłębieniem o ciut większym fi w samej komorze. Problem w tym, że ta różnica "fi" jest zbyt duża jak na możliwości oringa - to po prostu nie ma szans być szczelne. IMHO oring musiałby być co najmniej o połowę grubszy. Teraz jestem w trakcie silikonowania punktów styku spodu i komory, co ma utworzyć dodatkową uszczelkę, która - jak mam nadzieję - umożliwi szczelne połączenie tych dwóch elementów. Dodatkowo pod oring dałem parę zwojów taśmy teflonowej. Pytanie brzmi - czy wg Was wystarczy, czy może powinienem zastanowić się nad innym podejściem do uszczelnienia tej bestii? Edytowane 22 Lutego 2008 przez sebekz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plastekk Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 A może prościej będzie oddać na gwarancje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 A może prościej będzie oddać na gwarancje? albo kupic grubszy oring ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebekz Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 A może prościej będzie oddać na gwarancje? Kupiony wysyłkowo. Jeśli uda mi się uszczelnić dzisiaj we własnym zakresie, to wolałbym nie bawić się z wysyłaniem, przesyłaniem, odsyłaniem i całym tym bajzlem z uznawaniem gwarancji... Poza tym już rozkręciłem ;) albo kupic grubszy oring ? Prawdopodobieństwo znalezienia oringa o właściwym fi i większej grubości jest bliskie zeru ;) a niestety nie mam czasu biegać po sklepach wod-kan... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Raczej nie wod-kan tylko motoryzacyjne ;) Powinieneś dostać oring bez problemu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebekz Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 I po kłopocie. Pośrednio... Silikonowa uszczelka home-made spełniła swoje zadanie, jednak skręcając redukcje przyłożyłem za dużo siły i... trach. Pękła pleksa. No i tego już nie da się uszczelnić żadną siłą... :/ Właśnie zamówiłem nowy GMR... do dwóch razy sztuka :( I znowu parę dni przestoju :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 starego sprzedajesz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plastekk Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Mówiłem żebyś na gw oddał no ale koledzy lepiej radzili :} Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskimos Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Mi też cieknie ten przepływomierz. A ja myślałem że właśnie mi ta redukcja puszcza. W niedziele muszę rozkręcić i obadać co nie gra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebekz Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 starego sprzedajesz ? Chętnie sprzedam. Mi też cieknie ten przepływomierz. A ja myślałem że właśnie mi ta redukcja puszcza. W niedziele muszę rozkręcić i obadać co nie gra. Zrobienie dodatkowej uszczelki korpusu z silikonu w moim przypadku pomogło pacjentowi. Niestety, nie pomogła moja nadgorliwość w dokręcaniu redukcji... a wszystko przez to przeciekanie. Normalnie tak mocno bym nie dokręcał. Nie miała baba kłopotu, zaplanowała sobie w układzie przepływomierz... Mówiłem żebyś na gw oddał no ale koledzy lepiej radzili :} Wtedy bym załatwił na cacy ten nowy, potencjalnie niecieknący :) to już chyba z dwojga złego wolę świadomość, że uszkodziłem ten cieknący... Aczkolwiek gdybym kupował go w Angeli we Wrocławiu, to bym go pewnie odniósł na gwarancji. A tak nie miałem jakoś siły ani ochoty na wysyłkową realizację reklamacji w Cooling.pl... pewnie mój błąd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lama1 Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 (edytowane) Nie miała baba kłopotu, zaplanowała sobie w układzie przepływomierz... Wtedy bym załatwił na cacy ten nowy, potencjalnie niecieknący :) to już chyba z dwojga złego wolę świadomość, że uszkodziłem ten cieknący... Aczkolwiek gdybym kupował go w Angeli we Wrocławiu, to bym go pewnie odniósł na gwarancji. A tak nie miałem jakoś siły ani ochoty na wysyłkową realizację reklamacji w Cooling.pl... pewnie mój błąd. mam taki sam GMR już dobrych pare mcy..i nic nie cieknie. Trochę dziwny ten przelicznik obr. na l/min, nawet wyjasniał mi inż. z GMR ten przelicznik ale dalej nie dowierzam. W tych 8 skrzydełkach są 4 magnesy i dltego mamy 4 impulsy na 1 obrót, co daje ok. 2cm3 przepływu na 1 obr (dokładnie 492obr na 1dcm3). No ale mam duze opory i przepływ to max 570obr/min mi pokazuje ten GMR //D-Tek Fuzion +BWA121+BWA122+blok GPU+radiatory OCZ Flex. Szkoda, ze Cooling.pl nie zamawia standardowych redukcji do niego : http://www.messregel.de/ Edytowane 10 Marca 2008 przez lama1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...