Skocz do zawartości
Kencho-1

Scythe Ninja Cu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zakupiłem takie właśnie chłodzenie i jutro/pojutrze zabieram się za testowanie.

Standardowa Ninja była rześka, Infinity/Mugen jeszcze lepsze a jak będzie z miedzianą ninją ??

W necie jak narazie wypada słabo i nie oferuje lepszej wydajności od takich sprzętów jak Thermalright 120 Extreme lub nawet Infinity/Mugen, ale jest kilka plusów:

1.Dużo wygodniejsza instalacja.

2.Możliwość działania pasywnie

3. No i oczywiście ten wygląd :rolleyes:

Już wkrótce testy na sprzęcie:

Maximus Formula SE

4x1Gb Kingmax 1066Mhz lub 800Mhz

Tagan Tg-700-U25

Evga 8800 GTS 320Mb SC

Samsung 80Gb Sata2 NCQ

Buda Antec 900

I oczywiście dwa chłodzenia Ninja CU kontra Mugen, czyli porównanie które ujawni całą prawdę o nowej konstrukcji ze stajni Scythe.

Osobiście dodam tylko że kupiłem to chłodzenie z myślą o E8400, ale zastanawiam się też coraz bardziej nad Thermalright 120 Extreme który jest chyba najwydajniejszym chłodzeniem na CPU jakie można aktualnie kupić ( poza wielkoludem IFX-14 ).

Jak wrócę z pracy to wrzucę linki do testów, a jak ktoś tu zajrzy i będzie miał do wklejenie jakieś ciekawe linki to zapraszam :wink:

Pozdrawiam

UPDATE:

Stestowałem w końcu te chłodzenia i wyniki nie są zbyt pozytywne:

INFINITY:

3,2Ghz 1,45V temp. otoczenia 23,4-23,8*c

Idle 33-34*C

SuperPi 4M max 45-47*C

Orthos 15min. max 58*C

NINJA CU:

3,2Ghz / 1,45V temp. otoczenia 23,6-24,1*c

Idle 28-32*C

SuperPi 4M max 45-46*C

Orthos 15min. max 60*C

Więc biorąc pod uwagę to że przy Infinity pasta była już wygrzana, a przy Ninja nie to wyniki są porównywalne i rewelacji niema.

Pasta jakiej używałem to Zalman STG1. Natomiast na obydwu radiatorach był wentyl z Infinity.

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podziwiam za odwagę ;)

Przetestuj, przetestuj... pomimo mojego pełnego sceptycyzmu wobec Ninjy Cu jestem bardzo ciekaw jak się sprawuje wg użytkownika :)

Z tego, co się orientuję, to pasywnie jest nie do pobicia. Gorzej w miarę wzrostu przepływu powietrza. Daj znać jaki wentylator montujesz i z jaką prędkością się będzie kręcić. Ofkors fajnie by było, gdybyś rzecz sprawdził to przy różnym tempie wentylatora :rolleyes:

Pozdrawiam

Edytowane przez Labovsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sestowałem w końcu te chłodzenia i wyniki nie są zbyt pozytywne:

INFINITY:

3,2Ghz / 1,45V temp. otoczenia 23,4-23,8*c

Idle 33-34*C

SuperPi 4M max 45-47*C

Orthos 15min. max 58*C

NINJA CU:

3,2Ghz / 1,45V temp. otoczenia 23,6-24,1*c

Idle 28-32*C

SuperPi 4M max 45-46*C

Orthos 15min. max 60*C

Więc biorąc pod uwagę to że przy Infinity pasta była już wygrzana, a przy Ninja nie to wyniki są porównywalne i rewelacji niema.

Pasta jakiej używałem to Zalman STG1. Natomiast na obydwu radiatorach był wentyl z Infinity.

A tak zbaczając lekko z tematu to mam to wszystko w Du..e i zostawiam sobie swoje WC i go jednak nie sprzedaję.

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakie prędkości wiatraka miałeś przy testach nina cu i infinity? jeśli standardowe to wyniki są i tak dobre ze względu na to ze ninja cu ma wiatrak 11db i max 800rpm

ale jesli dałeś te same wiatraki to wyniki są faktycznie nieciekawe <_<

sam będę testował ten cooler jak tylko dostane e8400 na razie mogę go jedynie podziwiać :mur:

swoją drogą jeśli ma sie flaki PieCa na biurku lub okno w budzie to ninja copper będzie sie lepiej prezentowała od infinity :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi