wojto19a Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 Założyłem ten topic, bo jestem ciekawy czy tweakowcy oddają czasem honorowo krew. Wpisujcie się, bądź piszcie co myślicie o oddawaniu krwi. Szacuneczek! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 Nie oddaje krwi a miałem zamiar. Dowiedziałem sie że POLSKA sprzedaje krew za granice. PRzykładowo w niemczech płacą 200marek za jeden raz nie wiem ile to ale sporo dają. Dlatego zawsze w polsce mało krwi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojto19a Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 No sporo :), jeden raz to 450ml - czas oddawania to około 5minut. Słyszałem, też że można oddać krew za pieniądze, jednak wtedy nie nazywa to się honorowe :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuChyY Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 Nie oddaje krwi a miałem zamiar. Dowiedziałem sie że POLSKA sprzedaje krew za granice. PRzykładowo w niemczech płacą 200marek za jeden raz nie wiem ile to ale sporo dają. Dlatego zawsze w polsce mało krwi. Jak juz to w Euro placa, ale IMO na pewno nie 200 marek czyli kiedys 400zl... to wogole za oddawanie krwi sie kase dostaje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Maq=- Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 Nie oddaje krwi a miałem zamiar. Dowiedziałem sie że POLSKA sprzedaje krew za granice. PRzykładowo w niemczech płacą 200marek za jeden raz nie wiem ile to ale sporo dają. Dlatego zawsze w polsce mało krwi. Od kiedy w Deutschalnd jest marka? Oni mają "Ojro" a nie Deutsche Marks to od niedawna :) W Polsce czy to coś oddajesz (za darmo!) czy to coś kupujesz Polak zawsze Ci zrobi koło [gluteus maximus]. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojto19a Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 Normalnie dostaje się 10 czekolad, soczek i konserwe :), ale podobno i sprzedać można :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Maq=- Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 Normalnie dostaje się 10 czekolad, soczek i konserwe :), ale podobno i sprzedać można :):lol: Czarnego Dodge Vipera, Limkolna, 1mln. Ojro i blondynke... :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 Mi sie pare razy zdarzylo oddac krew. Kiedys dawali czekolady a jak jest teraz to nie wiem. Dwa razy mi sie zdarzylo ze Pani w okienku powiedziala ze nie potrzebuja krwi i nie pobiora ode mnie 8O . Wiec juz nie oddaje. Pozdro Dexter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_k Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 Ja niestety mam za mala krzepliosc krwi na bawienie sie w oddawanie tego zyciodajnego plynu :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojto19a Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 Mi sie pare razy zdarzylo oddac krew. Kiedys dawali czekolady a jak jest teraz to nie wiem. Dwa razy mi sie zdarzylo ze Pani w okienku powiedziala ze nie potrzebuja krwi i nie pobiora ode mnie 8O . Wiec juz nie oddaje. Pozdro Dexter No jestem zaskoczony! Ludzie chcą oddać, a Ci odmawiają, to chyba tylko w Polsce możliwe. Mi narazie do dnia dzisiajszego ani raz nie odmówili, oddaję raz na dwa miesiące i dają to co pisałem wyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 wojto a jakie czkolady?? :) Moze też bym sie zgłoscił :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mongothealien Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 ja oddaję od trzech lat - w sumie około trzech literków już ze mnie wampiry wypiły :twisted: fajna jest jazda jak oddaje na kacu: 1. zamias 5 minutek cieknie 15 :? 2. fajną banię musi mieć koleś, który dostał moją krew ( 0 rh - ) po operacji :lol: 3. spoko siem kręci póżniej w głowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojto19a Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 2 z rodzynkami, 4 z bakaliami i 4 mleczne :), do tego jakaś konserwa i soczek :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake16 Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 Ciekwawe co by zrobili , jak by mnie zobaczyli przed szpitalem jak sprzedaje te czekolady ,konserwe i soczek po 2 zl za sztuke :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 20 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2003 No jestem zaskoczony! Ludzie chcą oddać, a Ci odmawiają, to chyba tylko w Polsce możliwe. Mi narazie do dnia dzisiajszego ani raz nie odmówili, oddaję raz na dwa miesiące i dają to co pisałem wyżej. No ja tez bylem zaskoczony. Mam dosc malo popularna krew (podobno tylko 2% ludzi na swiecie ja ma) B Rh- a nie chcieli jej ode mnie. Wiec jak patrze na te wszystkie reklamy ktore mocno naklaniaja do oddawania krwi to jestem lekko zniesmaczony. Pozdro Dexter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 20 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2003 Hmm ciekawe czy w moim mieście mógł bym oddać krew za czekoladki :D takie z bakaliami sa mniam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArthJ Opublikowano 21 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2003 ja oddaję od trzech lat - w sumie około trzech literków już ze mnie wampiry wypiły :twisted: fajna jest jazda jak oddaje na kacu: 1. zamias 5 minutek cieknie 15 :? 2. fajną banię musi mieć koleś, który dostał moją krew ( 0 rh - ) po operacji :lol: 3. spoko siem kręci póżniej w głowie. mamy ta sama grupe :D juz wiem do kogo sie zglosze jak cos ;) nie daj Boze... hehe ja tez raz oddawalem na kacu tylko potem mialem taka jazde ze maskarada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 21 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2003 No sporo :), jeden raz to 450ml - czas oddawania to około 5minut. Słyszałem, też że można oddać krew za pieniądze, jednak wtedy nie nazywa to się honorowe :)To źle wiesz. Normalnei oddaje się między 250 a 450 m, z tym że te 450 to oddają osoby które już któryś raz to robią. Raz oddawałem (250) i miałem z tego kilka czekolad (z 5 chyba) i bardzo smaczne były, choć oczywiście nie po to to robiłem... A z tym że piszecie że macie rzadkie grupy to weżcie pod uwagę, że w większości szpitale wymieniają między sobą krew by mieć tą którą aktualnie potrzebują... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amoniak Opublikowano 21 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2003 Ja bawiłem ię w honorowe krwiodastwo do czasu wszczepienia WZW :( mam nawet brązową odznakę "Honorowego Krwiodawcy" Kiedyś dostawałem tabliczkę czekolady i częstowali szpitalnym obiadkiem :) Uważam, że tobie nie szkodzi jeśli oddasz parę ml krwi coś koło 400 ml, na początku mniej , a komuś może to uratować życie, grupa krwi nie ma żanego znaczenia, owzem żadkie grupy jak AB Rh- czy szczególnie 0 Rh- są bardzo miło widziane Z krwi powstaje bardzo duża grupa leków Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKaSeKbP Opublikowano 21 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2003 No sporo :), jeden raz to 450ml - czas oddawania to około 5minut. Słyszałem, też że można oddać krew za pieniądze, jednak wtedy nie nazywa to się honorowe :)no ja za kase bym mogl oddac troche krwi 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 21 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2003 co to jest WZW? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ld Opublikowano 21 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2003 Ja dopiero raz oddalem :) a dostalem za to "tylko" 7 czekolad, ale za to mozna poznac fajne dziewczyny, ktore tez oddaja krew ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amoniak Opublikowano 21 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2003 co to jest WZW?Wirusowe zapalenie wątroby :( nic przyjemnego :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 21 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2003 Aha... no tak... moglem sie domyslic. I teraz juz nie mozesz oddawac krwi, czy nie chcesz bo sie boisz drugiego WZW? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janus Opublikowano 21 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2003 No ja raz oddalem krew i wiecej nie moge bo mam jakies przeciwciała co mnie wykluczaja (zeby bylo jasno nie HIV ;) Krew chcioalem oddawac z 2 powodów dobra ta czekolada kokosowa i jeden dzien zwolnienia ze szkoly ale nie moge :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S_Works Opublikowano 22 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2003 Olewam czekolady , wolalbym szesciopak Tyskiego ale jak ktos tu wespomnial o dziewczynach - hmmm... to moze byc interesujace... Mam grupe AB Rh- to mnie chyba nie wyrzuca? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 22 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2003 Ja posiadam krew A Rh- tak jam mój tata, brat, dziadek&2gi i mama :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crevw Opublikowano 22 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2003 400 ml = 10 czekolad kreci sie w głowie niemilosiernie, przynajmniej w moim przypadku, jeszcze kiedyś w liceum po takim oddaniu wypiłem male piwko - kumpel mnie musial odprowadzic do domu bo sam nie bylem w stanie..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlaveBlade Opublikowano 22 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2003 Nie oddaje krwi a miałem zamiar. Dowiedziałem sie że POLSKA sprzedaje krew za granice. PRzykładowo w niemczech płacą 200marek za jeden raz nie wiem ile to ale sporo dają. Dlatego zawsze w polsce mało krwi. Jak juz to w Euro placa, ale IMO na pewno nie 200 marek czyli kiedys 400zl... to wogole za oddawanie krwi sie kase dostaje ? a oglądałeś Blade II?? :D... oczywiście że płacą ale sam jestem ciekawy ile.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feder8 Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 moze wie ktos gdzie w niemczech sa stacje krwiodastwa.najlepiej blisko granicy.chcialem oddac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...