Mrozpa Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 ja oddaje juz od jakiegos czsu i powiem wam ze jest to bardzo szczytny cel, nie dla czekolad czy objadków, oddaje bo chce pomoc, w tej chwili jest pobierana standardowa ilość od wszystkich tj 450ml, -/+ 50mil jesli ktos oddaje poraz pierwszy to trzeba zrobic badania wlasnie na tej probce. nie bojcie sie oddawac to nic nie boli, a jesli robi sie to co trzy miesiace to nie obciąża wogoole organizmu. thx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burro Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 Nie wiecie po ile stoi w polsce kraw 0rh- ??:wink: zbieram na dooma :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajper Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 Fajna jest jazda po browarze po oddaniu krwi :> Samo oddawanie nie trwa długo - i nie zauwazyłem, zeby ktoś mdlał :) W Wawie daja 8-czekolad a przed oddaniem kawe + ciastko :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikor Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 W Niemczech się nie płaci za krew. To są zwykłe ploty. Artykuł BTW, ani w deutsche mark, ani w euro, dolary też nie wchodzą w rachubę :wink:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GreeN_DG Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 To z niemcami to ściemia jedna wielka.. Trąbili w radiu i telewizji że za oddanie 1600 zł jest.. Ładny wał... Kumpel napalony już prawie tam jechał naszczęście najpierw zadzwonił. I co się okazało ----> " My o takim czymś nic nie wiemy .. bleble ". Myślałem że go krew zaleje :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReDi Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 Ja też bym chętnie oddał krew ale boję się troche żebym jakiegoś syfa nie załapal (np. Wirusowe zapalenie wątroby typu C). Z naszą służbą zdrowia nie jest zbyt ciekawie ostatnio... Słyszałem że jakiś koleś oddajac krew HIV załapał. Orientujecie się może jak to jest z bezpieczeństwem oddawania krwi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sentin Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 boze jak ja wam zazroszcze :P mi na sama mysl o oddawaniu robi sie slabo a kiedys prawie zemdlalem jak mialem pobieranie >/ nienawidze teog w ogole nie cierpie jak cos mis ie wbija w zyle :o ale szczepionki to pikus 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 a gdzie mozna oddac za kase :) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shade Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 ja oddaje (no dopiero raz oddalem ;p) ale ksiazeczke juz mam, badania mi zrobili za free, pare czekolad dostalem i bylo fajnie a jak jeszcze komus to pomoze to dobrze.. przynajmniej tak moge pomoc co do bezpieczenstwa no to z tego co pamietam za kazdym razem pielegniarki zmieniaja rekawiczki i igly zwroccie uwage na to ze oddajac krew w 'zlym stanie' (kac jakies uzywki) mozecie wrecz zaszkodzic osobie ktorej ja przetocza pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 krew oddaje regularnie , grupe mam A+. mam juz oddane 6*450ml i to sie kwalifikuje na srebrna odznake. krew oddaje nie dla czekolad choc sa one pyszne, nie dla zwolnien, bo szkolnictwo nie jest obowiazkowe z z tego powodu, ze ja nic nie trace a ktos moze zyskac, poza tym mi kiedys tez krew moze byc potrzebna. u nas daja: -kawa + wafelek przed -6 czekolad po -kanaeczki z mieskiem i herbata po. ostatnio dawali tez do wyboru: koszulka lub kubeczek z logiem Regionalnego Centrum Krwiodastwa i Krwoiolecznictwa. teraz jest taka bieda z krwia, ze jak ja bylem to kobieta byla zdziwiona, ze sam przyszedlem, bo narmalnie wydzwaniaja do ludzi, zeby ci przychodzili i oddali krew, bo prawie jej nie maja. w olsztynie za kazdym razem zmieniaja te wszystkie <span style="color:red;">[ciach!]</span>ly do zabezpieczen i wybiorczo sprawdzaja tez wzystko. w kwietniu mialem robiony komplet badan krwi, jakosci dezynfekcji ich srodkow po myciu zgiec lokciowych, nawe posiew mi zrobili. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 Oddaje regularnie , wyssali ze mnie juz ( 9X450 ) , a pierwszy raz poszedlem bo chcialem sie dowiedziec czy nie zlapalem jakiegos syfa i tak sie zaczelo .. jest to wciagajace , bo np jak nie oddam to czuje ze ekspolduje .. polecam zrobic tak wypompowac z siebie i pozniej duszkiem 2 piwka .. super uczucie :] u mnie dostaje sie 8 czekolad 1 kawe 1 batonik :] ps , najgorzej oddawalo mi sie a krwiobusie .... strasznie nieprofesjonalne babki tam pracuja ps2 moj rekord ( ktory jest tez rekordem miejscowym ) to 2m:44s :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harry Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 Tylko od 18 lat mozna oddawac krew czy ponizej tez? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sawicki Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 18 oslow na 460 bodajze raczylo odwiedzic autobus krwiodawstwa.Nie mozemy sie jednak dziwic.Pewnie 200 z tych 460 nie bylo w pracy.Zostaje 242.100 poszlo sobie do domu olewajac autobus.Zostaje 142.100 poszlo do jakiegos pubu.Zostaje 42.20 poszlo na dzi...Zostaje 22.15 udzielalo wywiadow.Zostalo 7.4 spalo.Zostaje3.1 na mownicy a 2 sluchalo.Zostaje0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReDi Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 No to postanowione : Przy najbliżej okazji oddaje krew. Tylko przejade się do większego miasta bo w moim boję się że przy oddawaniu krwi mogę stracić przytomność (klientka mnie swego czasu 5 razu kuła przy rutynowych badańiach ) Mam ochotę komuś pomóc a pozatym panicznie boję się kłucia więc to jest dla mnie swojego rodzaju wyzwanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...