Adler91 Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Witam, planuje zbudować sobie w domu serwer, a jako że nie jestem za bardzo obeznany w sprawach sieci to prosił bym o pomoc. Konfiguracje mam już ułożoną i będzie wyglądać mniej więcej tak: Lp. Nazwa Cena 1 Asus P5N-MX nVidia nForce 610i 193 zł 2 Intel Core2 Duo E4500 BOX 404 zł 3 GoodRam DDR2 2x 2GB 667MHz 264 zł 4 Seagate 250GB Barracuda ES 253 zł x2 Razem: 1 367 zł Serwer ma służyć jako brama do internetu oraz skład danych, filmy, fotki, muza itp. I właśnie teraz mam pytanie, do serwera będą podłączone 3 kompy i czy wystarczy kupić taką o to kartę sieciową i podpiąć kompy, czy z takiej karty puścić kable do switcha i z niego dopiero na kompy? Musze z kasa się zmieścić w około 1600zł, oczywiście bez obudowy, klawiatury, monitora itp. I jeszcze sprawa Neostrady, jaki modem wziąć aby to wszystko ze sobą grało i śpiewało B-) ?? Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Errorx Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 (edytowane) Witam, planuje zbudować sobie w domu serwer, a jako że nie jestem za bardzo obeznany w sprawach sieci to prosił bym o pomoc. Konfiguracje mam już ułożoną i będzie wyglądać mniej więcej tak: Lp. Nazwa Cena 1 Asus P5N-MX nVidia nForce 610i 193 zł 2 Intel Core2 Duo E4500 BOX 404 zł 3 GoodRam DDR2 2x 2GB 667MHz 264 zł 4 Seagate 250GB Barracuda ES 253 zł x2 Razem: 1 367 zł Serwer ma służyć jako brama do internetu oraz skład danych, filmy, fotki, muza itp. I właśnie teraz mam pytanie, do serwera będą podłączone 3 kompy i czy wystarczy kupić taką o to kartę sieciową i podpiąć kompy, czy z takiej karty puścić kable do switcha i z niego dopiero na kompy? Musze z kasa się zmieścić w około 1600zł, oczywiście bez obudowy, klawiatury, monitora itp. I jeszcze sprawa Neostrady, jaki modem wziąć aby to wszystko ze sobą grało i śpiewało B-) ?? Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc :wink: IMO ten zestaw jest stanowczo za mocny, jesli juz mialby byc nowy to wzialbym jakiegos semprona a za zaoszczedzona kase moze dysk do Raid 0+1? Edytowane 22 Lutego 2008 przez Errorx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 4GB ramu tez do niczego nei bedzie potrzebne. Co do karty to najzwyklejsza karta sieciowa i switch. I jeszcze sprawa Neostrady, jaki modem wziąć aby to wszystko ze sobą grało i śpiewało cool.gif ??Taki, który bedzie działał pod systemem uzytym na tym serwerze. Zamiast serwera wystarczy Ci tez router i jakis NAS wpięty do sieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adler91 Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Są wliczone dwa dyski także będzie 500GB. Chciałem sie zapytać, bo jak nagle 3 osoby zaczną po necie surfować i korzystać z dysku serwera to czy poradzi sobie komp. No a pozatym też to będzie moje testowe pole bo ucze sie za informatyka i chce nabrać przynajmniej jakiegoś minimalnego doświadczenia, także będę sadzał tam linuxa i okienka. Ale jak sądzicie że corek jest za mocny to weznę może jakiegos pentiuma core i połowe mniej pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mernest Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 (edytowane) Komp troche za mocny jak na "domowy" serwer, ja bym polecil coś takiego: AMD Sempron LE-1100 /1.9GHz, 256kB, BOX, AM2/ Cena: 110zł bruttoAsRock ALIVENF6G-VSTA /nVidia GeForce 6100/Cena: 155zł bruttoGoodRam 1GB PC667 CL5 Cena: 55zł bruttoPentagram HorNet /PCI/ Cena: 20zł bruttoTagan 400W [TG400-U33] Cena: 225zł bruttoSeagate 250GB 7200rpm 16MB cache SATAII Barracuda 7200.10[sT3250410AS] Cena: 215zł brutto x2Obudowa Cena: 50zł (lub mniej) (Ceny z ESC.PL) Całość: 780zł Pentagram NEsT 5-port Cena: 45zł bruttoPentagram HorNet /PCI/ Cena: 20zł brutto x3 (Ceny j.w) Całość: 105zł Całość = 885zł czyli razem z kablami (nie wiem ile tego ma być) i wtyczkami powinienes się zmieścić w 1000zł. Polecam ci Gentoo. Edytowane 22 Lutego 2008 przez Mernest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adler91 Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Dzięki za przykładowy konfig ;) A co do systemu to linuxa posadze jakiegoś, ale też chciał bym sie zapoznać z windozom. Co polecacie od mikromiętkich? Coś z serii server czy może 2000, a może XP sie nada? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 (edytowane) U mnie z nieznacznie większa ilością podpiętych PC (całe 5 sztuk) i również z grzebaniem po HDD na serwerze przez urzytkowników radzi sobie stare poczciwe P3 800MHz i to bez marudzenia więc jak na takie zastosowania proponowane konfiguracje to przerost formy nad treścią ;) Edytowane 23 Lutego 2008 przez Mardok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 (edytowane) Tu nawet zwykły Pentium dałby radę. Koszt razem z pojemnym dyskiem to około 200zł. Edytowane 23 Lutego 2008 przez lgolebio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mister_p Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 IMO dużo za mocna konfiguracja. U mnie stoi jako serwer kupiony kilka lat temu Siemens Scenic (bo miał ładną wąską obudowę) z celeronem 300, 128MB ramu i zasilaczem 135W - rozdziela internet, służy jako serwer plików do sieci lokalnej, serwer http, pop3/smtp, ftp i śmiga aż miło. Postawiłem na nim mało wymagającą dystrybucję Linuxa- NND. Jest do niej dużo pakietów - każdy skonfiguruje sobie pod własne potrzeby. Poza tym na stronach NND jest dużo materiałów napisanych w przystępny sposób - nawet linuxowy laik postawi na tym serwer/router bez problemów. Przy wyborze sprzętu na serwer domowy brałbym przede wszystkim pod uwagę: - Chłodzenie - jak najwięcej pasywnie. Serwer chodzi przecież 24/7 a trzeba dbać o swoje uszy ;) U mnie wszystko chodzi pasywnie (wymontowałem nawet wentylator z zasilacza) :) - Pobór mocy - to kwestia oszczędnościowa. Wybierz jakiś mało prądożerny procesor i dysk. Napędy i tak są nieużywane w serwerze - tak samo karta graficzna (po wstępnym skonfigurowaniu dalsza administracja idzie zdalnie z jednego z komputerów w sieci lokalnej). Może zastanów się nad jednym z wynalazków VIA na Mini ITX - nie są to drogie sprawy, a masz miniaturową płytę główną z procesorem chłodzonym pasywnie. Dokupisz jakiś oszczędny dysk, zasilacz < 100W i wszystko wejdzie w jakąś małą i zgrabną obudowę :) Windowsa na serwer raczej bym nie polecał ze względów bezpieczeństwa, ale to już Twój wybór. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mernest Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Myślałem że w gre wchodzi nowy sprzęt (tylko).. ok oczywiście że ten komp jest trochę za mocny jak na tak małą sieć, znajomemu serwerek chodzi na NND (bleee :wink: ) celek 400, 384mb i daje rade rozdzielić na 14 osób, serwerek chodzi stabilnie i przez 2 lata nie było z nim problemów. Jedyne co byś musiał zrobić to dokupić kontroler do dysków żeby je obsłużyć (może 1tb udałoby ci się wykrzesać) i radziłbym jakiś już trochę lepszy zasilacz do tego (na wszeli wypadek) choćby jeden z tańszych modecomów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Jak chcesz tylko bramę do netu i podział łącza to po co się pchać w taki serwer (mocno przesadzony tak na marginesie). Kup switch sprzętowy normalny i do tego jakiś NAS z dyskiem 500GB i spokój. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adler91 Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 (edytowane) Dzięki za wszystkie porady, spróbuje wydłubać coś taniego. Poprostu nie orientowałem sie jaki konfig musi mieć taki serwer. A switch i NAS odpada, bo jak już mówiłem chce sie pobawić z serwerem. A jeżeli powiedzmy chciał bym postawić serwer counter strike to jaki konfig musiał by być? A no i serwer będzie w pywnicy, także może huczeć ile wlezie ;P Edytowane 23 Lutego 2008 przez Adler91 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 (edytowane) A no i serwer będzie w pywnicy, także może huczeć ile wlezie ;Ptylko nie pisz że to zwykła piwnica :lol: ... serwer gier... na PIII 1Ghz i aktywne usługi (brama, ftp), kilka slotów styknie Edytowane 23 Lutego 2008 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adler91 Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 Hehe nie to jest niezwykła piwnica ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterus90 Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 na taki konfig jak ty podales to szkoda pradu - bedzie sie nudzil... imho kup sobie jakis uzywany komp "serwer" z prockiem w okolicach gigaherza, wladuj 512MB czy tam 1GB ramu, dyski na osobnym kontrolerze sata i juz, a reszte kasy wladuj w gigabitowy LAN. Z routingiem na trzy pecety to sobie P266 nawet poradzi... Bardziej obciazajace uslugi to MySQL czy jakas inna baza danych i chyba PHP z takich pospolitych... Wiec - szkoda kasy na konfig, szkoda kasy na prąd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...