revo Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 (edytowane) Witam, chciałem zrobić upgrade mojego Acera 4061NLi i zastanawiam się w jak dużym stopniu mogę to zrobić. Komputer ma Pentium M 730 (Dothan, 1.6 Ghz, FSB 533 Mhz, Socket 479), 2*256 MB RAM DDR2, dysk 60 GB. Do tego zepsuty napęd dvd. Z rzeczy oczywistych, należy dodać RAMu - chcę kupić dwie kości KINGSTON 1024 MB / 533, CL 4. Napęd chcę spróbować przełożyć z Acera 5014 WLMi (komputer zepsuty, ale napęd sprawny). Zastanawia mnie jeszcze kwestia procesora - szukałem w sieci i najlepsze co można do niego włożyć to chyba Pentium M 780 (Dothan, 2.26 Ghz). Niestety ciężko go dostać, a i tak w najlepszym razie kosztuje 500-600 zł. Przy takiej cenie bardziej opłacałoby mi się srzedać tego Acera, dołożyć trochę i kupić jakiś nowy sprzęt. Taka zmiana jest mocno odczuwalna? Różnica w taktowaniu to 30%, jednak nie wiem jakie ma to przełożenie na wydajność. A może jeszcze jakieś inne procesory będą pasować? Da się jeszcze zmienić w nim coś tanim kosztem? Z góry dzięki za odpowiedzi. Manual do niego znajduje się tu. Edytowane 23 Lutego 2008 przez revo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...