Skocz do zawartości
prozak82

Plyta/ram Pod E8400 Oc

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Planuje zakup e8400, natłok sprzecznych opinii na necie utrudnia mi wybór płyty oraz Ramu + chłodzenie do proca.

Sprzęt będę chciał mieć podkręcony 24/7 (w granicach rozsądku i potrzeb) ma służyć głownie go gier.

grafe mam EVGA 8800GTS 512mb

zasilacz chiftec 400

zastanawia mnie tez zasilacz, obecnie ciągnie bez problemu celka 2.5@3.5 i ww EVGA

reasumując

do wydania będę miał około 1500 zł w razie potrzeby znajdzie się nieco więcej.

zmieścić musi się w tej kwocie procek, płyta, ram (myślę o 2x1gb), chłodzenie + ewentualny zasilacz jeśli będzie potrzebny.

chciał bym by zestaw nie był ograniczony w OC którymś z komponentów, tak by można wykorzystać potencjał OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam Corsair Dominator 1066, bardzo dobry ram i cena ostatnio spadla a do tego 5 lat gwarancji.

Co do płyty to cos na p35 np Asus, Foxconn albo DFI.

Zasilka powinna stykac ale jak chcesz wymienic to np Corsair HX520.

Chlodzenie Scythe albo Thermalright.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście wymieniłbym zasilacz jezeli ma byc E8400 i GTS na coś 450 Watowego żeby mieć spokój z podkręcaniem:) Chociaż mimo wszystko ten szefek powinien Ci wystarczyć.Pamięci Ocz Platinum rev2:) Jeżeli chodzi o płytę to Grzechu podał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem ten zasilacz na swoim konfigu i w idlu chodził bezproblemowo i cichutko jakby miał pasywne chłodzenie. Po OC nie jest już tak różowo. Oczywiście napięcia są świetne (E2160@3.2Ghz 24/7) 11.8-9v, 5,01V podczas obciążenia, ale wentyl chodził co najmniej jak turbina Jumbojeta.... zmień zasiłke na Corsair HX520

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytałem trochę o ww sprzęcie i chyba już zdecydowałem sie na płytę abit ip-35

foxconn osiągał w testach niższe takty na OC msi również ponadto jakos mam większe zaufanie do wyrobów abita niż tych pozostałych firm, czy może się mylę?

mam pytanie co do pamięci czy ocz platinum rev2 będzie wystarczające do swobodnego OC tego procka na ww płycie?

w obecnym sprzęcie to właśnie ram wyznaczył granice OC i chciał bym tego uniknąć z waszą pomocą w nowym sprzęcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

udało mi się zakupić w dobrej cenie Mushkin REDLINE PC8000 2x2 GB :D mam nadzieje ze wersja redline mnie nie zawiedzie ;)

co do mobo to chyba odejdę od pomysłu z abitem i kupie DFI LanParty DK P35-T2.

kilka zl więcej ale w wypowiedziach mniej negatywnych opinii, jednak nie ma heat pipow chyba nie bedzie problemow z odprowadzeniem z nij ciepla?

Jak sądzicie warto dołożyć te kilka zł do tego DFI?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja ile dalbym rady wycisnać z e8400? mobo asus p5n-t deluxe, zasilacz chieftec 750w, karta asus 8800gts 512, ram 2x2GB PC6400 800MHz OCZ Vista Upgrade Timingi CL5 6-6-15 Napięcie 1,8 ~ 2,1V, chlodzenie Thermalright Ultra-120 eXtreme + wentyl, pasta Zalman ZM-STG1,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi