Skocz do zawartości
Jinks

Asus A6r-b002 Celeron->pentium M

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Mam laptopa jak w temacie, procesor:

Celeron M 380 1,6 GHz FSB 400 MHz (RH80536)

Chipset ATi Technologies 5a31, X200 M

Czy pójdzie mi w tym kompie procek z serii pentium m z FSB 533 MHz??

Zapowiada mi się w najbliższym czasie obciążenie procka obliczeniami...

Kolega ma pentium m 2,13 GHz i jeden z programów wykonuje mu sie w ok. 12-13 sek,

u mnie 87 sek.:/ mam nadzieje ze zmiana procka dużo by zmieniła:)

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi:)

Jinks

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://vip.asus.com/forum/view.aspx?SLangu...=5&count=54

wedlug tego na płycie głownej są zworki do przestawiania fsb na 533, z tego co piszą ludzie to bez żadnego problemu chodzą na nich pentiumy m z fsb 533

ja bym brał pentium m730 lub 740, na allegro są do wyrwania za 80-140 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pentium M na 99% ruszy na twoim komputerze. Sam posiadam ten sam chipset i według producenta obsługuje on FSB 533MHz. Po za tym, wielu ludzi na tym forum wymieniło swoje Celerony na Pentiumy i nie sprawiało to żadnych problemów.

Edytowane przez Griszman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc:)

Szczególne podziękowania dla romka-o :D Dzieki Stary za ten link!!!!!!!!!!!!!!!

Moj Celeronek chodzi na 2,13 GHz:)

Robiłem testy w SiSoftSandra 2007 Lite i mam wzrost:

-MIPS z 5185 do 6927

-MFLOPS z 3867 do 5159

czyli srednio o 33%:D

Nie wiem czemu bios nadal widzi tylko 1,6 GHz Celeron.... logo tez jest jeszcze Celerona

(u niektórych osób podobno zmieniało sie na penitum m)

SiSoftSandra widzi magistrale FSB 4x133 MHz czyli 533 MHz:)

natomiast aplikacja ASUSa nie zauważyła zmian... nie wiem czemu... tylko zmiany w temperaturze zauważyła;)

Do tej pory miałem temperature na procku ok. 54 st. przy normalnej pracy teraz mam 57 - 60 st.

Przy dużym obciążeniu wczesniej wzrastała mi do sześcdziesieciu kilku teraz nawet do 71 st.

- uważacie ze to jeszcze są akceptowalne temperatury??

Dzięki za wszystkie odpowiedzi:)

Pozdrawiam serdecznie,

Jinks

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może przesmaruj rdzeń procesora jakąś lepszą pastA (AC Silver, Zalmanem STG)

na twoim miejscu kupiłbym Dothana na szynie fsb 100 i zmienił mu magistrale na 533

za takiego pentiuma 725 lub 735 za używke dasz jak dobrze trafisz 70-80 zł a po zmienie na wyższe fsb te procesory mają wysokie takty, no i 2 mb cache (pewnie speed step tez będzie działał więc procesory powinny byc zimniejsze)

takie pentium m 725 po zmianie fsb na 133 ma taktowanie 2166 mhz a model 735 ma 2266 MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do was pytanie a nie będę zakładał nowego tematu. Czy procesor Intel Core 2 Duo T5200 1.60/2M/533 będzie pasował to tego laptopa? Dokładniej, czy chipset i bios go obsłużą? Sprawdzałem na stronie Intela, oba procesory (Celeron i Core 2 Duo) mają te same podstawki. Sam teraz stoję przed decyzją wymiany procesora i jeżeli byłaby możliwość za niewielką dopłatą wymiany na dwa jajka to imo nie ma większego sensu inwestowanie w Pentium M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie pentium m 725 po zmianie fsb na 133 ma taktowanie 2166 mhz a model 735 ma 2266 MHz

Masz rację, zgadzam się z Tobą, że to najlepsze rozwiązanie:)

i tak też chyba zrobię.... ale nie tak od razu... na razie cieszę się z przyrostu mocy:D

Jest głośniej... ale na razie za darmo:)

Początkowo myślałem o kupnie nawet pentium m 770, ale faktycznie co 150 zł w kieszeni to w kieszeni:)

ale czy mogę być spokojny, że takie pentium m z FSB na 400MHz spokojnie pójdzie na 533Mhz??

wydaję się, że czemu nie... skoro celeron poszedł... ale pewności nigdy nie ma prawda??

Poza tym zastanawiam się co ja zyskam na zmianie na pentium m?? na pewno będzie ciszej (Speed Stepping)

ale np. takie pentium m 735 nie ma ,,Execute Disable Bit'' wiecie może dokładnie co to daje??

(bo w celeronie to mam)

po zmianie na tego pentium mobile 735 miałbym więcej cache'u...

ale jeśli chodzi o samą wydajność też byłoby lepiej??

MIPSy i MFLOPSy mam na poziomie pentium m 770 a i program, który wykonuje dużo obliczeń numerycznych działa ok. 30 sek (tyle co u kumpla na IBM'ie z pentium m 770) a poprzednio działał u mnie przez 87 sek. (ten wynik jeszcze z czasów kiedy miałem 512 MB ram teraz mam o 1GB wiecej)

Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dzięki za pomoc:)

Jinks

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do was pytanie a nie będę zakładał nowego tematu. Czy procesor Intel Core 2 Duo T5200 1.60/2M/533 będzie pasował to tego laptopa? Dokładniej, czy chipset i bios go obsłużą? Sprawdzałem na stronie Intela, oba procesory (Celeron i Core 2 Duo) mają te same podstawki. Sam teraz stoję przed decyzją wymiany procesora i jeżeli byłaby możliwość za niewielką dopłatą wymiany na dwa jajka to imo nie ma większego sensu inwestowanie w Pentium M.

na chipsecie intela 915 nie odpalisz ani core Duo ani core 2 Duo ani nawet core Solo

chipset 915 to jedynie celeron m (dothan) i pentium m (dothan)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi