Skocz do zawartości
bob_91

Problem Z Procesem Xorg - Za Duże Zużycie Proca

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem początkującym użytkownikiem linuxa. Posiadam Kubuntu 7.10 problem polega na tym, że proces Xorg zużywa zdecydowanie za dużo procesora (na początku 20%, później nawet powyżej 30%), nie zależy to od aktywności. Trochę dziwne jak się zostawia kompa bez odpalonych aplikacji a proc obciążony w około 40% (dochodzą inne procesy, w tym ksoftirqd/0(około 7%, nie wiem czemu).

Proszę o pomoc w tej sprawie. Proszę również o nie odsyłanie do google, ponieważ już szukałem i nie pomogło. Jak zaznaczyłem z jestem początkującym użytkownikiem linuxa i proszę o BARDZO, bardzo dokładne wyjaśnienie, co mam zrobić, a nie o krótkie hasła :wink: .

EDIT: Dodam jeszcze, że mój linux chodzi podejrzanie wolno, np "klatkuje" przy przewijaniu strony głównej PurePC, nie reaguje natychmiastowo przy kliknięciu na inna zakładkę w firefoxie. W Windowsie tak nie "muli". Chciałbym się zapytać, czy Linux tak ma czy u mnie jest coś źle skonfigurowane... A jak tak, to co jest złe i jak poprawić.

Edytowane przez bob_91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po glxinfo | grep direct wyrzuca to:

direct rendering: No (If you want to find out why, try setting LIBGL_DEBUG=verbose)

OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect

Apropo xorg.conf to poproszę o podanie dokładniej jak to zrobić :oops: , z linuxem dopiero zaczynam.

Sterowniki próbowałem zainstalować, jednak nic z tego nie wyszło. Dziwne, chce zaciągnąć plik, a tu zamiast pliku ładuje mi się stronka z jakimiś krzaczkami(to ten sterownik, tylko nie wiem czemu pokazuje go jako tekst). Proszę o wyrozumiałość i dokładny opis jak to zrobić.

I jeszcze proszę o jakieś propozycje, z jakich powodów mój linux tak wolno chodzi, niedopuszczalne jest, ze na wszystko reaguje z opóźnieniem około 1 sek... Poczciwa winda, robi takie rzeczy w niezauważalnym czasie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apropo xorg.conf to poproszę o podanie dokładniej jak to zrobić :oops: , z linuxem dopiero zaczynam.

Sterowniki próbowałem zainstalować, jednak nic z tego nie wyszło. Dziwne, chce zaciągnąć plik, a tu zamiast pliku ładuje mi się stronka z jakimiś krzaczkami(to ten sterownik, tylko nie wiem czemu pokazuje go jako tekst). Proszę o wyrozumiałość i dokładny opis jak to zrobić.

I jeszcze proszę o jakieś propozycje, z jakich powodów mój linux tak wolno chodzi, niedopuszczalne jest, ze na wszystko reaguje z opóźnieniem około 1 sek... Poczciwa winda, robi takie rzeczy w niezauważalnym czasie.

Krzaczki bo ściąga ci do edytora tekstu traktując jako skrypt ale możesz najechać na linka i dać zapisz element docelowy jako...

Tylko po co. Nie lepiej użyć adepta czy konsolowego apt-get?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://pl.wikibooks.org/wiki/Ubuntu:Instal...ficznych_nVIDIA

e/w zamiast szukać w synapticu robisz w konsoli: sudo apt-get install nvidia-glx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po wpisaniu sudo apt-get install nvidia-glx wywala mi to:

bob@Bob:~$ sudo apt-get install nvidia-glx

Czytanie list pakietów... Gotowe

Budowanie drzewa zależności

Reading state information... Gotowe

Sugerowane pakiety:

nvidia-kernel-source

Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety:

nvidia-glx

0 aktualizowanych, 1 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.

Konieczne pobranie 4493kB archiwów.

Po rozpakowaniu zostanie dodatkowo użyte 13,7MB miejsca na dysku.

Błąd http://pl.archive.ubuntu.com gutsy-updates/restricted nvidia-glx 1:1.0.9639+2.6.22.4-14.10

Nie udało się połączyć z pl.archive.ubuntu.com:80 (153.19.251.225), przekroczenie czasu połączenia

Nie udało się pobrać http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/r...-14.10_i386.deb Nie udało się połączyć z pl.archive.ubuntu.com:80 (153.19.251.225), przekroczenie czasu połączenia

E: Nie udało się pobrać niektórych archiwów, spróbuj uruchomić apt-get update lub użyć opcji --fix-missing

A jak ściągnę plik ze sterem, to nie mam pojęcia, jak zainstalować. Po kliku odpala mi w edytorze tekstu, a po otworzeniu za pomocą adepta to... nic nie robi... :cry: Mam chyba za dużo naleciałości z windy. Proszę o wyrozumiałość i o nie rzucanie haseł w stylu:

Nie lepiej użyć adepta czy konsolowego apt-get?

co to adept, to wiem, ale adept-get, nie bardzo. Adeptem wykonywałem aktualizacje wszystkich pakietów, więc możliwe, że już mam nowy ster...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

instalacja sterownika nic nie zmieniła. :cry: Proces dalej pożera pełno proca, a system jak zamulał, tak zamula dalej.

DDIT: Po instalacji sterownika to nawet teraz mi filmy tną (przycinają, klatkują co jakiś czas). Co to za system jest, gdzie z każdym szczegółem się babrać trzeba, a wydajność minimalna...

Edytowane przez bob_91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to za system jest, gdzie z każdym szczegółem się babrać trzeba, a wydajność minimalna...

Samo z siebie się tak raczej nie zrobiło.

A może spróbuj inną dystrybucję? Np. openSuSE. Ja już od kilku lat używam i uważam, że Ubuntu, choć nie jest aż takie złe, to i tak nie dorasta do pięt openSuSE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi