Skocz do zawartości
_gringo

Pytanie O Reinstalacje.

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że pytanie jest wbrew zdrowemu rozsądkowi ale i tak je zadam :P

Zakupiłem nową płytę główną, procek, pamięć i grafikę. Chciałbym je włożyć do budy podpiąć dyski i zainstalować świeżutkiego XP ale... W chwili obecnej nie mam zwyczajnie czasu na backupowanie wszystkich danych które zostana utracone po reinstalce Windowsa. (Pulpit, Outlook, skype, gg, profile Firefox, dokumenty i wszystko co na C:\ oraz ponowana instalacja software'u typu kombajny Photoshop, Office itp). To zabiera sporo czasu.

Stąd moje lamerskie (domyslam sie pytanie) czy moge do nowych komponentów podpiąć stary dysk z zainstalowaną Windozą i uruchomić system po czym zainstalować stery do nowego sprzętu. (A dopiero w chwili wolnej zainstalować Windę na nowo...)

podejrzewam, że z grafiką czy prockiem nie było by problemu a stanowić problem będzie płyta główna ale tego nie wiem :]

dzieki za pomoc.

pozdr.

Edytowane przez _gringo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Stąd moje lamerskie (domyslam sie pytanie) czy moge do nowych komponentów podpiąć stary dysk z zainstalowaną Windozą i uruchomić system po czym zainstalować stery do nowego sprzętu.

To nie pójdzie, system albo w ogóle nie uruchomi sie albo co chwile będzie wywalał jakieś błędy albo będzie mulił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed przełozeniem dysku odinstaluj cały obecny sprzet. W 99% przypadków działa.

Dzięki za odpowiedź (iskierke nadziei)

Czyli odinstalować z poziomu Menedżera urządzeń wszytko (a może nie) włącznie z

• CPU
  • ko/dekoderami dźwieku
  • kontrolerami IDE
  • USB
  • RAID
  • stacjami dysków
i do tego odinstalować również dysk HDD z ktorego będzie ruszał Windows?

pozdr,.

Edytowane przez _gringo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Panowie, jestem właśnie tuż przed dokonaniem omawianego czynu i proszę o odpowiedź czyodinstalować wszystko z menedżera urządzeń?

Podejrzewam, że takie rzeczy jak kamerka mogą zostać ale co z IDE albo w szczególności lista "Urządzenia systemowe" (na samym dole w menedżerze), gdzie znajduje się część rzeczy które brzmią w cholerę poważnie jak: "Sterownik BIOS zarządzania systemem Microsoft" i takie których nie do końca rozumiem... np: przycisk AXPI fixed?

Rozumiem, że mam odinstalować wsio? Tak?

dzieki za odopwiedź

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Panowie, jestem właśnie tuż przed dokonaniem omawianego czynu i proszę o odpowiedź czyodinstalować wszystko z menedżera urządzeń?

Podejrzewam, że takie rzeczy jak kamerka mogą zostać ale co z IDE albo w szczególności lista "Urządzenia systemowe" (na samym dole w menedżerze), gdzie znajduje się część rzeczy które brzmią w cholerę poważnie jak: "Sterownik BIOS zarządzania systemem Microsoft" i takie których nie do końca rozumiem... np: przycisk AXPI fixed?

Rozumiem, że mam odinstalować wsio? Tak?

dzieki za odopwiedź

pozdr.

Moim zdaniem stracisz cza na kombinowanie ( i tak nie zadziala) a na koniec zrobisz formata...wiec raczej przed ta zabawa zrob BACKUPA;] a instalka XP, razem z softem to godzina czasu...warto sie poswiecic i miec WSZYSTKO na cacy:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi