Skocz do zawartości
Geralt18

Problem Z Laptopm I Tv-lcd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam laptopa z karta graficzną GMA900 i chcę go podpiąć do TV LCD korzystając z wyjścia D-Sub.

no i pojawia się pewien problem. maksymalna rodzielczość jaką mogę ostawić na wyjści z laptopa to 1024x768 - natomiast telewizor tak samo jak i matryca laptopa jest panoramiczny i powinienem miec na nim rozdzielczość 1360x768. Czy ktoś wie może jak wymuścić taką rozdzielczość? czy to może wina sterowników (sterowinik intela - ta powiedzmy z przed dwoch miesięcy - czyli na pewno nie na tyle stare aby to była ich wina). może potrzebne są sterowniki to telewizora (czy monitora), które umożliwą odpowiednie dobranei rozdzielczości?

Kiedy do TV podpinam kompa z GF6800 problem ten nie wystepuje. moge ustawic dowolna rodzieloczsc jaka oblsuguje TV - czyli rowniez panoramiczna 1360x768 - i wszystko ładnie śmiga :D

Czy może ktoś wie jak rozwiązać problem z laptopem???

z góry dziękuję wszystkim za pomoc.

Konfigi kompów w sygnaturze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety jest to nie możliwie. u mnie ta opcja jest wtedy wygaszona - w sensie nie moge nic zmienic.

TV wykrywa mi jako monitor domyslny, nawet jak zmienie sterowniki na monitor plug'n'play (bo takie ma matryca w laptopie)

nic to nie pomaga. może jakieś inne pomysły??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem ten sam problem co Ty na karcie Ati w laptopie. Podłączając przez wyjście D-Sub komputer z 22 calowym panoramicznym lcd nie mogłem ustawić odpowiedniej rozdzielczości. Po wymianie sterowników na Omegi wszystko było już ok, mogłem bez problemu pracować w rozdzielczości 1680x1050, poprzednio mogłem ustawić max 1600x1200 a wcześniej wspomniana w ogóle nie była dostępna. Wina sterowników, spróbuj poszukać jakiś nieoryginalnych, zmodyfikowanych przez kogoś, może wtedy problem zniknie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Modyfikowane stery pod Intela ?? Chyba nie w tej bajce - przynajmniej ja nie spotkałem.

PowerStrip - na GMA 900 i moim starym Acerze sprawdzał się zarówno przy normalnym TV jak i LCD. Wygooglujesz go w 5 minut :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

power stripa ściągłem i zainstalowałem ale za cholere nie mogłem w nim zmienić rozdzielczości. ciągle wykrywał mi tylko matryce z laptopa. i nie mogłem wymuśić żadnej rozdzielczości??

a sterowników nowszych do grafiki nie ma a o modowanych do intela to też niestety nic nie słyszałem.

@Yamnick. bo widze ze teraz masz lapa GMA950? a z nim nie masz problemów? bez problemu możesz ustawić taką rozdziałkę jak chesz na wyjściu D-Sub?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi