Skocz do zawartości
bartek46op

Thermalright Hr-01 + Wentyle

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Już niebawem składam zamówienie w sklepie cooling.pl do 140 zł + 18 zł kurier. Wiem na pewno że kupuję Thermalright HR-01 na mój procesor i do tego chciałbym jakiś wentyl - tani, a dobry. Niestety nie stać mnie na Scythe S-Flex bo przekroczę swój fundusz. Chce jeszcze przy okazji kupić wentylator na Accelero S2, też Noiseblocker BlackSilent XL2 120mm. W międzyczasie dokupiłbym panel Akasa Fan Control Jr i za pomocą jego sterował obrotami wentylatora na procesorze i grafice. Proszę o komentarze ew. sugestie co do planowanych zakupów.

EDIT:

Właśnie mój fundusz wzrósł do 180zł + kurier UPS :)

Edytowane przez bartek46op

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież HR-01 kosztuje 89 zł

Kurier UPS: 16zł + 6.50 (za pobraniem) = ~25zł.

Czyli do wydania pozostaje calutkie 185 zł.

Dołączona grafika

Wybrałem 1200 rmp bo obecnie 1600 nie mają, od 1-5 dni będą mieć. Moze a nóż gdy będę składał oficjalne zamówienie to będą, to wtedy - <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> te czy 1200 rmp wystarczą? Cena taka sama zarówno 800/1200 jak i 1600 rmp :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy Ci jeden komplet 10 opasek, a nie trzy chyba :)

Możesz spokojnie wziąć S-Flexy SFF21E (1200rpm), bo planowany przez Ciebie kontroler Akasy i tak ma nieco ograniczoną rozpiętość napięciową. Zaś wobec Twojej wentylacji w obudowie różnica między mocniejszym S-Flexem wcale nie musi być aż tak duża. Nie mógłbyś zaś go już tak dobrze wyciszyć kontrolerem jak zrobisz to z modelem o ustalonych obrotach na 1200.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW. Chce kupić tymczasowy kontroler do wentyla który będzie na procesorze/grafice. Ten się nada?

http://www.cooling.pl/zalman-fan-mate-2-pl...rodukt,430.html

lub ten:

http://www.cooling.pl/silentiumpc-fanster-...rodukt,930.html

Ciekawi mnie jak zaprezentuje sie HR-01 u Ciebie. Bo wersja Plus z Xthermalem na moim gniocie ( 3200MHz@1.49v ) robi ~7-8*C mniej niz Freezer [;

Tylko, że mój procesor jest niekręcony i specjalnie się nie grzeje i w dodatku Scythe S-FLEX mają większy przepływ powietrza. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby w okresy kiedy jest gorąco chodził sobie na tym minimum. Nikt nie powiedział że nie planuję zmiany procesora w najbliższym czasie. :-)

EDIT:

Zamówiłem już kontroler Akasy. Jutro lub pojutrze powinna być paczka. Gdy dojdzie zdam relację w tym temacie. ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj wszystko zamontowałem. Jestem zadowolony :). 30 minut w Orthosie = 33*C na procku, gdyż na Fryzjerze do 45*C dochodziło i cicho nie było :). Thermalright HR-01 zdobył moje uznanie :). Nie obyło się bez ciecia boku obudowy, żeby się zmieścił ale w marcu planuję zakup obudowy do ok. 250 zł +/- 25 zł z opcją front i tył 120mm (już teraz możecie podsunąć propozycje) i do tego zakupiłbym 2xScythe S-Flex - są to bardzo dobre, ciche i przewiewne wentyle. Poniżej kilka fotek :):

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Ogólnie montaż coolera był prosty.

Regulator obrotów Akasa również się świetnie sprawuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko, i tak tego nie widać. Komp stoi pod biurkiem. Orgiusz, nie, nowa obudowa w marcu :) Z miejscami na wentyle front/tył 120mm :). Ta obudowa jest mała strasznie i z tym ''modem'' brzydka. Nie ma sensu w to pakować, lepiej kupić coś za 250zł (na pewno są dobre w tej kwocie) i mieć spokój. :)

BTW:

Ale checa, okazuje się że tylni wentyl Acutake nie jest w stanie wywalać tego powietrza z coolera, jest po prostu za wolny ^^.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...w marcu planuję zakup obudowy do ok. 250 zł +/- 25 zł z opcją front i tył 120mm (już teraz możecie podsunąć propozycje)...

Bartolomius znalazł ostatnio, wydaje mi się, znakomitą obudowę w cenie do 300zł - Lancool Metal Boned K7 - taki LianLi dla ubogich... ale w świetnym stylu :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, również planuje zakup tego Thermalright Hr-01 czy jest on porównywalny do Scythe Mine przy założeniu takich samych wentyli 120mm np Acutake 1200 rpm. Piszecie że podobno jest wydajniejszy od Scythe Katany 2 . A to już duży plus. Czy jest możliwość dokupienia backplate do niego i założenia mocowania na śruby tak jak w Scythe Ninji rev. A? I co miałbym ew kupić gdzie szukać takiego zestawu do montażu

http://www.allegro.pl/search.php?string=Th...y=1&order=p

który to zestaw montażowy (proszę o łopatologiczne podanie aukcji :D )

edit: @bartek46op jaką masz obudowę model i jaka jest jej szerokośc że musiałes ciąć boczna ściankę (ile gdzies tak cooler wystaje poza obudowę. Bo zamierzam ten Hr-01 wsadzić do Coolermaster Elite 330 i nie wiem czy wejdzie bez cięcia.

Edytowane przez boxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

boxer: http://www.allegro.pl/item320694291__therm...montazowy_.html

Np taki :wink:

Do cpu założyć HR-01 czy Ultra120??

Sprzęt w podpisie, buda będzie wymieniona na rebela 12 a grafa na 88gt.

Tunel i 120mm wyciągającego ciepłe powietrze przez cooler powinno wystarczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi