Skocz do zawartości
pawel100g

Pierwszy Zestaw Chłodzenia Wodą - Pare Pytani

Rekomendowane odpowiedzi

Za kilka tygodni będę składał mój pierwszy zestaw w/c na który mam 400 zł, na razie tylko na CPU , wybrałem takie podzespoły :

Pompa - coolriver rev.2 12V - 99.00 zł

Bloczek CPU - Frost 3 duo- 99.00 zł

Chłodnica cooltek exstream 120 mm Dual - 99.00 zł

Rezerwuar - ?

Węże - Innovetek 8/10 (2 metry) 18.00 zł

Wentylatory XILENCE 120mm (XPF120) (2 sztuki) 24zł

Razem 339

Mój komputer :

Msi P6N

Pentium Dc E2140 @ 3200mhz

2Gb Goodram

Palit 8600Gt sonic+

A teraz pytania :) :

1.Czy wszystkie podzespoły są dobrze dobrane ?

2.Czy ten zestaw da rade po dołożeniu bloczka na gpu ?

3.Jaki rezerwuar do 70 zł ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze sokoro temperatury nie wzrosną za bardzo to za jakiś czas dołożę jeszcze bloczek na gpu, zastanawiam się jeszcze czym tanim kosztem (do 25zł )zalać układ ? I czy wszystko co potrzebne do montażu dostane razem z częściami czy muszę jeszcze coś dokupić ? I czy te wentylatory są w miarę ciche ?

EDIT:

Postanowiłem kupić Feser One bo nie przewodzi prądu wiec nada się dla nowicjusza :)

Edytowane przez pawel100g

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I czy te wentylatory są w miarę ciche ?

To zależy :) Powiedzmy na 7V jest ok, da sie przeżyć i przelot całkiem niezły, dużo lepszy niż np Acutake przy 12V

Do tej chłodnicy nawet Acutake wystarczą, tylko chyba lepiej kupić Xsilence, jako że mają ok 60CFM przelotu, a Acutake ok 20 przy 12V

Ja mam te i te. Chcialem kupic tanie i w miare ciche wiatraczki, najpierw kupilem Acutake, pozniej trafila mi sie chlodnica Black Ice GT eXtreme 480 i okazalo sie ze przy 7V acutake nie sa w stanie przedmuchac powietrza przez nia, a do tego strasznie szumia przy pchaniu. Dolozylem Xsilence i przy 5V radza sobie lepiej niz Acutake na 12V, do tego nie szumia tak i oczywiscie zawsze przy lepszym OC mozna podkrecic obroty :)

Do cienszych chlodnic na Acutake nie jest tak zle. Np przy BIP II sa ok nawet na 7V (przy 5 juz slabo dmuchaja...) natomiast Xsilence wystarczy spokojnie 5V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi