Skocz do zawartości
decklen

BIG PROBLEM z magistralą??

Rekomendowane odpowiedzi

ANtek 1700 0,13 na nforce pamiątki jak poniżej - Spectec 333 i mam problem:

- na magistrali 133 i pamiątkach 166 śmiga aż do mnożnika 12,5

- na magistrali 166 i pamiątkach 166 niechce śmigać prawie na żadnym mnożniku to znaczy odpala winda normalnie hula ale po odpaleniu 3dmarka 2001se 330 przechodzi pare testów i reset (winda XP) nadmienie że napięciami i timingami ramu i procka wykręcałem we wszystkie strony i nic niepomagało kilka testów w marku i reset lub zwiecha

CO MOŻE BYĆ PRZYCZYNĄ ( ramy już zmieniałem infineon,elixirn,spectec) czyżby (oby zasiłka słaba codegen 300w)?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niewysoka od 44 do 48

ale na 12,5x133=2000+ jest czsami 48 i spoko śmiga bez zwiech a na 12,5x166=2600+ czasmi 44 i reset

wogóle reset przy urichomieniu w tym układzie na 2600+ pod 3dmark2001 ze dwa czsem ze cztery testy (nie całe tylko autka , autko,reset lub autko,... ,matrix , reset) czsami dojdzie dalej ale nigdy do końca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ANtek 1700 0,13 na nforce pamiątki jak poniżej - Spectec 333 i mam problem:

- na magistrali 133 i pamiątkach 166 śmiga aż do mnożnika 12,5

- na magistrali 166 i pamiątkach 166 niechce śmigać prawie na żadnym mnożniku to znaczy odpala winda normalnie hula ale po odpaleniu 3dmarka 2001se 330 przechodzi pare testów i reset (winda XP) nadmienie że napięciami i timingami ramu i procka wykręcałem we wszystkie strony i nic niepomagało kilka testów w marku i reset lub zwiecha  

CO MOŻE BYĆ PRZYCZYNĄ ( ramy już zmieniałem infineon,elixirn,spectec) czyżby (oby zasiłka słaba codegen 300w)?????

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=24520

Poczytaj :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może Twoja płyta nie lubi sie z tymi RAMami co sprawdzałeś.

Ostatnio szwagier kupił 0,13 1700+ i DDRy PC2700 Kingstona na Winbondach i komp po zainstalowaniu WinXP wieszał się notorycznie. I nie była to wina słabych pamięci bo jedna z kości szła na 190FSB przy 5-2-2-2. Problem znikł po wymianie pamięci na PC2700 Samsunga 512MB. Teraz procek idzie na 2400+ :) Aha... płyta to EPOX 8KHA+ (KT266A)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze zamieniłem miejscami pamięci dałem na 1 i 3 dim tak jak przedtem obniżyłem napięcie do1,65v i odziwo na ustawieniach 12x166 czyli antek 2400+ wstał rawidłowo i hula też 3dmark (11450) :D

DZISIAJ SPRAWDZE MNOŻNIK 12,5 I OSTRZEJSZE TIMINGI

ale naprawde niewiem co mogło pomódz ze poszło - jest niby w biosie taka opcja cpu performance chyba która była ustawiona nie na normal czy jakoś tak lecz na jakoś bardziej OC brzmiąco niepamiętam teraz bo jestem w pracy sprawdze w domu i napisze .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:idea: EUREKA :idea: :arrow:

udało sie nie jest to problem ani procków ani zasiłek ani ddrów

Problem polega na złym odczycie /zapamiętywaniu wartości napięcia dla procka

miałem tak że mimo ustawienia nap na np.1,7 V (wcześniej było np. 1,6V) i zapisie tego w biosie po restarcie niby pokazywało w ustawieniach biosu to co wcześniej ustawiłem a w biosie w zakładce tam gdzie mieży napięcia było dalej to co przedtem czyli np. 1,6 V

Pomogło jak zrobiłem tak:

-ustawiłem wszystko na defult(lub normal wsio magistrale napiecia timingi mnożniki) i zapis do biosa i wyjście i tu komp albo tak przywisa że go trza resetnąć albo wstaje

-wchodze odrazu do biosa i ustawiam np mnożniki na 12 magistrale procka na 166 i ddrów na 166 nap. procka na 1,7V i reszte jak tam leci :) (przypomne że mam antka - patrz opis) zapisuje do biosa i wychodze tak jakoś to troche trwa około 2 sek aż ustawi i znowu albo wstaje albo jakby wisiał to go reset

-odpalam winde stable 3dmark idzie wynik 11796- 11850 wszystko śmiga sprawdzam napięcia jest 1,7 i w windzie tak pokazuje i w biosie :)

-powtarzam procedure z defultem i potem mnożnik na 12,5 i volty na 1,75V dla testu czy zapamięta idzie i winda i 3dmark wynik 11970 stabgilny jak diabli

-jak zrobiłem zmiane napięcia bez defultu (mnożnika i magistral to oczywista procedura niedotyczy) to zmieniały się tylko tam gdzie sie je ustawia a w rzeczywistości ich niezmieniało

KONKLUZJA

może by kto napisał do nVidi bo to po ich stronie leży chyba błąd ( to jest w czipie regulacja napięć) zresztą na różnych płytach sie to samo dzieje

ALE NAPŁODZIŁEM WYTESTUJCIE CZY TO U WAS LECZY PROBLEM RESTARTÓW :idea: :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...