Skocz do zawartości
PtQ

Zestaw Do 700 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Wykombinowałem coś takiego:

Płyta: GigaByte GA-MA69G-S3H HDMI 217 zł

Proc: AMD Athlon 64 LE-1620 Socket AM2 BOX (45W) 140 zł

RAM: Kingmax DDRII 1GB/667 CL5 58 zł

HDD: Seagate Barracuda 7200.10 80GB SerialATA/300 7200rpm 2MB cache 116 zł

DVD +/- RW LiteOn DH-20A4P OEM czarna 78 zł

Obudowa: Mustang 22V6A ATX 400W PFC 108 zł

Razem wychodzi 717zł, jest to więcej ale można uciąć z ramu czy proca, płyty raczej bym nie zmieniał, bo ta jest naprawde dobra. Miałem z nią do czynienia i zdecydowanie polecam. Jak widać jest to zestaw z obudową, ceny pochodzą z sirius.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak części maja być nowe, ma być to zestaw bez monitora, myszki i klawy.

Ta płyta ma zintegrowana grafikę ?

no w sumie może być kwota do 800 zł

Edytowane przez PtQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radze pozbierać pieniądze :) potem kupić kompa ;] bo 6 letni dzieciak zacznie zaraz grac w mocniejsze gierki i będzie marudzenie

Jeżeli będzie taki problem wystarczy wtedy dokupic grafike , kostke ramu i można zyć, nie jest to dobra rada, szczególnie wtedy, gdy można coś kupić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie o to chodzi że to będzie komputer tylko do nauki

Wierzysz w to ? Ile to dzieciaków podostawało komputery tylko do nauki ... i owszem ... uczą się ... poprawnej gry w Counter Strike czy inne kłejki :)

Swoją drogą, zamiast Tej obudowy z zasilaczem lepiej znaleźć obudowę bez zasilacza + dokupić deltę/fortrona 300/350w :)

Po prostu zasilacz Mustang ... sam nie wiem czy odpowiednim słowem jest "zasilacz" na określenie tego szrota ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam chyba minimalnie lepszą propozycję:

MOBO: MSI K9N4 Neo-F nForce 550 100 zł

http://allegro.pl/item314095125_wyprzedaz_...nforce_550.html

PROC: x2 3600+ 129 zł

http://allegro.pl/item319476449_megapromoc...ndsor_oem_.html

RAM: 2x1 GB Kingston 667 MHz - 119 zł

http://www.proline.pl/shop.php?prodid=KINGSTON+2GB+D2667+K

HDD: 160 GB Seagate - 145 zł

http://www.proline.pl/shop.php?prodid=SEAGATE+ST3160815AS

DVDRW: LiteON Black 75 zł

http://www.proline.pl/shop.php?prodid=LITEON+20A4P+O+B

OBUDOWA: MUSTANG 1072B 40 zł

http://allegro.pl/item314572187_nokaut_pie...ress_od_ss.html

ZASILACZ: Delta 350W 50 zł

http://allegro.pl/item313584238__okazja_de...c_gwar_fv_.html

RAZEM: 658 zł, do tego musisz kupic chlodzenie na proca (BOX za 10 zł) i grafę - jakąś za 50 zł spokojnie dostaniesz (pokroju 7200GS) i masz o wiele lepszy sprzęt od proponowanego wcześniej - dwurdzeń, 2 gb ramu, dysk 160, no i zasilacz, ktorego w ogole nie uwzgledniono.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam chyba minimalnie lepszą propozycję:

RAZEM: 658 zł, do tego musisz kupic chlodzenie na proca (BOX za 10 zł) i grafę - jakąś za 50 zł spokojnie dostaniesz (pokroju 7200GS) i masz o wiele lepszy sprzęt od proponowanego wcześniej - dwurdzeń, 2 gb ramu, dysk 160, no i zasilacz, ktorego w ogole nie uwzgledniono.

Faktycznie ta propozycja wg mnie jest minimalnie mniejsza. Sprzęt dobry, zgadzam sie, ale...

1) Każda część jest z innego sklepu, czyli PtQ ma do wybory, jezdzic po całej Polsce w poszukiwaniu tych częsci (paliwo kosztuje), lub zamaiwać każdą jedną przez internet, a licząć, że koszt przesyłki to srednio 12 zł za jedną rzecz to przysłka będzie kosztować 84zł

2) co do zasilacza... czytałem już chyba wszystko na PPC o zasilaczach i wiem ze dobrze dołożyć i kupić chociażby najtańszy, ale w końcu jeżeli nie masz w domu problemów z zasilaniem, masz listwę zabezpieczającą, nie ma potrzeby wkładania nie wiadomo czego. Na codzień składam komputery do firmy, sa one na najtańszych zasilaczach mustanga czy innych badziewi i NIC sie jeszcze nie zepsuło/spaliło, a sa to rożne zasilacze z rożnych firm i serii wiec proszę nie mówić, że trafiłem na dobrą serię

3) Boxowe chłodzenie AMD za 10zł... nie spotkałem się, może jakies zuzyte czy coś... oczywiscie trzeba doliczyć przesyłkę

4) Grafika za 50zł, też nie widziałem, ale może + przesyłka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość majkel84

E1200 ~155zł

GIGABYTE GA-G31M-S2L ~169zł

1GB RAM~ 60zł

dysk 160gb ~150zł

dvd 75zł

buda z zasiłką 100

suma 710zł :-) a zestaw jak sie patrzy

a co do wcześniejszych rozważań to nie ma szans żeby dziecko nie grało :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli ma byc to zestaw do nauki to polecam platforme AMD. Zlozylem taki do biura i jak dla mnie rewelacja! Dziala wyjatkowo cicho do tego zuzywa zdecydowanie mniej energii niz procesory Intela. Na plytach jest zintegorwany uklad graficzny nvidia 6100/6150 i jesli dobrze pamietam wlasnie z tego powodu budzetowe plyty AMD sa zgodne z Vista Premium, w tej samej cenie dla Intela juz nie.

Jesli chodzi o zuzycie energii, powstal projekt komputera z monitorem na platformie AMD, ktory zuzywa 61W. To powinno dac ci do myslenia. http://www.tomshardware.com/2007/09/13/har...ents/index.html

Tobie oczywiscie nie polecam BE, bo jednak sa troche drozsze, ale na X2 z jadrem brisbane i po wlaczeniu C'n'Q mozna uzyskac bardzo zblizony efekt. Plyty kosztuja w granicach 150zł.

Z moim zestawem zmiescilem sie w 1190zł:

-plyta gigabyte (matx,vga,dzw,lan)

-x2 4200+ box

-1Gb RAM

-160GB Samsung

-DVD-RW LG

-obudowa +zasilacz

-klawiatura microsoft curve 2000

-myszka microsoft comfort 3000

-monitor lcd asus vw193D-B

Trzeba troche pokombinowac, ale da sie zrobic. Mozszez rowniez kupic cos uzywanego, wtedy to w ogole nie ma problemu.

Edytowane przez Manial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba masz na myśli płytę główną Gigabyte GA-M61P-S3, bardzo polecam złożyłem juz 9 komputerów na tej płycie bardzo fajna i miała bardzo fajną cenę, niestety chyba nie jest już produkowana, ponieważ nigdzie nie można jej dostać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość majkel84

Chyba masz na myśli płytę główną Gigabyte GA-M61P-S3, bardzo polecam złożyłem juz 9 komputerów na tej płycie bardzo fajna i miała bardzo fajną cenę, niestety chyba nie jest już produkowana, ponieważ nigdzie nie można jej dostać.

jest dostępna :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakas inna w formacie mATX cos M61..-S2, zreszta to naprawde nieistotne tu nie chodzi o podkrecanie. Co sie tyczy twojej propozycji obudowy, tylko nie mustang! Wentylatory w zasilaczach tych obudow nie maja kontroli obrotow i caly czas kreca sie najszybciej jak potrafia - koszmar!

a co do wcześniejszych rozważań to nie ma szans żeby dziecko nie grało :-P

Do grania sluza konsole... Edytowane przez Manial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do grania sluza konsole...

1. Granie na konsoli to jak ruchanie dmuchanej lalki, niby to samo a roznic cholernie duzo:)

2. Granie to tez nauka.

Nie ma takiego czegos jak komp do nauki, bo do nauki czego? Wlaczania kompa i wylaczania? Obslugi IE? Office? To wystarczy komp za 200zl z PIII. Jesli kupujesz cos za 800 to kup tak zeby potem latwo bylo to rozbudowac, a nie zeby znow kompa kupowac calego:)

A jak chcesz zeby tylko sie uczyl a nie gral to mu kup dysk twardy 3Gb :P Starczy na system+office a na gry juz raczej nie;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz ograniczone pojęcie o komputerach. Pod pojeciem nauka kryja sie dla mnie rozne zastosowana komputera, granie to tylko dodatek, do tego modernizacja komputera pod tym katem jest kosztowna i nie warta swieczki. Jesli chodzi o rozrywke, kupujac konsole uzyskujesz tyle samo, albo wiecej wydajac wielokrotnie mniej. Takie jest moje zdanie i raczej go nie zmienie. Z pomoca komputera mozna tworzyc niesamowite rzeczy i wykorzystwac w roznym celu. Do tego potrzebny jest komputer tzw. komputer do nauki. Im szybciej to zrozumiesz tym lepiej :)

Edytowane przez Manial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiscie musze byc ograniczony w tym temacie skoro konczylem liceum informatyczne, policealne studium informatyczne, wyzsze studia informatyczne i od paru lat pracuje w tej branzy jako projektant stron i administrator :lol:

Ale to Twoje pieniadze Jasnie Panie :damage_wall:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi