Skocz do zawartości
xpablox

Radek 9700 na samsungach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Właśnie mam przed sobą kartę Radeon 9700 (non-pro) na kościach samsunga. Niestety nie wiem jakiego jest producenta (karta ATI OEM, a na dodatek tymczasowy brak CDka ze sterami).

Co ciekawsze, na karcie zamiast standardowych Hynixów wrzucone są kostki Samsunga (dokładne oznaczenie: SAMSUNG 244 / K4D26323RA-GC2A). Czyżby coś lepszego niż w poprzednich kartach?

Karty jeszcze nie kręciłem bo mam pewien problem. Otóż, po podkręceniu karty (rdzeń lub pamięć, nie ma różnicy) o jakąkolwiek ilość MHz (czyli np. 1 MHz dodatkowy) odrazu wyskakują artefakty przy pierwszym przejściu 3DMarka2001. To raczej nie jest problem z kartą, bo to już druga karta i ten sam problem. Czyżby zmiana BIOSu na inny pomogła? A może to problem z resztą sprzętu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Huntkey 300W. Z zasilaniem raczej nie ma problemów, bo bez przeszkód podłanczam drugą Barracude IV i wszystko gra. A z drugiej strony, podkręcenie np. rdzenia o 1 MHz nie powoduje aż tak wielkiego poboru mocy przez kartę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karty jeszcze nie kręciłem bo mam pewien problem. Otóż, po podkręceniu karty (rdzeń lub pamięć, nie ma różnicy) o jakąkolwiek ilość MHz (czyli np. 1 MHz dodatkowy) odrazu wyskakują artefakty przy pierwszym przejściu 3DMarka2001. To raczej nie jest problem z kartą, bo to już druga karta i ten sam problem. Czyżby zmiana BIOSu na inny pomogła? A może to problem z resztą sprzętu?

Karty R9700 nonpro maja BIOS zablokowany przed o/c. musisz wgrac odbezpieczony BIOS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to wiem, ale nie chce ściągnąć złego biosu, żeby nie zrąbać sobie karty za tyle kasy, chyba rozumiesz moje obawy no nie :) , a nie mogę mieć nie podkręconej karty, ten radeon sie marnuje :)

więc chcę ściągnąć bios odblokowany do o/c...

btw. pamięci hynixy 3,6ns, Radeon Built By Ati, niech mi ktoś pomoże i rzuci mnie odpowiednim linkiem :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do BIOSu, to poszukaj na forum w dziale Sterowniki i BIOS (opcja szukaj czyni cuda). Swego czasu był tam topic o podkręcaniu radeonów i w jednym z postów był link do bodajże niemieckiej stronki z BIOSami do kart opartnych na układach ATI.

Poza tym, w moim poście chodziło głównie o pierwszą część, czyli o różnicę między pamięciami Hynixa a Samsunga. Spotkał się już ktoś z takimi kartami? Jeśli tak, to jakie są różnice w praktyce?

Update: A oto i strona: http://www.ati-news.de/HTML/Download/auswahl.shtml

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, jak się okazuje, karta jest to Sapphire Radeon 9700 128MB. Wygląda tak

Pozostaje kwestia BIOSu do karty. Czy różnica w budowie PCB (np. dodatkowy układ między portem DVI a radiatorem, oraz inne pamięci) będzie wymagała też innego BIOSu do o/c? Wole nie eksperymentować z programowaniem "na ślepo"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam takie pytanie, czy wszystkie sapphiry sa na samsungach? czy moze trafiaja sie takie na hynixach?

nawet na Hyundai'ach - miałem takiego non-pro z Sapphire , ale z regooły są na Samsungach . Zależy to od producenta a w zasadzie od "filii"(Taiwan , Singapur itp) ale odnoszę wrażenie , że to praktycznie to samo - a jeśli są różnice , to naprawdę znikome i mało istotne dla użytkownika . Jedynie firma - najbardziej z klonów szanuję właśnie Sapphire , a Mint to IMHO co najmniej nieporozumienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgraj bios od generica (herkules, power color i inne), jak chcesz wysle na maila. Po 2 musisz zmodyfikowac bios tak, zeby obslugiwal wyjscie tv w standardzie pal a nie ntsc. Musisz tez uwazac bo mi nie wszystkie amiflashe chcialy flashowac - wyrzucal blad (jakies krzaki), poszedl mi jeden i to nie z tymi komendami co pisali np. w pclabie, wiec jak cos bedzie nie tak to sie nie zrazaj. Coprawda mam 9500 ale proces flashowania jest ten sam, katuje go od pn i jak narazie jest oki, a po zastosowaniu coolera od fcpga kreci sie zaje.... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, jak się okazuje, karta jest to Sapphire Radeon 9700 128MB. Wygląda tak

Pozostaje kwestia BIOSu do karty. Czy różnica w budowie PCB (np. dodatkowy układ między portem DVI a radiatorem, oraz inne pamięci) będzie wymagała też innego BIOSu do o/c? Wole nie eksperymentować z programowaniem "na ślepo"...

wal pan śmiało - opisałem w FAQ proces flashu używając drugiego sposobu - radedit .

karta była DOKŁADNIE taka sama i najlepiej chodziła na biosie Club3D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tam masz cos o karcie na takich pamieciach: K4D26323RA-GC2A

http://www.techwarelabs.com/reviews/video/...p/index_2.shtml

http://www.digit-life.com/articles2/digest...eon9700pro.html

http://www.neoseeker.com/Articles/Hardware...igabyte9700pro/

kreca sie na max 350 MHz (co daje efektywnie dla ddr 700 MHz)

ale musisz wgrac inny bios

Wydaje mi sie ze to dobry wynik.

kupiles zajebista karte

A ile dales za nia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...