cudotworca Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 Witam W zeszłym tygodniu zakupiłem części potrzebne do złozenia kompa (mobo, zasilacz, proc, ram) Po złożeniu tego, zamontowaniu w obudowie itp, komputer "nie wykrywa ramu" Ciężko dokłądnie opisac ten problem, ponieważ w biosie widnieje napis, że jest zamontowane 2gb ramu, lecz gdy przyjdzie zmienic coś w biosie (chocby date i godzinę) trzeba komputer zresetowac, żęby ustawienia się zapisały, i tutaj największy problem, ponieważ komputer ponownie się już nie włacza... Wiatraczki się kręcą, dysk pracuje, a monitor pozostaje w trybie "stand-by", nic się na nim nie wyświetla. Ram był w serwisie, w celu sprawdzenia, czy nie jest uszkodzony, okazało się, żę nie jest - wszystko chodzi u nich jak należy. Postanowiłem pożyczyc ram od znajomego, i na jego pamieci ram (jakieś goodramy) odpali komputer, to nie było problemu. Zainstalowałem system, sterowniki, oraz zaktualizowałem bios. Niestety nic to nie pomogło. Czytałem, że te ramy najlepiej współgrały by z moim sprzętem (chodzi mi o parametry, nie firmę) Nie wiem, czy to wina tego, że są to ramy Patriot, i jeśli wymieniłbym na OCZ to by działało, lecz trzeba coś z tym zrobi. Jakieś propozycje? Moja specyfikacja: Zasilacz: Modecom MC 350W ATX MoBo: Foxconn A690GM2MA-RS2H Procesor: AMD Athlon 64 x2 4200+ w wersji BOX RAM: DDR2 Patriot 2 x 1024Mb 800Mhz CL 4-4-4-12 Do tego nagrywarka DVD, oraz dysk Samsunga SpinPoint 250Gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 wymień na ocz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nosweratu Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 (edytowane) jesli te ramy to 800 na cl4 to daj im napiecie na 2,1V - powinno pomoc ramow bym nie zmienial bo sa calkiem fajne - wiem bo sam mam:D Edytowane 26 Lutego 2008 przez nosweratu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cudotworca Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 gościu w serwisie w którym testowałem ramy, czy są sprawne, aż powiedział "śmiagają jak szalone", także nie chciałbym ich zmienia, no chyba, że będzie trzeba. Co do zmiany napięcia, zlokalizowałem tą opcję w biosie, lecz nie można jej zmienic, jest "nie podświetlona" nie da się na nią wejsc i cokolwiek zmienic, w ogóle nic co zwiazane z napieciem nie da się zmienic... bios to ami, jeśli to komuś pomoże naprowadzi mnie na właściwa drogę ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drozda Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=237396 Tu masz topic o tej płycie, poczytaj ;] Wszystko jak na dłoni ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nosweratu Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 mała poprawka te pamieci powinny isc na 2.2v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cudotworca Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 (edytowane) zainstalowałem, odpaliłem i przestawiłem napiecie RAM'u na 2.24 dzięki programowy dołączonemu na płytce FOX ONE. Lecz po restarcie monitor zero reakcji, musiałem zresetowa bios zworkami. W tym programie (fox one) wystarczy zmienic napiecie, i zamknąc go? nie znalazłem tam żadnego "save" czy coś, a jak już zresetowałem tego bios'a, odpaliłęm kompa, i właczam fox one'a, to napięcie na ramie dalej jest na 1.7v. Co robie źle? Edit: przebrnąłem temat o mobo do końca, i wychodzi na to, że w biosie muszę zmienic DIMM Voltage Controll, na +450 tak? Edytowane 26 Lutego 2008 przez cudotworca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 U mnie takie same patriotki pracuja na 1.8V przy 800 4-4-4-12, na p5k Sprawdzalem tez na KN9 i tam podobnie przy 1.8V Mozliwe ze takie sztuki sie trafili, choc faktycznie producent zaleca wiecej - w SPD maja zapisany profil EPP - 800CL4 przy 2.2V, 1000 CL5 przy 2.3V Powinny tez odpalic spokojnie przy nizszych napieciach, moje maja 4 wpisy w spd, przy ponizej 2.0V bodajrze przy ok 800 powinny wstac z 5-5-5-18 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkeldzekson Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 Mi to one wstają z 800mhz 4-4-4-12 przy 2,3V(nawet przy 2.2V) ale orthos(stress cpu i ram) i memtest wywala błędy. Odpalałem tez 1000mhz 5-5-5-15 na 2.3V i tez komp sie odpalił niby było stabilnie w systemie i w grach, ale memtest wywala błędy :/ Ocb? Teraz mam 840mhz i 5-5-5-16 i nie mam błędow. Mozliwe ze ten memtest cos zle pokazuje ? Jesli sie odpaliły na te 1000mhz to moze je zostawic i potestowac kilka dni w grach i systemie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadowxxz96 Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 Ja też miałem niezłe jazdy z tymi pamięciami, po zmontowaniu kompa nie chciał nawet wystartować. Musiałem pożyczyć pamięć od kumpla i na niej zmienić napięcie w biosie, żeby potem na mojej odpaliło. Pomogło wgranie nowego biosu, teraz nawet po zresetowaniu biosu jest spoko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cudotworca Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 dzięki za szybkie odpowiedzi, ram podpiąłęm, i śmiga aż miło ; ] Co do timingów, to niestety nie pomogę, bo sam w tym dopiero raczkuje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 (edytowane) przy oc proca (zwłaszcza AMD) trzeba czasem luzować timingi. u mnie (KN9) pomogło też przejście na mnożnik połówkowy :D Edytowane 17 Marca 2008 przez dymy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 @majkeldzekson moze bys tak jeszcze dopisal na jakim sprzecie pojawily Ci sie take problemy... Mozliwe ze trafiles poprostu na jakies slabsze sztuki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SILAN Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 (edytowane) podłącze się do tematu Mam problem z pamięciami sypią błędami w Goldmemory, czasami resety co to za błędy Edytowane 6 Marca 2008 przez SILAN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiezlak Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2008 Przetestuj jeszcze moduły pojedynczo. Tak przy okazji jeszcze o LLK. Ze 3 miesiące temu miałem u siebie taką parkę Patriotów, którą jednak oddałem po kilku dniach. Powód? 1,5-roczne Goodramy PRO 800, do których chciałem dorzucić kolejne 2GB pracowały bez problemu z napięciem 1,8V przy 371MHz (taki dzielnik pamięci przy standardowych taktach X2 5200+) zaś te Patrioty były stabilne dopiero przy 2,2V. Oczywiście piszę o timingach 4-4-4-12. Nie lubię takiej "nierówności" i wolę, jak sprzęt pracuje na niższych napięciach, więc zamiast Patriotów wstawiłem Goodram PRO 900. Teraz cały komplet pracuje na 1,8V - no i do tego wszystkie moduły są na kostkach Micron D9GMH, więc kręcą się zadowalająco :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 Kurcze nie wiem sam co u was z tymi patriotami.... moje LLK pracuja sobie przy 800MHz 4-4-4-12 przy 1T na asusie P5K-E przy calym 1.8V :) Nigdy nie mialem z nimi problemu, kupione nie wiem dokladnie gdzie, bo byly na szybko potrzebne i poprosilem Jonathana zeby mi sciagnol, razem z mobo i zasilka, zadne selekty ani nic z tych rzeczy, po prostu pierwsze lepsze... Nie grzeja sie, katowalem Orthosem (blend) ze 2 godziny i czym sie tylko da i bez zadnych bledow i problemow. Wiecej MHz dawno im nie dawalem, 1000 maja w SPD i tyle robily. Jak znajde czas i quadzika troszki podgonie to przy okazji i pamieci potestuje. Co innego Geje Ultra, to piero qupa... 4-4-4-12 2T przy 2.1V jak producent daje nie zawsze stabilnie, do tego strasznie gorace. Na 5-5-5-18 dopiero przy 1.9V stabilnie, choc SPD pokazuje ze 1.8V powinno starczyc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 to zapodaj screen z orthosa 1000+ jestem ciekaw ile z nich wydusisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiezlak Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 Kurcze nie wiem sam co u was z tymi patriotami.... moje LLK pracuja sobie przy 800MHz 4-4-4-12 przy 1T na asusie P5K-E przy calym 1.8V :) Nigdy nie mialem z nimi problemu, kupione nie wiem dokladnie gdzie, bo byly na szybko potrzebne i poprosilem Jonathana zeby mi sciagnol, razem z mobo i zasilka, zadne selekty ani nic z tych rzeczy, po prostu pierwsze lepsze... Kiedy je kupowałeś? Starsze serie były ponoć na kostkach Micron D9GMH (dlatego też przymierzałem się do nich właśnie - chcąc zdobyć komplet podobny do starych GR PRO 800) ale nowsze już na Elpidach. Swoją drogą trzeba wziąć poprawkę na to, że generalnie na AM2 są większe problemy z dobraniem i kręceniem pamięci, niż na LGA775 (po prostu "zady i walety" zintegrowanego kontrolera ;)). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 (edytowane) Kupowalem kolo pol roku temu. Ponad 1000 nie cisnolem, bo nie mialem po co... Moge testnoac na P5K-E i Q6600 no i DFI infinity i X2 3800+, niestety F2 Zejdzie mi pewnie z tym troche, zanim czas znajde zeby sie pobawic. Prosze o PW z czego chcecie screeny, oprocz orthosa i cpu-z. No i oczywiscie pewnie wiecej jak godzine orthosa nie bedzie mi sie chcialo ich cisnac :) Normalnie tak jak pisalem chodza od prawie pol roku. EDIT: W sumie to i tak te kostki juz zostana w kompie dziewczyny, jak dojda do mnie muszki to wywale te padaczne geile, tak ze kusi mnie zeby sie przekonac co to za kostki tam siedza:) Tylko ten klej troszki trzyma, tak ze pewnie nie obedzie sie bez pomocy lodowki :) Edytowane 17 Marca 2008 przez jedras77 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruner Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 (edytowane) U mnie również na Asus M2N-Sli Deluxe pracują 4-4-4-12 tRC 20T CR - 2T i tWR 6T, napięcie 1.8V bez zmian, Na pudełku napisane było ze powinny pracowac z 2.2 V. Czy powinienem podnieśc napięcia na płycie? Everest pokazuje przy magistrali pamięci: 373 MHz/rzeczywista 746 Mhz Czy nie powinno byc 400 mhz ? Edytowane 6 Kwietnia 2008 przez bruner Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzus Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 @bruner skoro nic sie nie krzaczy to po co zmieniac ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruner Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 nie chce zmieniac, tylko nie mam za duzo doswiadzczenia w oc pamieci i nie wiem czy max predkosc pamieci/efektywna mniejsza od 400/800 mhz nie jest spowodowana za malym napieciem na modulach. Generalnie ustawilem w biosie dd2 800 mhz i pozostale timeingi jak z spd z everesta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...