Skocz do zawartości
janus

Maxtor jak go naprawic?????

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanie prozbe. Pomagalem kuzynowi dysk podzielic na prtycje i wgrac windowsa takie tam. Zrobielm wszytsko jak nalezy wgralem windowsa sterowniki kilka filmów i przypomnialo mi sie ze zapomnialem zainstalowac drukarki i instaluje ja i nagle sie pojawił byk niebieski ekran. Zrobilem restrat i BIOS nie wykryl dysku jak nalezy tylko jako ROMULUS i cos tam jeszcze. Nic nie mozna zrobic fdisk go nie widzi i chyba jest zrypany. Uzylem programiku ze strony maxtora i po przejechaniu dysku okazalo sie ze nie przeszedl on natepujacych testów

BIOS extension support failure

PArtition information failure

SMART Enable function failure

NIe wiem co mam zrobic czuje sie winny bo to ja chciałem mu pomuc i okazal sie lipa bede chyba musiał mu siano ddac mimo ze robilem wszytko ok. Moze ktos z was wie co mam robic jesli tak to bede to bardzo ale to bardzo wdzieczny. Jesli nikt nie bedzie wiedział powiedziałem sobie ze juz nigdy nikomu nie pomoge bo jaki jeste sens czlowiek sie stara a tu lipa trzeba za to zaplacic. Aha dysk był 40 GB Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wszystko robiles na podkreconym kompie - jezeli tak to ustaw na domyslne taktowanie, najwazniejsze pytanie dysk jest wykrywany czy caly czas sa jakies glupoty (moze zle zworki pozakladales albo nie do tego zlacza w tasmie podpiales - sprawdz moze to glupie ale moze roziwazac problem) - jak komp wykrywa dysk to odpal czystego DOS'a i potem Ranish Partition Manager V2.40, zlikwiduj partycje i pozakladaj od nowa, zrob weryfikacje i sformatuj w tym programie, na koniec zapisz MBR - mi ten program kilka razy uratowal zycie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wszystko robiles na podkreconym kompie - jezeli tak to ustaw na domyslne taktowanie, najwazniejsze pytanie dysk jest wykrywany czy caly czas sa jakies glupoty (moze zle zworki pozakladales albo nie do tego zlacza w tasmie podpiales - sprawdz moze to glupie ale moze roziwazac problem) - jak komp wykrywa dysk to odpal czystego DOS'a i potem Ranish Partition Manager V2.40, zlikwiduj partycje i pozakladaj od nowa, zrob weryfikacje i sformatuj w tym programie, na koniec zapisz MBR - mi ten program kilka razy uratowal zycie ;)

No ustawienia sa na bak wszyskie dobrze zworki na bank i tasam jest ok tutaj nie ma możliwości zeby sie skopało, sprawa jest taka ze bios go wykrywa rtlko zamiast Maxtor 4F040H2 jest cos takiego ROMULUS DAH017KZ. Fdisk nie widzi zadnego dysku twardego kurede ale jestem zły :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... sprawa jest taka ze bios go wykrywa rtlko zamiast Maxtor 4F040H2 jest cos takiego ROMULUS DAH017KZ.

ROMULUS to wewnetrzna nazwa rodziny dyskow Maxtora :!:

ale nie moge jakos wyszperac dysku o symbolu ktory podales (4F040H2) :?:

czym sprawdzales PowerMaxem :?: on powinien wywalic kody bledow, jakjuz je bedziesz mial to skontaktuj sie z supportem Maxtora i podaj te kody bledow :!:

ale moze zobacz czy nie da sie zainstalowac dysku przy pomocy MaxBlast3

... Fdisk nie widzi zadnego dysku twardego ...

dlatego pisalem zebys olal fdiska chyba ze mowa o [brzydkie określenie na linuksa]owym ten jest OK, pobaw sie Ranish'em :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

janus nie napisal na jakim to wszystko dzialo sie kompie. Moze chodzi o jakis stary bios, ktory sam nie widzi dysku, a wczesniej (przed partycjonowaniem) na dysku byl umieszczony odpowiedni bootblock np. Ontracka, ktory zawieral late do biosu. Objawy wskazuja na taki wlasnie scenariusz - ow bootblock siedzial w pamieci i pozwolil zmienic partycje, sformatowac i zainstalowac system (przejmowal obsluge Ctrl-Alt-Del), ale zniknal po pierwszym twardym resecie/wylaczeniu kompa.

A co do fdiska - to racja, microsoft zrobil ten pragramik jak dla Amerykanow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok to teraz pisze bo widze ze z tego podekscytownia tym wszystkim zle napisdałem dysk był seri 4D040H2 tak bylo napisane. Przejechalem power maxem i te testy były failure: BIOS extension support, Partition information, SMART enable function. Szczerze mowiac to nie bawilem sie tym programikiem MaxBalst w kazdym razie dalem dysk do serwisu ale co sie okazalo nie jest to takie proste bo sie okazalo ze teraz ten koles co ma skep w tym samym miejscu i pod ta sama nazwa to inna osoba a taco miala poprzednio sklep to byl jakis walkarz wiec nie wiem czy bedzie uznana gwarancja. Mam pytanko czy jesli by odpukac mi nie poszlo i nie uznali by mi gwearancji pomoglibyscie mi go naprawic jesli to oczywiscie jesli sie da. Nie wiem jak sie odwdziecze moze piwo czy jakis flakon :). Dzieki ze ludzie pomagacie jak mi sie to stalo nie wiedzialem co mam robic troche mnie pocieszyliscie pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. ja mam dokladnie 2 takie dyski - Maxtor D540-X 40GB 4D040H2

2. MaxBlast3 oraz tutorial we FLASH'u

3. co do sklepu - jezeli to ten sam sklep: nazwa, siedziba itp to co Ciebie interesuje kto tam teraz sprzedaje - masz gwarancje ze sklepu i chcesz zeby sklep ja zrealizowal - w razie co jak gostek bedzie lecial w walka to na fakturze powinienes miec NIP tej firmy jak jest ten sam na fakturze i teraz firma posluguje sie tym samym NIP'em to mozna zakladac ze to caly czas ta sama firma - w razie co zostaje jeszcze rejestr handlowy (lub cos w tym stylu - popytaj ludzi co prowadza dzialanosc handlowa w takiej samej formie jak tamten sklep gdzie doklanie musieli jeszcze zglaszac swoja dzialanosc i tam szukaj - czy przypadkiem to nie jest caly czas ta sama firma)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak firma mala - jednoosobowa albo spolka cywilna, to byla zarejestrowana w UG i US. Jak wieksza, z osobowoscia prawna to dodatkowo musi byc slad w rejestrze handlowym RHB, albo jesli niezbyt dawno powstala to nie w RHB, tylko w KRS - krajowy rejestr sadowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jest firma Optimus (smam bym tam nie kupil ale to kuzyn tam kupil) jednak to jest chyba troszke bardziej zlozone, dzisaj bede gadal z jenda babka ze sadu konsumenta tak nieszczeesliwie wyszlo ze ten koles co byl wlascicielem tej firmy ulotnił sie do stanów i go teraz nie ma a co jest najgorsze to nie ma zadnych faktur z hurtowni gdzie brał sprzet. Koles był niezlym walarzem bo czesci hurowqni nie zwrocił pieniedzy i oni nie chca naprawiac sprzetu, ale czesci zaplacił teraz jest pytanie z jakiej hurtowni pochodził ten dysk jak z tej co zaplacił to bedzie luz ale jak z innej to mzoe byc lipa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jest firma Optimus ...

jezeli to caly czas ta sama firma to tak jak pisalem nie obchodzi Ciebie to kto podpisal sie na fakturze (ta osoba dzialala w imieniu firmy) - zakladam ze kupiles ten HDD przed 1 stycznia 2003r. - czyli na starych prawach - w takim wypadku gwarantem jest firma O. i Ciebie nic nie obchodzi bo to ze gostek nie rozliczla sie ze swoimi dostawcami to jest wewnwetzna sprawa firmy, Ty masz prawo zadac naprawy/wymiany dysku i po prostu chcesz je zrealizowac - jak kolese leca w walka to poradz sie tej babki z sadu konsumenta jakimi inspekcjami masz postraszyc ta firme zeby zmiekli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bylem u tej babki i powiedziala mi tak ze pierwsze bede musaial z nimi pogadac czy ta hurtownia przyjmie dysk jak przyjmie to ok ale jak nie to bede musaił pogadac z oficjalnym przedstawicielem maxtora na polske powinni mi oni dysk wymienic jesli sie nie uda łagodnie bedzie trzeba wytoczyc ciezkie działa i do sadu mam nadzieje ze maxtor jest ok ale nie wiem jak bedzie. A odnsoie optimusia oni maja tak ze jezeli to byl;by zestaw optimusa to wszedzie mi go naparawia ale skaładak składany w optimusie moze byc naprawiany tylko w tej firmie. A te optimusy to nie jest ta sama firma to jest jak to babka powiedziała inny podmiot gospodarczy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...