Skocz do zawartości
Havoc

Konnekt Backup

Rekomendowane odpowiedzi

Po ostatniej utracie plików konfiguracyjnych z konnekta doszedłem do wniosku że czas coś z tym zrobić. Na forum konnekt.info cośtam próbowali ludzie wymyślać ale jakoś niezbyt potrafiłem z tego skorzystać i zapomniałem o tym. Teraz idea powraca.

Potraficie może zrobić takiego bat'a albo coś innego, może być jakiś automatyczny plik wykonujący się podczas startu windowsa - który będzie tworzył kopię kilku plików? Tak to u mnie wygląda (przydałoby się abym mógł łatwo zmienić ścieżkę do plików, bo tymczasowo katologi mam w innym miejscu).

Dołączona grafika

Pliki w czerwonej ramce muszę gdzieś kopiować, najlepiej gdyby to było auto przy uruchamianiu i zamykaniu systemu lub o konkretnych godzinach, wtedy z przyjemnością przyjmę opcję backupu co godzinę ;]

Ostatni backup miałem ze stycznia i cala historia od tamtego czasu do teraz poszła w pierony, a niestety parę ważnych rzeczy mi się zbiera, poza tym lubię chomikować;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Wyjdź" dobre :D

Skorzystałem z tego od SGJ (co prawda pare minut trwało zanim się zorientowałem że brakuje tych znaczków " ") i dziala wszystko elegancko. Zamontowane w autostarcie, polecam wszystkim :)

Tylko tak sobie pomyślałem, że faktycznie, problem z profilami pojawia się po starcie konnekta, kiedy to otrzymujemy komunikat o uszkodzonym profilu. Tak więc, w sumie połączenie tego z autostartem nie jest super pomysłem, bo przy starcie kiedy pliki będą już padnięte backup się nadpisuje i po ptakach faktycznie. Jest jakiś sposób na kopiowanie do dwóch katalogów naprzemian?

Tak czy siak, wielki dzięki :)

Edytowane przez Havoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pomyślałem, i przerobiłem na konkretną nazwę...dzięki masz rację :)

Wiem, że mam wymagania jak Książe dla którego obiad jest albo za ciepły albo za gorący i wybacz. Ale ten plan ma jeden słaby punkt, wystarczy restart w ciągu danego dnia i uszkodzenie konnekta, wtedy katalog jest taki sam a ja tracę znowu pliki :(

Edytowane przez Havoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UP

zrobiłem coś takiego:

if "%time:~0,1%"==" " set hh=0%hh:~1,1%set yymmdd_hhmmss=%date:~12,2%%date:~4,2%%date:~7,2%_%hh%%time:~3,2%%time:~6,2%set hh=%time:~0,2%md "E:\Backup\Program Files\Konnekt\profiles\Havoc\%yymmdd_hhmmss%"copy "E:\Backup\Program Files\Konnekt\profiles\Havoc\*.*" "E:\Backup\Program Files\Konnekt\profiles\Havoc\%yymmdd_hhmmss%"
Ale wynikiem są foldery o takich nazwach:

dla: data 27 02 2008 godzina 13:01:50

powstała nazwa: "-0-2_0150"

da się przeżyć, ale z czystej ciekawości zastanawiam się co zmienić w kodzie aby poprawnie zapisał datę i godzinę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam trzymam tylko dwie ostatnie kopie ;)

IF EXIST "G:\BackUp\Konnekt.001" del "G:\BackUp\Konnekt.001"IF EXIST "G:\BackUp\Konnekt.rar" rename "G:\BackUp\Konnekt.rar" "Konnekt.001""C:\Program Files\WinRAR\Rar.exe" a "G:\BackUp\Konnekt.rar" "C:\Program Files\Konnekt\profiles\"

W dodatku spakowane bo nie lubię dużej ilości plików ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm...wiesz co fajne trzeba przyznać. Potrafisz mi to zaaplikować do mojego kodu?

set tm=%time%SET tm=%tm::=-%md "E:\Backup\Program Files\Konnekt\profiles\Havoc\backup\%date% %tm%"copy "E:\Backup\Program Files\Konnekt\profiles\Havoc\*.*" "E:\Backup\Program Files\Konnekt\profiles\Havoc\backup\%date% %tm%"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc po pierwsze w moim przypadku wymagany jest WinRAR bo na nim oparłem całe tworzenie kopii zapasowej ;) Poniżej masz pełen jak to ładnie nazwałeś "kod" :wink:

@echo offSET PATH_K=C:\Program Files\Konnekt\profilesSET PATH_B=G:SET PATH_R=C:\Program Files\WinRARIF EXIST "%PATH_B%\Konnekt.001" del "%PATH_B%\Konnekt.001"IF EXIST "%PATH_B%\Konnekt.rar" rename "%PATH_B%\Konnekt.rar" "Konnekt.001""%PATH_R%\Rar.exe" a -ep1 "%PATH_B%\Konnekt.rar" "%PATH_K%"clsecho Zakończono tworzenie kopii zapasowej!echo.echo Lokalizacja kopii: %PATH_B%echo.pause

Manual ;)

w SET PATH_K= podajesz ścieżkę do katalogu z profilami

w SET PATH_B= podajesz miejsce docelowe gdzie trzymać chcesz pliki kopii

w SET PATH_R= podajesz katalog gdzie masz zainstalowanego WinRAR'a

* wszystkie powyższe ścieżki NIE powinny mieć na końcu znaku "\"

Z edycją chyba sobie poradzisz :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

echo offSET Backup_Path=E:\Backup\Program Files\Konnekt\profiles\Havoc\backup\SET FILE_TO_BACKUP_PATH=E:\Backup\Program Files\Konnekt\profiles\Havoc\SET Seven_ZIP_PATH=c:\program files\7-zip\7z.exeset dt=%date%set dt=%dt:~8,2%if /i %dt% lss 5 goto mnif /i %dt% gtr 4 goto wkgoto exit:mndel "%Backup_Path%\????-??-0%dt%*"set dt=%dt%+1set /a dt=%dt%if /i %dt% gtr 4 (goto exit) else (goto mn):wkif /i %dt% gtr 9 (del "%Backup_Path%\????-??-%dt%*") else (del "%Backup_Path%\????-??-0%dt%*")set dt=%dt%+1set /a dt=%dt%if /i %dt% gtr 30 (goto exit) else (goto wk):exitSET tm=%time%SET tm=%tm::=-%SET tm=%tm:~0,5%"%Seven_ZIP_PATH%" a "%Backup_Path%\%date% %tm%.7z" "%FILE_TO_BACKUP_PATH%"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi