Skocz do zawartości
pazi

Problem Z Mobo/procem/chyba

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Nie dalo sie zamiescic wiecej szczegolow w temacie. Zaczne od specyfikacji sprzetu:

*e8200 2.66GHz z (narazie) boxowym chlodzeniem (podbite na 3GHz z napieciem w biosie 1.305 przy czym cpu-z podaje 1.216) - temp 47 idle/60stress

*abit ip35 (temp kolo 40 stopni)

*geil 2x1 ultra 800 CL4 (2.0V, timingi zostawione narazie na default)

*gigabyte 8800gt 512Mb Zalman (bez OC)

*corsair 520hx - 520V

*stary samsung 160gb ATA133 8mb

*2 wiatraki 12cm noctua i obudowa sharkoon rebel 9 - generalnie w miare dobre chlodzenie jak narazie

Problemy:

*komputer sie restartuje bez przyczyny w roznych momentach - w stresie i w uzyciu procesora ~1%, przy kazdych temperaturach oraz nawet na defaultowych ustawieniach procesora (2.66 i auto napiecie). Najpierw monitor (lcd) tak jakby zgubil polaczenie i szuka 'analog/digital' przy czarnym ekranie ale winamp naprzyklad gra nadal i po 10 sekundach komputer sie resetuje.

*nie moge zauktualizowac biosu live-updatem ze strony abita bo wyskakuje cos takiego: http://img204.imageshack.us/img204/2261/wtfkb5.jpg przy czym zaznaczam ze na stronie abita w dostepnych biosach sa ...11,12,14,15, a mojego 13 wogole nie ma :P nie wspomne juz ze oprogramowanie z plyty abita nie dziala :P dopiero to z www smiga

*w biosie sa wyswietlane niepoprawne temperatury procesora ale to podobno norma w e8X00 ale chce sie upewnic oraz przy zlej temperaturze nie dziala dobrze system auto regulacji obrotow wiatraka i jest aby na 900 obrotach przy czym pozostalych wiatrakow wogole plyta glowna nie wykrywa i nie mozna sprawdzic ich obrotow.

*no i tak przy okazji to przy ustawieniach procesora 1.325V (w biosie, w cpu-z bedzie mniej) i 3.2GHz i ramach na 2.1V po kilku sekundach w orthosie wyskakuje blad sprzetowy, a nie sadze zeby tu byl problem z za niskim napieciem ani na ramach ani na cpu... nie wspominam tu takze ze proc sie grzeje do 70 nawet przy takich ustawieniach, a ze takich temperatur to ja nie lubie to juz nie podbijalem napiec i zszedlem z OC do 3.0 dopoki mam boxowe chlodzenie. Ponadto slychac co chwile, ze ktostam i ktostam wyciagnal 3.5GHz na default napieciu procesora... ja nawet 3GHz na default nie moge uciagnac - moze trafilem na slaby model? :/ w sumie nasmarowalem go pasta ale jakbym sie uparl to zetre i tez moge wymienic na inny bo kupowalem w tym samym sklepie co mobo i mam jeszcze kilka dni.

*Po clear cmosie plyta ustawia mi proca na twardo na 2.72 jakims cudem i zeby zmienic to musze recznie zadzaialac

Teraz tak sobie myslalem, ze zwroce plyte (mam jeszcze 5 dni na zwrocenie :D) i kupie w lokalnym sklepie asusa p5k pro (p35) ale w sumie nie wiem na 100% czy te problemy sa spowodowane plyta glowna i jesli tak czy zmieniam na dobra =)

Moglby ktos zdiagnozowac problem? i jesli to problem z plyta to czy ten asus to dobry wybor czy moze jakiegos gigabyte wziac (budzet powiedzmy 400zl lub 500 jesli jest cos na rynku co miazdzy reszte =) ). Zaznaczam ze po dokupieniu lepszego chlodzenia bedzie mi zalezalo na mozliwosciach krecenia.

Pozdrawiam :)

Edytowane przez pazi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi