PoulN Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 (edytowane) Witam chciałbym się przywitać - to mój pierwszy post Tutaj :) Mam nadzieję że mi pomożecie, jak nie Wy - to chyba już nikt Mianowicie dziwne rzeczy się dzieją u mnie :( Komputer stabilnie (no niedokońca bo Orthos wywalał na Blend stress - ale tylko On;) chodził przez 2tyg. Niebyło najmniejszego problemu w grach, programach, 3dmark, SuperPI itp itd... Przez 2 dni nie włączałem kompa - wczoraj odpaliłem i zOnk :blink: ! Nie wstawał, po paru próbach więc w BIOS`ie obniżyłem fsb na 9x457 i wstał - odpaiłem Winde, Orthos -> 5 sec. bach błąd !! :mur: Ale to nic nowego ;) bo Orthos pokazywał wczesniej pełną stabilność (2h) przy fsb 447 Ponownie do BIOS`u 9x447 do windy, Orthos -> 5sec. to samo - i już mi się to podejżane wydało, wcześniej przechodził na takiej szynie. Myśle sobie jak to możliwe?? - przecie dwa dni temu śmigał bez problemowo na 4.2Ghz Ale oK znowu reset i tym razem 9x333 - winda, Orthos, Everest, CPU-z i decha!! - patrze a Everset pokazuje 9x333, a Cpu-Z 9x457, w windzie też 9x457 CZARY - reset biosu, i spowrotem do windy, i... DALEJ jest 9x457 mimo że BIOS jest zresetowany!! W BIOS`ie zwiechy i resety!! Jeszcze raz resetBIOSU - restart i do windy, ...tym razem widnieje 3Ghz Więc tak: wszystko na Auto oprócz fsb 9x400 i vCore 1.4000 real - stabilnie, potem: 9x420 stabilnie, 9x447: stabilnie, 9x457: wywala Orthos - czyli standard u mnie, 9x467: nie wstaje :( Zpowrotem na 9x447 - i tak zostawiłem... analizując w windzie co i jak zauważyłem że RAM`y poszły na 1088, a przed tymi anomaliami przy 9x467 chodziły na 936 i myślałem, że to One mnie blokują, i wywalają błąd w Orthos`ie, a Tu nagle na totalnym Auto idą wyżej, za to jakbym niekombinował z napięciami, to łapie bloka przy wcześniej działającym 9x467 I co ?? po dwóch dniach nieużywania kompa, z "w miarę" stabilnego 9x467 i 930Mhz RAM Zrobiło się stabilne w pełni 9x447 i RAM na 1088 :( Nie wiem jak to możliwe, że tak się popie...liło i na dodatek nie chce w ogóle teraz wstać powyżej 9x457 Qr - jak to wszystko poustawiać?? STRAP`y, GTL`e, Dzielniki RAM`u, Napięcia PLL, VTT, itp.... - no już zmieszał mnie z błotem ten komp POMOCY Edytowane 27 Lutego 2008 przez PoulN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manieq1 Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 Tak sie sklada ze mamy podobny sprzet, tylku u mnie nic sie nie dzieje... Jakie temperatury masz? Mozesz tez wgrac nowy bios, ja wczoraj wgralem 0601 i lepiej pamieci prowadzi. Wszystkie napiecia auto, tylko na proca tyle ile trzeba i na ram mozesz wziac wiecej. Pozatym jesli od poczatku wywalalo orthosa to cos jest nie tak :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 Najdziwniejsze to jest To ze podnosisz FSB o 50% !! a nie podnosisz napiec , ot takie OC na t/z Cepa :) Podnies napiecie dla FSB podnies VCore dla proca do 1.425 i eksperymentuje az dojdziesz co od czego zalezne . Twoje REAPERY lubia co najmniej 2.25V , 2.3V do taktow powyzej 1066 to podstawa . Reasumujac musisz poswiecic w cholere czasu zeby poznac tego mobasa nie mozna tego przeskoczyc gdy chcesz sie bawic w OC . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoulN Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 (edytowane) Bios 601 Napięcia przy 9x467 dawałem do "realnego" 1.45v I dalej nie wstaje... Przy 9x457 i 1.45v wywala już Orthos Przy 9x447 2h Othos na "realnym" 1.39v - czyli full stable Próbowałem tak: vCore 1.45 <- Max CPU PLL - 1.6 <- Max FSB - 1.5 <-Max NB -1.65 <- Max SB - 1.150 <-Max RAM - 2.3 <- Max I d.pa wcześniej był stabilny we wszystkim "oprócz" Orthos`a na 9x467 i 1.39v <- Marki, SuperPI, Godziny sieksania, Photoshop, RaR`owanie a teraz nawet nie wstaje przy 9x467 i 1.45v :( Zastanawia mnie jedno: Jak Przez Nieużywanie Kompa prze 2dni Morze się tak porobić ? Jakbyście mogli podajcie mi "przepis" jak to wszystko poustawiać Wcześniej siedziałem na A8N-32 a to inna bajka zupełnie :/ Może problem tkwi w jakieś "błachej" opcji? EDIT: Buuuu - Orthos poszedł teraz przez 1.5h na 9x447 i 1.39v - ale jak wył. Win. to wysypał BlueScreen`a i reset :((( Potem nie chciał się wstać, ...znowu - ale tym razem "pipnoł" jeden długi i trzy krótkie :( Za trzecim razem wstał... Qr - już nawet na 9x447 - jest niestabilny, ale z drugiej strony Orthos przeszedł ... POMOCY!! EDIT Teraz mam na 9x447 i 1.39v i FSB Voltage na 1.20v Reszta jest Auto Orthos przechodzi, np: Podczas dłuugich sesji w gierkach też nic się nie dzieje - a wystarczy wyjść z gry, pomieszać trochę w folderach Windy, (ogólnie) - i odrazu wali Bluesreen`a (zrzut pamięci) i reset ;O Co jest grane?? Orthos przechodzi a Winde wywala?? Chciałem też obniżyć trochę pamięci z 1080 na np: 930, daje w BIOS`ie RAM freq. sztywno na 930Mhz A w Windzie dalej jest 1080Mhz - qr no! Ja poprostu nie kumam :/ Edytowane 28 Lutego 2008 przez PoulN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoulN Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 Błagać nie nawidze - ale BŁAGAM Ludzie pomóżcie! Qr - Zawsze Jak Tylko Mogę, To Próbuje Komuś Pomóc Chociaż Ale - jak ja potrzebuje pomocy to Hu. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 Jeśli wyświetla Tobie błąd i robi zrzut pamięci to spróbuj spisać co tam jest napisane i w necie sprawdź. Może to nakieruje Ciebie na Twój problem?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoulN Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 (edytowane) "Chyba"? mam stabilność Po mordęgach zmieniłem BIOS z v601 na v502 - niestety było podobnie Więc wrzuciłem v501 - no wygląda na to, że gra. Jednak raz zdarzył się znowu BlueSreen - coś Go boli ze sterownikami, bo kod błędu raz pokazuje dźwiękówkę a raz grafike... wył. zrzut pamięci - i na razie problemu ni ma ;) I tak: FSB - 457x9 STRAP - 333 DRAM - 1099 VCore - 1.48750v BIOS, (IDLE - 1.450v, LOAD - 1.424v) <- da się coś z tym vdroop`em zrobić ?? CPU PLL - 1.5v DRAM - 2.20v FSB - 1.2v NB - 1.5v SB - 1.10v CPU GTL - 0.61x FSB GTL - 0.60x Temp: IDLE - 38st. (~42 rdzenie) LOAD Orthos - 60st. (~67 rdzenie) Edytowane 3 Marca 2008 przez PoulN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PCHaCkiN Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 A wogóle sprawdzałeś max FSB dla twojego proca ?? ja na twoim miejscu bym sprawdził, daj najniższy mnożnik dla proca i pokaz na co go stać. B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoulN Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 6x500 NB - 1.7v SB - 1.200v VTT - 1.3v i d.pa nie wstawał :E Stabilnie jedynie przy 6x480 :( Coś mało trochę chyba... Chciałem właśnie spróbować jeszcze pokręcić na 8.5 mnożniku - a tu ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PCHaCkiN Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 myśle ze stabilność osiągniesz przy 9x430 przy 1,375V i na więcej nie licz, chyba ze chcesz widywać od czasu do czasu bluescreeny ;) Nie każdemu się trwafiają naprawde dobre i stabilne procki, szczególnie jeżeli chodzi o serie E8xxx. Pozdro... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoulN Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2008 Przy 9x456 Orthos przechodzi, ale BluseSreen się zdażył. Tylko z jakiego powodu? Kod błędu niby na stery od karty wksazywał :E Czyżby Orthos nie był wiarygodnym wskaźnikiem stabilności?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PCHaCkiN Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2008 a masz taką funkcję w Biosie jak Thermal Control ?? jak tak ustaw na disabled. 9x456 ale jak dlugo przechodzi ? 1 min ? 5 ? 10 minut ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoulN Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2008 Thermal - Wyłączone Orthos przechodzi ~1h - więcej nie katowałem... W końcu która/ gra program - wykorzysta rdzenie w 100% non-stop przez kilka godzin :o Krajzis na Ultra High zabiera "jedynie" ~70-80% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...