Skocz do zawartości
Twój Pan

Dfi X48 T3r + T2r

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie

Jak pamiętacie miałem problemy z uruchomieniem płyty DFI LanParty UT X48-T2R. Jakiś czas temu dałem sobie z tym spokój, ale ostatnio powróciłem do sprawy. Chciałem sobie złożyć HTPC. Generalnie większość części już miałem używanych kiedyś. Pozostało kupić obudowe, płytę główną i kartę graficzną. Grafe kupiłem Radeona HD5450 Asusa. Postanowiłem, że narazie wstrzymam się z płytą i spróbuję odpalić komputer jeszcze raz z moją płytą DFI LanParty DK P45-T2RS, na której były dokładnie te same objawy co w UT X48-T2R. Obie były testowane z kartami Sapphire Radeon X1950PRO, Sapphire HD4850 oraz jakiś Radeon HD38xx również Sapphire, z którym przyszedł do mnie kolega. Na wszystkich kartach to samo czarny ekran, a komputer niby się uruchamia i płyta wyświetla kod POST FF. Tak więc złożyłem wszystko do kupy z Asusem HD5450. Włączam i ...... Zadziałało na galowo. Komputer działa elegancko jakby wcześniej nie był żadnych problemów. Teraz LanParty DK chodzi sobie w HTPC. Kilka dni temu naszło mnie, żeby sobie pograć w jakieś nowsze gry i potrzebowałem odświeżyć kartę graficzną. Wybór padł na Radeona HD6850 od MSI. Analizując przypadek z LanParty DK postanowiłem, że nową kartę włożę do UT X48-T2R. Tak więc znów szystko złożyłem do kupy, odpalam i zgadnijcie ...... chodzi pięknie. Czy nie jest to trochę dziwne, że te płyty nie chciały działać z kartami Sapphire? Ja nie znalazłem żadnych informacji, że płyty DFI mają jakiś konflikt z kartami Sapphire.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi