Skocz do zawartości
Lukiluki

Zestaw Cichy Oraz Wydajny

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje porady mam wybrać zestaw komputerowy bez monitora priorytety to:

1) Cisza

2) Stabilność

3) Wydajność/Opłacalność

Komputer będzie służył do pracy różne programy również graficzne oraz dokumenty tekstowe bardzo duże (wysokiej rozdzielczości zdjęcia , dużo zdjęć :-P ) .... później do gier :D

Elementy nie będą podkręcane nawet nie mogą być :D nie będę miał możliwości w nim grzebać więc żadne przeróbki nie wchodzą w grę!!

Wybrałem do tego zestawu poniższe elementy

Obudowa: Nzxt Hush

Zasilacz: Corsair 520W

Procesor:C2D 8400

C2D QUAD 2.4GHz

alternatywą są 4 rdzenie ale nie jestem pewien czy będą wykorzystywane więc wybór obecnie to 8400

Chłodzenie procka:Ninja Scythe

Karta graficzna: brak naprawdę cichego rozwiązania

8800GT 1024MB

lub

8800GT 512MB

Tutaj duży problem <_< żadna z nich raczej nie będzie cicha :cry:

Ewentualnie tani GTS ale nie wiem czy jest sens

Płyta główna:

Gigabyte GA-P35C-DS3R

ASUS P5kPro

Dysk Twardy:HDD

Nagrywarka: LG DVD RW Light

Pamięć:Geil 2x1GB

Jeśli będzie Vista to 2x 2GB

System Operacyjny: musimy być 64Bit

Teraz kwestia czy WINXP czy Vista Ultimate ... nie mam informacji ani doświadczenia co do Visty, jak chodzą tam starsze programy?? czy jest problem z sterownikami ??... stabilnością

Czy WINXP będzie wykorzystywał w 100% 2 -4 rdzenie? ... jeśli dobrze kojarzę to maksimum przy nim to 2 lub 3GB Ramu :(

Proszę o wypowiedzi na temat powyższych elementów , sugestie czym je ew. zastąpić

Dzięki

Pozdro

Luki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jedziemy

Obudowa to ja sie nie znam wiec nie doradze

Zasilacz ok chyba ze cos tanszego to Corsarz 450W

Procek ok

Chłodzenie również spoko

Grafika zamiast brac 1024MB na GT to szukaj GTS.Tylko powiem Ci ze GTS na referencyjnym chlodzeniu przy normalnych obrotach jest cichy ale jak wezmiesz na maxa to normalnie idzie pobudzic caly dom.

Mobo

Gigabyte raczej chwalony

Asus ma 8 faz zasilania ale zle umiejsowione zasilanie (wtyczka 24pin)

Pamieci wszystko inne od Geili np Ocz,GoodRam Pro,Corsair,Patrioty

Windows XP 64Bit obsluguje w 100% 4GB Ramu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jedziemy

Obudowa to ja sie nie znam wiec nie doradze

Zasilacz ok chyba ze cos tanszego to Corsarz 450W

Procek ok

Chłodzenie również spoko

Grafika zamiast brac 1024MB na GT to szukaj GTS.Tylko powiem Ci ze GTS na referencyjnym chlodzeniu przy normalnych obrotach jest cichy ale jak wezmiesz na maxa to normalnie idzie pobudzic caly dom.

Mobo

Gigabyte raczej chwalony

Asus ma 8 faz zasilania ale zle umiejsowione zasilanie (wtyczka 24pin)

Co do GTS sam sie zastanawiam ale nie wiem czy jest sens ... a w porównywalnej cenie co 1GB GT nie dostane pewnie z dobry chłodzeniem ... ten asus chyba jest w miarę cichy chodź pewności nie mam :( dlatego pytam ... Obawiam sie co będzie z wiatrakiem w stresie ... żeby nie było suszarki ... 8800GT myślę że wystarczy w 100% a parę zł do 1GB to nie wiele ....

Co do pamięci dzięki wezmę inne w takim razie

Windows Xp do mnie przemawia bardziej też pewnie miałem informacje co do 32 bit ...

Vista nie miałem z nią doczynienia a zawsze Microshit na początku jest strasznie dziurawy i mało stabilny.. więc proszę o info

Luki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze coś powiem:P

Tutaj popatrz porównanie 88GT z 512MB i 1024MB

http://en.expreview.com/2007/12/30/review8...eed%ef%bc%9f/2/

Moja znajoma ma 88GT Od Asusa z 512MB z chłodzeniem Glaciator takie jak w tym linku z 1024MB no i tam jest wada, nie da sie zmierzyć temperatury:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze coś powiem:P

Tutaj popatrz porównanie 88GT z 512MB i 1024MB

http://en.expreview.com/2007/12/30/review8...eed%ef%bc%9f/2/

Moja znajoma ma 88GT Od Asusa z 512MB z chłodzeniem Glaciator takie jak w tym linku z 1024MB no i tam jest wada, nie da sie zmierzyć temperatury:/

Taaa... przypuszczałem że to nie daje zbyt wiele ale ma pracować na programie gdzie jest dużo tekstur i wyliczania .... więc sam nie wiem możliwe że to bez sensu trochę :D dla siebie bym jej nie wziął

Nie można zmierzyć tempertatury <_< huh kurcze jakaś alternatywa choć wydaje sie że to może być w miarę ciche ale kto to wie :D nie chce brać radeona bo to nie typowe są zastosowania więc nigdy nie wiadomo co będzie

Dzięks

Luki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie mówie ze ta 1GB karta ma taką wade ale z 512MB tak jest i nie tylko ja mam ten problem :/

Powiedz mi czy w takim razie sie przy nominalnych ustawieniach są z nią jakieś problemy np. wiesza sie itp ?? z nią ... Ponieważ nie będzie podkręcana na pewno...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GPU:

cisza=passiv=SPARKLE 8800GT ~800zl +samemu dokladamy wentylator80mm, albo wiekszy jak bedzie jak sensownie zamocowac.

Niestety jest to karta niepodkrecona:/ A wybierajac konstrukcje typu ZOTAC AMP! 8800GT/GTS o fabrycznie znacznie podniesionych zegarach, niedostajemy cichego chlodzenia. I musimy zalozyc je sami, poleam thermalright hr-03 gt + radiatory na pamieci itp(lub calosciowe chlodzenie wszystkich grzejacych sie elementow PCB firmy ZALMAN ZM-RHS88. Na to wolnoobrotowy wiatrak 120/92mm i miod malina! zapomnielbym: najwydajniejszym obecnie 8800gts, szeroko dostepnym jest GeForce 8800 GTS Asus Top 512MB, no ale chlodzenie ma do wymiany...

CPU:

Programy powinny wykorzystac 4 jajka. Im bardziej zaawansowany program do obrobki tym pewniej zrobi z nich uzytek. Z drugiej strony 8400 maja gigantyczny potencjal OC i nie wykorzystanie go to rozboj w bialy dzien. Decyzja nalezy do Ciebie. Jezeli przekonasz sie do OC to e8x00 jak nie to wez quada.

Obudowa:

Coolermaster cm-690 czy jakos tak. Ma duzo miejsc na wentylatory, 8 bodajze, pozwala to na zamotowanie bardzo wydajnego i przemyslaego systemy chlodzenia co da zarowno CISZE jak i NIZSZE TEMPERATURY(a wiec i ZYWOTNOSC czesci). Cena ok 260zl.

Pamieci:

tylko nie tamte geile! Dobre i tanie: patriot LLK 2x1GB 800Mhzcl4@1000cl5, geil black dragon ->moze by tak 2x2gb??

zasilacz:

obydwa moga byc. Ja bym sie jednak pokusil o tego mocniejszego w przypadku wyboru Quada.

chlodzenie cpu:

TYLKO THERMALRIGHT ULTRA 120 EXTREME + 2 ciche, markowe wentylatory 120 mm ~1100-1400rpm

Mobo:

asus ok, dorzuce pod rozwage ponadto: abit IP-35, DFI LanParty DK P35-T2(RS)

HDD:

jezeli caviar to aaks jak jest mozliwosc. mam caviara i mimo tego ze w testach byl najszybszy to nie polecam, moj dosc szybko stal sie glosny, coraz czesciej slychac chrobotanie podczas pracy. Podobno cichsze sa barakudy 7200.11 i nowe samsungi. Ktorego bys nie wzial, nie zauwazysz roznicy. Cenisz sobie cisze wiec superwydajnego Raptora nie polecam tym bardziej ze ze nowe baracudy/te z najgestszym zapisem, nie wszytkie modele nowe maja taka sama gestosc/ prawie mu dorownaly.

Mam nadzieje ze pomoglem!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GPU:

cisza=passiv=SPARKLE 8800GT ~800zl +samemu dokladamy wentylator80mm, albo wiekszy jak bedzie jak sensownie zamocowac.

Niestety jest to karta niepodkrecona:/ A wybierajac konstrukcje typu ZOTAC AMP! 8800GT/GTS o fabrycznie znacznie podniesionych zegarach, niedostajemy cichego chlodzenia. I musimy zalozyc je sami, poleam thermalright hr-03 gt + radiatory na pamieci itp(lub calosciowe chlodzenie wszystkich grzejacych sie elementow PCB firmy ZALMAN ZM-RHS88. Na to wolnoobrotowy wiatrak 120/92mm i miod malina! zapomnielbym: najwydajniejszym obecnie 8800gts, szeroko dostepnym jest GeForce 8800 GTS Asus Top 512MB, no ale chlodzenie ma do wymiany...

CPU:

Programy powinny wykorzystac 4 jajka. Im bardziej zaawansowany program do obrobki tym pewniej zrobi z nich uzytek. Z drugiej strony 8400 maja gigantyczny potencjal OC i nie wykorzystanie go to rozboj w bialy dzien. Decyzja nalezy do Ciebie. Jezeli przekonasz sie do OC to e8x00 jak nie to wez quada.

Obudowa:

Coolermaster cm-690 czy jakos tak. Ma duzo miejsc na wentylatory, 8 bodajze, pozwala to na zamotowanie bardzo wydajnego i przemyslaego systemy chlodzenia co da zarowno CISZE jak i NIZSZE TEMPERATURY(a wiec i ZYWOTNOSC czesci). Cena ok 260zl.

Pamieci:

tylko nie tamte geile! Dobre i tanie: patriot LLK 2x1GB 800Mhzcl4@1000cl5, geil black dragon ->moze by tak 2x2gb??

zasilacz:

obydwa moga byc. Ja bym sie jednak pokusil o tego mocniejszego w przypadku wyboru Quada.

chlodzenie cpu:

TYLKO THERMALRIGHT ULTRA 120 EXTREME + 2 ciche, markowe wentylatory 120 mm ~1100-1400rpm

Mobo:

asus ok, dorzuce pod rozwage ponadto: abit IP-35, DFI LanParty DK P35-T2(RS)

HDD:

jezeli caviar to aaks jak jest mozliwosc. mam caviara i mimo tego ze w testach byl najszybszy to nie polecam, moj dosc szybko stal sie glosny, coraz czesciej slychac chrobotanie podczas pracy. Podobno cichsze sa barakudy 7200.11 i nowe samsungi. Ktorego bys nie wzial, nie zauwazysz roznicy. Cenisz sobie cisze wiec superwydajnego Raptora nie polecam tym bardziej ze ze nowe baracudy/te z najgestszym zapisem, nie wszytkie modele nowe maja taka sama gestosc/ prawie mu dorownaly.

Mam nadzieje ze pomoglem!

Dzięki, ale tak jak wspominałem ten zestaw nie będzie podkręcany ani przerabiany ... nie będę miał możliwości nawet w nim grzebać więc wszelkie OC i zmiany odpadają elementy muszą być po prostu już skrojone na miarę

Wiem że grzechem jest nie podkręcać tego zestawu ale w tym wypadku nie będzie on podkręcany ... mnie do OC nie trzeba przekonywać B-)

Grafa : Zastanawiałem sie nad tym sparkle tylko obawiam sie żeby nie była zbyt wysoka temperatura na passive... w połączeniu z pasywnym chłodzeniem procka ... obawiam sie o stabilność .... GTS z cichym chłodzeniem i cena poniżej 1000zł

Płyta: Widziałem w akcji tego Gigabyte i był całkiem ok , Asus to dobra firma i podobno ta płytka jest niezła ale wydaje mi sie że obie nie różnią sie wiele między sobą...

Chłodzenie procka: Ten Thermalright jest o wiele lepszy od Ninja Scythe i Mugen ?? chodzi mi tylko o opcje passive

HDD: Sam nie wiem coś cichego Barakuda cichsza no to kurcze ten Caviar jest głośny :D .. jakieś sensowne typy ale nie kosztem wydajności cichy i wydajny

Obudowa: Wolałbym tego NZXT wydaje mi się bardziej "gotowy" maty i wyciszenie ... ewentualnie zastanawiam sie nad Antec P182 ale to już 499 zł około :(

Edytowane przez Lukiluki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chlodznie cpu, gpu: w tak poteznej konfigurajci q6600 + 8800 passiv nie jest wg mnie dobrym rozwiazaniem. Chociaz najwolniejsze wentylatory kup i zamontuj, to naprawde daje duuza roznice w temp, a przy zamknietej budzie na 100% ich nie uslyszysz. tr ultra 120 i mugen nie sa stworzone do passivu, Ninja w passivie jest chyba najwydajniejsza, co nie zmienia faktu ze przy pelnym obciazeniu moze nie wyrobic na quadzie. Wg mnie to nawet na pewno nie wyrobi, bo temp w granicach 80C nie uwazam za normalne... Dla mnie opcja q6600 + passiv to samobojstwo.

w 8800 nie ma tak naprawde cichych chlodzen. Za w miare ciche mozna uznac te z 8800gts puszczone na wolnych obrotach. A ten sparkle nie jest zly, tylko TRZEBA DOLOZYC wiatraczek jakis, zadna to ingerencja w sprzet, a poprawa bezpieczenstwa i komfortu pracy:).

z dyskami popytaj jeszcze, ale wytlumiona barracuda 7200.11 bedzie chyba najlepszym wyborem cena/wydajnosc/cisza.

co do obudowy: im wiecej passivu w srodku tym bardziej przydalaby sie dobra went budy, a do tego jeszcze maty zakladasz. Cos mi sie wydaje ze quad passiv(80C w stresie, albo i wiecej) + 8800 passiv (>100C w stresie, +kilka stopni wiecej na cpu) + maty + brak dobrej went w budzie to nie jest dobry pomysl, za dlugo ten konfig nie pozyje.

Idealnym kompromisem jest zalozenie CIHYCH wentylatorow, rozmieszczenie ich na cpu, gpu i w budzie. Dla mnie nie ma innej opcji przy tej konfiguracji.

dalej obstajesz przy passivie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu nie Geil ? Ja co prawda mam zaufanie do Kingston (i takie też posiadam) ... ale nie raz myślałem nad zakupem Geil.

... tylko trzeba pamiętać że nie ma polskiego XP 64 bit ... nie wiem czy spolszczenie nie będzie sprawiało problemów. Pozostaje Vista 64 i Linux 64

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu nie Geil ? Ja co prawda mam zaufanie do Kingston (i takie też posiadam) ... ale nie raz myślałem nad zakupem Geil.

... tylko trzeba pamiętać że nie ma polskiego XP 64 bit ... nie wiem czy spolszczenie nie będzie sprawiało problemów. Pozostaje Vista 64 i Linux 64

Nie ma wersji polsko języcznej 64 bit WinXP :( o to może być problem :(

@zala666 Skłaniam sie bardziej w strone 8400 z Scythe Ninja.... Co do 8800 gt to też wydaje mi sie że passive nie jest najlepszym wyborem

Wiesz co jedna spraw naprawdę nie mam możliwości tego przerabiać .... to musi być sprzęt gotowy z sklepu lub montowany przez sklep a wiesz jak to bywa ... Nawet regulacja obrotów to wiesz... osoba która będzie użytkowała tego kompa nie ma na to czasu na zabawę on służy do pracy :D

Dzięks

Luki

Edytowane przez Lukiluki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Geile słabo sie kręcą bardzo i podobniesz szybko padają

Kręcenie mnie nie dotyczy ... ale szybkie padanie już tak - o ile to nie jest bardziej mit/pojedynczy przypadek/zbieg okoliczności.

Najchętniej bym kupił 2x2GB 800 Kingston ale nie mają w Proline 2GB 800 Kingstona a jedynie Geil ... no i przez Twoją opinię się waham.

EDIT

... poczytałem teraz o tych GEIL - faktycznie ludzie narzekają i piszą wręcz "wszystko inne byle nie GEIL" ... "f-ma GEIL się popsuła" ...

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- wiec skoro zestaw ma byc skladany przez sklep to cichej grafiki nie dostaniesz. Passiv to za duze ryzyo szybszego zepsucia sie 8800 wiec tez odpada, trzeba wybrac jakis kompromis.

- mimo wszystko uwazam ze passiv ninjy nie jest dobrym rozwiazaniem. Wysokie temp, a chalasu wolnoobrotowego wentylatora nie uslyszysz i tak.

- wiem ze dobrymi pamieciami sa patrioty llk800 tanie i bezproblemowe.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- wiec skoro zestaw ma byc skladany przez sklep to cichej grafiki nie dostaniesz. Passiv to za duze ryzyo szybszego zepsucia sie 8800 wiec tez odpada, trzeba wybrac jakis kompromis.

- mimo wszystko uwazam ze passiv ninjy nie jest dobrym rozwiazaniem. Wysokie temp, a chalasu wolnoobrotowego wentylatora nie uslyszysz i tak.

- wiem ze dobrymi pamieciami sa patrioty llk800 tanie i bezproblemowe.

pozdrawiam

Dlatego muszę wybrać fabrycznie cichą kartę ... passive nie będą brał dla takiej mocnej karty zbyt duże obawy co do stabilności

Passive Ninja złym wyborem hm.. <_< kurcze w końcu buda będzie dobra nie podkręcane nic to kurcze ?? jakie to ma zastosowanie sam sie z nim nie bawiłem więc nie wiem jak temperatury ale sądziłem że przy jednym elemencie na passive to nie będzie problemu.

Co do Geili na pewno ich nie wezmę...

Luki

Edytowane przez Lukiluki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po przeczytaniu rad i innych wątków zestaw wygląda obecnie tak...

Obudowa: Antec P182 lub Nzxt Hush

Zasilacz: Corsair 520W

Procesor:C2D 8400

Chłodzenie procka:Ninja Scythe w trybie passive

Płyta główna:

Gigabyte GA-P35C-DS3R lub ASUS P5kPro

Nagrywarka: LG DVD RW Light

Pamięć:Patriot 2x2GB

OCZ 2x2GB Vista upgr LoL :D

Problemem jest tylko obecnie więc prosiłbym sie skoncentrować na tych elementach ewentualnie :

System operacyjny: musi być 64 bitowy a wersji polskiej WinXP 64 bitowej wygląda że brak więc co sądzicie o Vista Ultimate /Home która wersja i jak ten system sie zachowuje bo nie miałem styczności wydajność /stabilność itp

Karta graficzna: brak naprawdę cichego rozwiązania

8800GT 1024MB lub 8800GT 512MB

Dysk Twardy:Samsung lub Seagate lub Hitachi

Luki

Edytowane przez Lukiluki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem CI że Scythe weź z wiatraczkiem bo on cichy jest nawet bardzo cichy.Co do grafiki bez zwiekszania obrotów na 88GT też będzie cicho.A pytanie dlaczego tak Ci strasznie zalezy na ciszy?

Komp nie dla mnie :D takie są wymogi , choć szczerze powiedziawszy wkurzające jest to brzęczenie z kompa B-)

Co do Scythe można w sumie zamontować ten wiatrak i tak pewnie to zrobią ...

Teraz skłaniam sie w stronę Visty a tam jeszcze podobno jest problem z sprzętem :( co za porobiony system :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie jeze.i halas wydobywajacy sie z kompa nazywasz "brzeczeniem" to w tym zestawie nie masz sie co martwic, i tak dysk grafa lub zasilacz beda najglosniejsze. NINJA Z WENTYLEM!!! Przy zwyklej grafice, nie wyciszonym dysku i wentylatorze w zasilaczu ten wiatrak na CPU bedzie calkowicie nieslyszalny, gwarantuje. Odpusc sobie passiv na procu przy zwyklym chlodzeniu grafiki, na bank nie zauwazysz roznicy w glosnosci bo tak na prawde jej nie bedzie:)

Skoro cisza jest tak bardzo wazna to przemysl temat wyciszania hdd, biorac pod uwage ograniczone zaufanie do jakosci i sposobu montazu w sklepie, oraz montaz jakiegokoliek wolnoobrotowego wentylatora x2 w budzie-> to rowniez zlec skladajacemu komputer.

Twoj "zleceniodawca" nie zauwazy roznicy:)

Coz, co do systemu to niestey nie pomoge. nie korzystam z Visty.

Edytowane przez zala666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi