Skocz do zawartości
dARIO

Podkręcanie a seria procesora

Rekomendowane odpowiedzi

Jak to jest w końcu, czy seria ma duże znaczenie dla możliwości i jaka byłaby najlepsza w przypadku Durona 1200 (mogę wybrać między AHLCA a AHHAA). Procesory różnią się od siebie co widać gołym okiem. Jeden jest różowy, a drugi niebieski. Szukałem w postach i zdania są różne jedni tweirdzą, że wiele zależy od symbolu serii, inni, że niema to znaczenia. Może ktoś porównywał już jak się sprawują poszczególne modele. Ja nie mam takiej możliwości - muszę wybrać jeden albo drugi.

Pozdrawiam! :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem krootko !!!

AHHAA to najgorsze co można wybrać w przypadku D1200!

Bierz AHLCA!

jou!

Z tym żeby brać AHLCA to oczywiście się zgodzę.A odnośnie AHHAA to po prostu najpopularniejsza seria(a czy najgorsza to raczej wątpię).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak to jest w AMD, ale w Intelach są to serie dla różnych częstotlwośći.

Np. Jest Celeron 850 w dwóch seriach.

Seria 1. Celerony produkowane w zegarach 700-850.

Seria 2. Zegar 850-1000.

CHodzi o to że jądra serii drugiej są przygotowane do pracy z wysoką czętoliwością i dobrze znoszą o/c.

Mam nadzieję ze troche zobrazowałem. :)

P.S. Intel ma tabele na swojej stronie tabele z seriami procesorów. Poszukaj coś takiego u AMD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mniej wiecej tak samo jest z AMD

AHHAA to seria procesorów taktowanych od 1000 do 1200

AHCLA to procki ktoore weszly do produkcji wraz z pojawieniem sie Durona 1300 - byly to zaroowno D1000,D1100,D1200 jak i D1300.

Teoretycznie wiec - co praktyka potwierdza w pelni - D1000 z AHCLA zawsze lepiej bedzie znosil O/C...

jou!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mniej wiecej tak samo jest z AMD

AHHAA to seria procesorów taktowanych od 1000 do 1200

AHCLA to procki ktoore weszly do produkcji wraz z pojawieniem sie Durona 1300 - byly to zaroowno D1000,D1100,D1200 jak i D1300.

Teoretycznie wiec - co praktyka potwierdza w pelni - D1000 z AHCLA zawsze lepiej bedzie znosil O/C...

jou!

I tu ponownie się mylisz.masz to mały wyciąg z overclockers.com

1666 1.94 AHHAA SOLTEK SL75KAV 935

1596 1.80 AHHAA Asus A7A266-E 133 x 12; Boxed Set 14695

1400 1.85 AHHAA Epox 8KTA3+Raid Volcano 6Cu 2024

1377 1.85 AHHAA Asus A7V266-E 9.5@145 fsb Vapocilled.TwinMos 512mb cl2 !Rock Stable! 13611

1375 1.85 ahha AOPEN AK73 PRO(A) is rock stable 110FSB * 12.5 14755

Oczywiście nie twierdzę że AHHAA jest lepsze,bo każdy kto się trochę zna wie ze z durniów morganów najlepsze sa AHLCA.

Ale z tym 1200 to trochę przegiąłeś.

Jak mojemu zrobię WC to na pewno więcej niż 1200 pociągnie.Skoro przy otwartej obudowie z wiaterkiem z balkonu doszedł do 1230(7,5x164),to z WC mam nadzieję mieć conajmniej tyle.

Nawet z tej samej serii AHHAA trafiają się i lepsze i gorsze.Jedne idą ledwo na 1100,inne zaś spokojnie 1200.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widzisz mooj D1000 z AHHAA idzie stabilnie max na 1240Mhz i to przy standardowym (czyt.nie WC) chlodzeniem. Temperaturka idzie wtedy max na 49'C-stress ( CoolerMaster HCC-002 ).

Z AHLCA pewnie udalo by sie (choc niekoniecznie) wejsc na 10x133 bez stosowania WC i vmod'a...

jou!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak poza tym to sie zastanoowcie:

1666 1.94 AHHAA SOLTEK SL75KAV 935 - ciekawe jakie chlodzenie

(azot?) :) tym bardziej ze:

1377 1.85 AHHAA Asus A7V266-E 9.5@145 fsb Vapocilled !!!

a teraz poroownujac:

1400 1.85 AHHAA Epox 8KTA3+Raid Volcano 6Cu

przeciez to zaledwie przecietny cooler-nie twierdze ze zly-bo sie

niektoorzy pewnie zbulwersuja :)

To co tu napisalem wcale nie jest prooba zaprzeczenia tych wynikoow, ale logicznie myslac - prawdopodobienstwo takich rezultatoow jest chyba znikomo male...

jou!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak poza tym to sie zastanoowcie:

1666 1.94 AHHAA SOLTEK SL75KAV 935 - ciekawe jakie chlodzenie  

(azot?) :) tym bardziej ze:  

1377 1.85 AHHAA Asus A7V266-E 9.5@145 fsb Vapocilled !!!

a teraz poroownujac:

1400 1.85 AHHAA Epox 8KTA3+Raid Volcano 6Cu

przeciez to zaledwie przecietny cooler-nie twierdze ze zly-bo sie  

niektoorzy pewnie zbulwersuja :)  

To co tu napisalem wcale nie jest prooba zaprzeczenia tych wynikoow, ale logicznie myslac - prawdopodobienstwo takich rezultatoow jest chyba znikomo male...

jou!

Wg mnie to może świadczyć że bardzo dużo procków z tej serii było wypuszczonych i baaardzo dużo może zależeć od tygodnia w którym zostały wyprodukowane.Więc choć takie duże zróżnicowanie wewnątrz serii jest dziwne ale całkowicie możliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...