ddadam Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 (edytowane) Witam. Siedzę sobie w pracy na kompie o nast. konfiguracji: AMD Sempron, 1500 MHz (9 x 167) 2200+ ASRock K7VT6 (5 PCI, 1 AGP, 2 DDR DIMM, Audio, LAN) RADEON 9200 SERIES (64 MB) Dysk ST340014A (40 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/100) LITE-ON CD-RW SOHR-5238S Ram 256 MB DDR 333MHz W domu mam jak w sigu. I tu moje pytanie: Z jakiej racji ten złom z pracy uruchamia się znacznie szybciej (w ogóle nie widze tego ekranu płyty głównej, pasek od ładowania XP przelatuje góra 2 razy - całość góra 40 sekund) niż mój komp z domu - dużo lepszy? Dodam, że komp z pracy ma system zainstalowany od paru lat, żadnych defragmentacji itp. W domu nawet świeżo po instalacji windowsa XP, defragmentacji rejestru czy innych cudach nigdy mój komp nie schodził poniżej 50sekund. Edytowane 28 Lutego 2008 przez ddadam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 to ja mam używany przez rok amd64 i wyciskam 30+ sekund :). Być może tam są powyłączane niepotrzebne usługi, sterowników mniej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ddadam Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 najbardziej mnie zastanawia to że w pracy nie widać tych ekranów od płyty głównej (jaki procesor, ram itp.), tylko praktycznie od razu jest ten biały pasek na czarnym tle a po chwili logo win xp i ładowanie systemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 może monitor rozgrzewa się na tyle długo że nie widać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Halfi Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 to jest normalne... mam tak samo komp z siga uruchamia sie starsznie !! a jest to przedeszystkim wina plyty glowniej zanim przejdzie bios powykrywa co ma powykrywac potem zakladka raidu.... i sam windows.... tragedia moj stary axp 1700@3200 uruchomil by sie w tym czasie 2x.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkali Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 Witam. Siedzę sobie w pracy na kompie o nast. konfiguracji: AMD Sempron, 1500 MHz (9 x 167) 2200+ ASRock K7VT6 (5 PCI, 1 AGP, 2 DDR DIMM, Audio, LAN) RADEON 9200 SERIES (64 MB) Dysk ST340014A (40 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/100) LITE-ON CD-RW SOHR-5238S Ram 256 MB DDR 333MHz W domu mam jak w sigu. I tu moje pytanie: Z jakiej racji ten złom z pracy uruchamia się znacznie szybciej (w ogóle nie widze tego ekranu płyty głównej, pasek od ładowania XP przelatuje góra 2 razy - całość góra 40 sekund) niż mój komp z domu - dużo lepszy? Dodam, że komp z pracy ma system zainstalowany od paru lat, żadnych defragmentacji itp. W domu nawet świeżo po instalacji windowsa XP, defragmentacji rejestru czy innych cudach nigdy mój komp nie schodził poniżej 50sekund. Z doświadczenia wiem, że za długie uruchamianie się kompa odpowiadają sterowniki karty telewizyjnej. Sam mam Play TV pak. Po postawieniu systemu komp uruchamia się szybciutko. Wystarczy tylko wgrać sterowniki do karty i odpalanie systemu zaczyna trwać wieki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid afg Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 Nie wiem czy to się może przydać, ale u mnie w starym komputerze na szybkość sprawdzania i ładowania systemu miała wpływ karta graficzna oraz gniazdo pod które był podpięty dysk :P W zależności od grafiki przyśpieszał się test pamięci. (do tej pory nie wiem dlaczego). Z kolei przełożenie i podłączenie taśmy od dysku, do drugiego gniazda EIDE znacznie przyśpieszyło procedurę innych testów. Niedawno dostałem na 1 dzień do sprawdzenia GF 7300GT na ddr3 od Palita. Test pamięci trwał trochę dłużej niż na obecnym Radeonie, a system zaczął się ładować ponad 2 minuty zamiast kilkudziesięciu sekund :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djdrake Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 Spróbuj Bootvis'em. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koparka Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 (edytowane) Bootvis jest dobry, ale poprawia góra 10% (ogólnie to dużo jak "za darmo" jednym programem, ale nie na tyle, aby zniwelować dziwną różnice między tymi "athlonami 30sek" itp.) Wiem, że duże znaczenie przy uruchamianiu ma sama płyta główna (nie wiem dokładnie jaki element). Warto popróbować przestawiać wtyczki sata. Ja u siebie podłączyłem do innego portu i ładowanie windowsa z 11 pasków zjechało na 5 (po formacie od razu 1-2 i leci)! Taka manipulacja już dużo zmienia, więc warto wybadać. PS. Właśnie zauważyłem, że dzisiaj styka 3-lecie na PPC :D Edytowane 3 Marca 2008 przez koparka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 Z moich obserwacji wynika ze platformy oparte na AMD po prostu szybciej ładują Windowsa. Sterowniki do karty graficznej rzeczywiście nieco wydłużają start komputera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 ddadam Byc moze komp w pracy uruchamia sie z Hibernacji ?? STR = system to Ram chyba jak ustawie to na moim sprzecie to komp startuje 2x szybciej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ddadam Opublikowano 12 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2008 ddadam Byc moze komp w pracy uruchamia sie z Hibernacji ?? STR = system to Ram chyba jak ustawie to na moim sprzecie to komp startuje 2x szybciej nie, sam włączam go codziennie "od podstaw" - listwa, power na obudowie ;) wyjęcie tunera tv może minimalnie przyspieszyło ładowanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...