Skocz do zawartości
VIRU$

Abit Ax78 - Chipset Amd 770

Rekomendowane odpowiedzi

Przecież nawet na pudle pisze

Dual PCI Express 2.0 x16 slots (1x16, 1x4)

No niby jest, choć na jakimś forum dyskusja na ten temat była i niby to ściema z tym 2.0 na abicie. W sumie ten 2 port x4 to nie wiem po co, przy jednym x16 i x4 jest chyba spadek wydajności przy 2 grafach. Na szczęścicie mi to do życia potrzebne nie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok,no to super w takim razie.Powiedz mi jeszcze,jesli wiesz jak z regulacja obrotów wentylatorów na tym mobo?Jest to jakos w miare rozbudowane?

Zależy co masz na myśli pisząc w miarę. Jak w każdym abicie masz reg. przez zakres temperatury, w starych abitach chyba an8ultra było lepij bo podawałeś zakres napięć. Do cpu masz wybór wtyk 3 pin lub 4 pin pwm więc od minimalnych do maksa płynnie sobie chodzi. Ja mam pod mobo 2 fandery podpięte i jak zacznie się robić cieplej z 800 rpm do 1100 podchodzą ;].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytam raz jeszcze czy po wgraniu bios'a 1.3 nie macie to wyboru SPD w alphah dla ramu, w 1.2 dałem spd potem manual i wszystkie alphy miałem ładnie ustawione z spd. Teraz tylko opcja auto tak wiec nie wiem nawet jakie są ustawione muszę lukać w os np. everest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plytka poszla do gwarancji (oczywiscie nie mowilem nic o biosie :)) za pare dni mam sie dowiedziec ale firma spoko dala mi zastepcza plyte dfi infinity (moze dlatego ze tyle kasy tam zostawilem?) i staly klient jestem.Ciekawe czy uwzglednia reklamacje wgrywalem bios z oprogramowania dostarczone do plyty samo zaciaglo bios i chcialo uaktualnic a ja tylko nacislem yes eheeeehhe.ostatni raz wgrywalem jakis bios spod windy.

viru$

wlasnie kupilem pendrive .wczesniej robilem kombinacyjnie(np zmiana biosu na x1950) plyta botowlana z 98se plus komorka (v360:) tylko syn wzial na wakacje a mi zostal erricson a plyta juz go nie widziala jako dysk usb.Ale jak pisalem kwestia przyzwyczajen z gigabyte tam podwojny bios itp.(ten flash pod windows) mam za swoje , mam nadzieje ze ax78 wroci w 100% sprawny do mnie (zawsze jak cos ten ich dfi mi zostanie :lol2: narazie smiga bez zastrzezen)

Edytowane przez arkady_2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plytka poszla do gwarancji (oczywiscie nie mowilem nic o biosie :)) za pare dni mam sie dowiedziec ale firma spoko dala mi zastepcza plyte dfi infinity (moze dlatego ze tyle kasy tam zostawilem?) i staly klient jestem.Ciekawe czy uwzglednia reklamacje wgrywalem bios z oprogramowania dostarczone do plyty samo zaciaglo bios i chcialo uaktualnic a ja tylko nacislem yes eheeeehhe.ostatni raz wgrywalem jakis bios spod windy.

Ciekawe co zmajstrują z tym mobo i w jakim czasie, a co do flashowania to chyba najlepiej i szybciej, bezpiecznie z pendrive (dos) wychodzi. Robiłem na kilku ax78 i bezproblemowo. Jak dałem z xp'ka wiadomo :(, ciekawe co jest grane że pod xp zalicza zgon. Swoją drogą nawet po dosem chwilkę to trwa, na kn9 szybciej to szło tylko tam bios był pojemności 4mb a na ax78 jest 8.

Edytowane przez VIRU$

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i ta dfi siadla ( mam te szczescie )prawdobodobnie sekcja zasilania(no ale to plyta z serwisu rozne przejscia mogla miec zero o/c)zasilacz jak w sygnaturce .I teraz sie zastanawiam nad kupnem nowej plyty i nie wiem czy ax78 ( w sumie mialbym 2 jedna (tymczasowo w reklamacji)w rezerwie) czy moze jakas inna?moze ktos by mi poradzil a moze foxconna?

Edytowane przez arkady_2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam za offtop

Ale czy zna ktoś oznaczenia tej kostki biosu do ax78? Chciałbym zamówić ją w AL-Tronic ale nie wiem jakie ma oznaczenia.

byłbym wdzięczny :rolleyes:

Jak będę w domq to podam ;] a w pracy na laptoku urzęduję. Zobacz może w manualu od abita może coś jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Niedawno kupilm tego abita ,jednak przy podłączaniiu idzie taki pisk i na tym ekraniku jest FF a pierwsza dioda od lewej jest na zielono ,druga na czerwono :> Czy może mi ktoś powiedzieć czemu tak jest i co zrobić ?

Przepraszam jęzeli temat był juz poruszany ale pisze szybko ,bo jestem u kumpla :P a u siebie tylko gg mi działa a z netem cos nie tak :> Dlatego co moze byc nie tak posze o wyslanie na nr gg 3916748

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mam bardzo ważną sprawę co do tej płyty.

Otóż w tej chwili mam płyte DFI Infinity NF SLI-M2/G, kupiłem ją do OC rok temu, teraz jak są wakacje i mam troche wolnego czasu na testowanie stabilności to postanowiłem pobawić się w podkręcanie

Minął dzień i zauważyłem, że moja płyta GUBI USTAWIENIA FSB (reset na 200mhz) po włączeniu stanu wstrzymania.

Podobno wszystkie płyty na nForce4 tak mają, a ja używam tego trybu bardzo często i nie moge z niego po prostu zrezygnować.

Rozglądam się za tym Abitem, bo nie ma nForce4, daje się na nim kręcić i obsługuje Phenomy.

Byłbym bardzo wdzięczny jakby ktoś mógł mi sprawdzić coś takiego na tym Abicie:

1. Podkręcenie FSB na byle jaką wartość

2. Ustawienie trybu stanu wstrzymania na S3 (Suspend-to-RAM)

3. Włączenie trybu uśpienia w Windzie

4. Obudzenie kompa i sprawdzenie w CPU-Z czy wartość FSB dalej jest taka jaka jest ustawiona w BIOSIE (czy przypadkiem nie zresetowała się na 200mhz)

Jeśli z tym nie będzie problemów to kupuje tą płytę, a moja DFI idzie na Allegro.

Jeszcze pare pytań:

- Czy ten stan wstrzymania S3 wyłącza - tak jak na mojej DFI - wszystkie wentylatory, łącznie z tym w zasilaczu, a napięcie podawane jest jedynie na pamięci?

- Czy nie będzie problemów z moim configiem: Athlon 64 3500+ <> GoodRAM 1GB 533MHz <> Seagate Barracuda 7200RPM 250GB <> Galaxy G-Force 7600GS DDR3 Zalman <> Modecom MC-400ATX 2.0 400W

Z góry dzięki za odpowiedzi :)

Edytowane przez Dale65

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bawiłem się ostatnio paroma kompletami muszek, g.skilli, kingstonów i zauważyłem, że na biosie 1.3 podczas przestawiania timingów a konkretnie: Read To Precharge Delay (tRTP) jest coś nie tak, tzn:

jak w biosie dam ta wartość to programy odczytujące (everest, aida, cpuz itp) pokazuje że jest 4

jak dam w biosie 3 to soft pokazuje 5.

Czy ten czas to jakiś ważny jest do oc itp, jak jest lepiej mniejszy czy większy, ktoś coś powie w tym temacie.

A i TWR jak mam na auto to mi zawsze auto ustawia dużo mniejszy niż to co mam w spd kostek.

Edytowane przez VIRU$

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro mój ostatni post został zignorowany, to może chociaż ktoś mi powie jak jest z maksymalnym FSB tej płyty?

Jakie jest maksymalne stabilne FSB?

Przysiądę wieczorem z browcem i sprawdzę panu jak czas pozwoli.

U mnie non top śmiga na htt 300 i na kilku kompach znajomych i zero problemu, jak testowałem maks kiedyś to okolice 350 ale na biosie 1.2 na tym 1.3 nie mam pojęcia. Z twoim configiem obecnym nie będzie problemu.

p.s.

nic się nie resetuje po trybie uśpienia.

Edytowane przez VIRU$

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi