m24 Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 (edytowane) witam mam takie pytanie doczego jest ta opcja AMD cpu stepping P0 i P1 i jak ja ustawic :blink: czy to B2i B3 mam (proc 9850 be ) Edytowane 3 Sierpnia 2008 przez m24 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Ma ktoś tę płytę i Vistę x64? Bo na stronie stery do South Bridge są 64 BIT ale XP a o Viście tam nic nie ma i to mnie martwi bo robie przesiadkę za kila dni :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIRU$ Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 (edytowane) m24 napisał(a): witam mam takie pytanie doczego jest ta opcja AMD cpu stepping P0 i P1 i jak ja ustawic :blink: czy to B2i B3 mam (proc 9850 be ) Do włączania, wyłączania patha od tlb pierwsze serie niby miały jakiegoś "byka". ponawiam pytanko; Bawiłem się ostatnio paroma kompletami muszek, g.skilli, kingstonów i zauważyłem, że na biosie 1.3 podczas przestawiania timingów a konkretnie: Read To Precharge Delay (tRTP) jest coś nie tak, tzn: jak w biosie dam ta wartość 2 to programy odczytujące (everest, aida, cpuz itp) pokazuje że jest 4 jak dam w biosie 3 to soft pokazuje 5. Czy ten czas to jakiś ważny jest do oc itp, jak jest lepiej mniejszy czy większy, ktoś coś powie w tym temacie. A i TWR jak mam na auto to mi zawsze auto ustawia dużo mniejszy niż to co mam w spd kostek. Edytowane 5 Sierpnia 2008 przez VIRU$ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 (edytowane) Co do tRTP, to w BIOS and Kernel Developer's Guide for AMD NPT Family 0Fh Processors jest coś takiego: Read to Precharge Time (Trtp)—Bit 11. Specifies the read CAS# to precharge time.0b = 2 Clocks for Burst Length of 32 Bytes 4 Clocks for Burst Length of 64 Bytes1b = 3 Clocks for Burst Length of 32 Bytes 5 Clocks for Burst Length of 64 BytesCzyli zakres regulacji jest zależny od ustawienia parametru Burst Length. W większości BIOSów wygląda to tak, że podane są oba ustawienia (2/4 i 3/5) - widocznie ABIT o tym zapomniał. Edytowane 4 Sierpnia 2008 przez luk1999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dcf142 Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Co do 64 bitowej Visty, mam i nie mam problemów. Sterowników do SB nie instalowałem, chodzi na tym co było w Viscie. A tak w ogóle, to płytka właśnie mi wróciła z serwisu (3 tygodnie temu poszły iskry z sekcji zasilającej ram - chyba tak to można nazwać), ciekawe ile pożyje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIRU$ Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 (edytowane) Trofix napisał(a): Ma ktoś tę płytę i Vistę x64? Bo na stronie stery do South Bridge są 64 BIT ale XP a o Viście tam nic nie ma i to mnie martwi bo robie przesiadkę za kila dni :( Zero problemów na vista ultimate x64 + SP1, stery używam te które są w windowsie i wszystko gra i jest OK . A co to za cudo :DskPerf: jest na stronie amd/ati specjalnie do chipsetów amd jakieś zwiększenie wydajności dysków. Edytowane 6 Sierpnia 2008 przez VIRU$ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 ja będę miał Home Premium x64 mam nadzieję, że też zatrybi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mstdzw Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 (edytowane) :mur: Płyta wróciła z serwisu, hmm podobno wymienili kość i dobrze "100%" biosa wgrali ale mobo zachowuje sie tak samo jak po uwalonym biosie, tylko wiatraki kreci i FF wyswietla. :wisielec: pierdzielony abit Edytowane 8 Sierpnia 2008 przez mstdzw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIRU$ Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 (edytowane) mstdzw napisał(a): :mur: Płyta wróciła z serwisu, hmm podobno wymienili kość i dobrze "100%" biosa wgrali ale mobo zachowuje sie tak samo jak po uwalonym biosie, tylko wiatraki kreci i FF wyswietla. :?:cry: pierdzielony abit A jesteś pewien, że wgrali biosa czy wymienili na nowego ? Jakie masz oznaczenie na kości ? Czy cd albo flop coś próbuje czytać ? Co to za serwisy kurcze :(, można się wkurzyć z deka. Na pocieszenie dodam moja an52 siedzi już 3 tydzień w serwisie :(. ps. Ktoś o stery do chipsetu na ax78 pytał, więc proszę : http://wwwd.amd.com/AMD/SReleaseF.nsf/Soft...OS?OpenDocument Edytowane 8 Sierpnia 2008 przez VIRU$ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mstdzw Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 (edytowane) VIRU$ napisał(a): A jesteś pewien, że wgrali biosa czy wymienili na nowego ? Jakie masz oznaczenie na kości ? Czy cd albo flop coś próbuje czytać ? Co to za serwisy kurcze :(, można się wkurzyć z deka. Na pocieszenie dodam moja an52 siedzi już 3 tydzień w serwisie :(. Twierdzą że mobo jest uszkodzone, trudno wysle teraz do sklepu z allegro na gware może uznają Miesiąc w serwisie a teraz drugi miesiąc w drugim serwisie grgr.... :ploom: Edytowane 8 Sierpnia 2008 przez mstdzw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dcf142 Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 (edytowane) To ja tylko napiszę, że do mnie płyta wróciła z serwisu sklepu, w którym kupowałem (nie wiem szczerze co w niej grzebali, ale działa prawidłowo) po 20 dniach (łącznie z przesyłką PP) i jeszcze mi przedłużyli o ten czas gwarancję. Więc widać, da się naprawić Abita szybko i skutecznie. Edytowane 11 Sierpnia 2008 przez dcf142 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dark_Reaver Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Właśnie wpadłem na głupi pomysł :) Kupie drugiego Abita AX78 :> i odniose do sklepu za 2-3 dni wcześniej robiąc hot flash xD w ten sposób będe miał za friko zrobioną płyte :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zamiast kombinować, trzeba było mi wysłać kość dwa miechy temu :P. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_inf Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 (edytowane) Witam. Mam pytanko, okazjonalnie kupiłem dwa dyski 250GB i chciałbym spiąć w RAID 0, czy jest taka możliwość, żeby dwa nowe dyski pracowały w raidzie a trzeci(stary) był jak dotychczas solo? Może mi ktoś powiedzieć jak w ogóle zrobić tutaj raid poustawiać strip size itp? Bo jakoś nie zauważyłem nigdzie wyboru dotyczących raidu? Edytowane 13 Sierpnia 2008 przez piotrek_inf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mstdzw Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 dcf142 napisał(a): To ja tylko napiszę, że do mnie płyta wróciła z serwisu sklepu, w którym kupowałem (nie wiem szczerze co w niej grzebali, ale działa prawidłowo) po 20 dniach (łącznie z przesyłką PP) i jeszcze mi przedłużyli o ten czas gwarancję. Więc widać, da się naprawić Abita szybko i skutecznie. nie kupowałes czasem w sklepie ARCHE? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dale65 Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 (edytowane) dzięki za odpowiedź co do STR, a teraz pytanko co do CD-IN które w temacie znalazłem, a raczej jego brak. czy na prawdę nie działa i NIC nie da się na to poradzić (oczywiście na WinXP) ? jeśli tak to odpada w przedbiegu, bo mam karte TV z takim wyjściem i jeśli nie będę miał dźwięku to będzie bardzo nieciekawie w takim przypadku wole już tą DFI którą mam teraz, nawet mimo tego że nie moge używac STR bo gubi ustawienia FSB (jakoś się zadowole hibernacją zamiast str) PS: czyżby ta płyta była aż tak budżetowa że zrezygnowali z CD-IN? to zaczyna być... śmieszne. mam nadzieje że ma chociaż wyjście na port COM w środku Edytowane 14 Sierpnia 2008 przez Dale65 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIRU$ Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Dale65 napisał(a): dzięki za odpowiedź co do STR, a teraz pytanko co do CD-IN które w temacie znalazłem, a raczej jego brak. czy na prawdę nie działa i NIC nie da się na to poradzić (oczywiście na WinXP) ? jeśli tak to odpada w przedbiegu, bo mam karte TV z takim wyjściem i jeśli nie będę miał dźwięku to będzie bardzo nieciekawie w takim przypadku wole już tą DFI którą mam teraz, nawet mimo tego że nie moge używac STR bo gubi ustawienia FSB (jakoś się zadowole hibernacją zamiast str) PS: czyżby ta płyta była aż tak budżetowa że zrezygnowali z CD-IN? to zaczyna być... śmieszne. mam nadzieje że ma chociaż wyjście na port COM w środku Takie czasy że tną na czym się da :P wyjścia com brak, sam mam z tym problem, ale mam na usb przelotkę ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dale65 Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 A CD-IN? Oczywiście na WinXP, bo wcześniej w temacie było o Viście Macie takie opcje jak na screenie i czy to wejście DZIAŁA? Jeśli nie działa to zostaje przy DFI nawet mimo problemów jakie z nią mam... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_inf Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 (edytowane) Robił ktoś Raida na tej płycie? Pytam bo nie mogę sobie poradzić. W biosie ustawiam SATA Type na RAID, restart potem ctrl+F wchodzę do biosu kontrolera i są 4 opcje, 3 to delete array, 2 to tak jakby create, ale jak wejdę w tą opcję to tylko wyświetla dyski nie ma opcji dodaj do macierzy czy coś w tym stylu. A jest jakiś program którym by to można podejrzeć z poziomu Windowsa? Edytowane 14 Sierpnia 2008 przez piotrek_inf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farmer564 Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2008 farmer564 napisał(a): Witam Niedawno kupilm tego abita ,jednak przy podłączaniiu idzie taki pisk i na tym ekraniku jest FF a pierwsza dioda od lewej jest na zielono ,druga na czerwono :> Czy może mi ktoś powiedzieć czemu tak jest i co zrobić ? Przepraszam jęzeli temat był juz poruszany ale pisze szybko ,bo jestem u kumpla :P a u siebie tylko gg mi działa a z netem cos nie tak :> Dlatego co moze byc nie tak posze o wyslanie na nr gg 3916748 Chciałbym ponownie poruszyć tą sprawe ;> Wiem co to znaczy FF ,ale niewiem dlaczego idzie PISK ! z tej płyty ,i komp sie nie urochamia >.< Sprzęt jaki był pod niego podłączony to X2 52+ , 88GS ,nagrywarka ,dysk twardy ATA ,1 wentyl 140mm , 120mm 80mm ,i cooler Scythe Katana . Czy ta płyta jest na utylizacje ,czy to wina dysku czy czego :/ ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIRU$ Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2008 (edytowane) Ktoś pytał o opis z kostki bios'a, wiec proszę: ESMT 50 F25L008A c7052 0740 wg. google to : http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/...T/F25L008A.html Edytowane 17 Sierpnia 2008 przez VIRU$ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mstdzw Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 VIRU$ napisał(a): Ktoś pytał o opis z kostki bios'a, wiec proszę: ESMT 50 F25L008A c7052 0740 wg. google to : http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/...T/F25L008A.html dzięki, ale teraz wysyłam juz go na gware, mam taką nadzieje bo mi serwis zgubił manuala (jak to w ogóle możliwe?) i czekam jak zamówią nowego abita żeby mi oddali mojego manuala. :lol2: trochę to pokręcone, ale ten abit jest chyba przeklęty. To ostatni abit w moim życiu nigdy wiecej. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIRU$ Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 mstdzw napisał(a): dzięki, ale teraz wysyłam juz go na gware, mam taką nadzieje bo mi serwis zgubił manuala (jak to w ogóle możliwe?) i czekam jak zamówią nowego abita żeby mi oddali mojego manuala. :lol2: trochę to pokręcone, ale ten abit jest chyba przeklęty. To ostatni abit w moim życiu nigdy wiecej. :wink: eeee a mój chyba ze 7 przez wszystkie sokety i zawsze było OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_inf Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Z raidem sobie już poradziłem, wiem jak go skonfigurować. Jednak mam kolejne pytanie, czy da się dodać sterowniki raidu do zainstalowanej już Visty? Mam już postawioną Vistę i nie chce jej przeinstalowywać. A jak tylko ustawię Sata type na Raid to są restarty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mstdzw Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2008 VIRU$ napisał(a): eeee a mój chyba ze 7 przez wszystkie sokety i zawsze było OK. :lol2: Własnie odzyskałem mój manual, jutro wysyłam na gware, tylko co tam było w zestawie ? - mobo + folia - zaślepka - tasmy do PATA + flop - kabel SATA - przejściówka zasilania molex-SATA - manual - taka naklejka mini instrukcja co gdzie jest no i gwara oczywiście. Jak coś pominołem to mnie poprawcie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIRU$ Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 mstdzw napisał(a): :lol2: Własnie odzyskałem mój manual, jutro wysyłam na gware, tylko co tam było w zestawie ? - mobo + folia - zaślepka - tasmy do PATA + flop - kabel SATA - przejściówka zasilania molex-SATA - manual - taka naklejka mini instrukcja co gdzie jest no i gwara oczywiście. Jak coś pominołem to mnie poprawcie :wink: 2 kable sata ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mstdzw Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 (edytowane) VIRU$ napisał(a): 2 kable sata ;] Ja dostałem jeden SATA, tu też tak piszą http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=1700-19 Zawartość pudełka W pudełku z płytą znajdziemy: * płytę CD ze sterownikami i oprogramowaniem * instrukcję obsługi (częściowo po Polsku, bardzo dobrą) * 1 kabelek Serial-ATA * 1 kabelek ATA133 * osłonkę I/O * 1 przejściówkę zasilania molex – SATA Niestety, 1 kabelek SATA to troszkę mało… -------------------------------------------------------------------------------------------------------- VIRU$sie już dzisiaj wysłałem, mam nadzieje, że ja również nie bedę długo czekał :wink: Edytowane 22 Sierpnia 2008 przez mstdzw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinmic Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 (edytowane) A czy jest ktoś z okolic Opola kto mógłby poratować hot flash'em w sprawie tego Abita ax78... jestem kolejną ofiarą flashowania z poziomu systemu :) masakra ale juz emocje opadły i teraz szukam jakiegoś szybkiego rozwiązania... Edytowane 22 Sierpnia 2008 przez marcinmic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mstdzw Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 marcinmic napisał(a): A czy jest ktoś z okolic Opola kto mógłby poratować w sprawie tego Abita ax78... jestem kolejną ofiarą flashowania z poziomu systemu :) masakra ale juz emocje opadły i teraz szukam jakiegoś szybkiego rozwiązania... Witaj w klubie :) zastanawiam się tylko po kiego .... dają takie narzędzie do uwalania biosu? A cofnąłeś zworke po zwisie zanim zrobiłeś restart? Tak jest w instrukcji, ale kto by tam czytał :) ja nie czytałem i ciekaw jestem czy to by pomogło gdyby tak zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinmic Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 (edytowane) mstdzw napisał(a): Witaj w klubie :) zastanawiam się tylko po kiego .... dają takie narzędzie do uwalania biosu? A cofnąłeś zworke po zwisie zanim zrobiłeś restart? Tak jest w instrukcji, ale kto by tam czytał :) ja nie czytałem i ciekaw jestem czy to by pomogło gdyby tak zrobić. własnie nie ... :) kur.. szlag mnie trafia bo miałem tu 3 kompy rozkopane , instalka zrobiona itd i tu taki klops. Połowa dnia w plecy i wszystko musiałem przekładać :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: a Ty kolego mstdzw jestes może gdzies z tej czesci polski? Moze poratujesz mnie kosteczką=? ;) Aaa nie doczytałem że wysłałeś kartę.. Szukałes może czegoś w necie, jakies firmu , kupno kości itd? ja nie mam czasu na czekanie na serwis i zapłace jak bedzie trzeba za kość lub jej zaprogramowanie... Chetnych zapraszam ... dam zarobić ;) Edytowane 22 Sierpnia 2008 przez marcinmic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...