Blade Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 Witam, za jakiś czas składać będę potwora na quadzie i multi-gpu oraz różnych dodatkowych gratach (macierze dyskowe). Poszukuję silnego zasilacza, który jednocześnie byłby jak najcichszy. Stąd moje pytanie: Który z 1KW potworków (lub okolice 1KW) jest najcichszy? Jakie zasilacze możecie polecić? Na razie na oku mam BeQuiety i Tagany, ale nie wiem, które serie są najbardziej udane. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MPKING Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 zuc okiem na Tagan 1100 BZ 2926318[/snapback] Witam,za jakiś czas składać będę potwora na quadzie i multi-gpu oraz różnych dodatkowych gratach (macierze dyskowe). Poszukuję silnego zasilacza, który jednocześnie byłby jak najcichszy. Stąd moje pytanie: Który z 1KW potworków (lub okolice 1KW) jest najcichszy? Jakie zasilacze możecie polecić? Na razie na oku mam BeQuiety i Tagany, ale nie wiem, które serie są najbardziej udane. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TripleX Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 (edytowane) PCP&C Turbo-Cool 1KW-SR http://silent-pc.pl/p3022-cat-190-PC_Power...ool_1KW-SR.html +5V @ 30A +12V@ 72A (80A peak) -12V @ 0.8A +3.3V @ 24A +5VSB @ 3.5A continuous power = 1000W peak power = 1100W http://www.pcpower.com/power-supply/turbo-cool-1kw-sr.html ten zasilator to potwór :D http://www.xbitlabs.com/articles/other/dis...su-roundup.html Edytowane 28 Lutego 2008 przez TripleX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 PCP&C Turbo-Cool 1KW-SR http://silent-pc.pl/p3022-cat-190-PC_Power...ool_1KW-SR.html +5V @ 30A +12V@ 72A (80A peak) -12V @ 0.8A +3.3V @ 24A +5VSB @ 3.5A continuous power = 1000W peak power = 1100W http://www.pcpower.com/power-supply/turbo-cool-1kw-sr.html ten zasilator to potwór :D http://www.xbitlabs.com/articles/other/dis...su-roundup.html Hehe PCP&C Turbo to do cichych sie na pewno nie zalicza ... Może 1.2KW made By Hipro5 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omgwtf Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 http://zenfist.pl/chieftec-cft85014c-p-1664.html nie jest zle, jeśli o ciszę chodzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 Szczerze mówiąc tak mocny zasilacz ci niepotrzebny i z pewnością te wszystkie potwory są głośne. Jeśli już to proponuję ci Enermaxa infinity 720W z 14 cm wentylatorem, który zniesie prawie 60A na +12v i będzie na pewno dużo cichszy niż konkurencja przy dużym obciążeniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lama1 Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 zuc okiem na Tagan 1100 BZ http://zenfist.pl/tagan-bz1100-below-zero-1100w-p-1922.html Wentyl na nim do cichych nie należy..raczej do serwerów (osobne pomieszczenie) i dużej obudowy (trudno dokrecanie odpinanych przewodów) niż uzytku domowego... moim zdaniem to U33 ze świecidełkami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 ja proponuje Chiefteca 1200w , ma odpianane kable, jest nieslyszalny i ma zapas mocy!! sam mam i polecam!! a trisli jutro na nim bede testowal to napisze czy sie rozpedzi cos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juni_or Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 No stary jeśli piszesz "niesłyszalny" a w sigu masz przy wentylu napisane "13db" to ja już nic nie mówię... P.S. Ja bym brał Infinity 720W. 60A na dwunastce starczy do każdego sprzętu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 (edytowane) No stary jeśli piszesz "niesłyszalny" a w sigu masz przy wentylu napisane "13db" to ja już nic nie mówię... P.S. Ja bym brał Infinity 720W. 60A na dwunastce starczy do każdego sprzętu ;) jakbys troche pomyslal to bys zrozumial:) czy owe 13db odnosi sie do zasilacza czy chlodzenia procesora :? a co te 13db to duzo bo wentylor z odleglosci 1metra jest nieslyszalny. Edytowane 29 Lutego 2008 przez Blue Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 Co do waszych świtnych dB, to Blue: Uległeś marketingowi na poziomie stosowania jego przez TT. :) Realny próg słyszalności dla przeciętnego człowieka to 21dB. Wiec gratulować Tobie słuchu, albo naiwności. Ale skoro uważasz, że zasilacz 1,2kW jest cichy, a nawet określasz go mianem niesłyszalnego, to raczej słuchu nie masz zbyt dobrego. :wink: Taki zasilacz nie ma szans dorównać jakimś na prawdę cichym zasilaczom. Do tego absolutnie nikomu nie jest potrzebne takie bydle. Nikt Ciebie nie przekona i mi się też nie chce, ale przestań pisac takie herezje o zapasie mocy. Bo zapas to można mowić powiedzmy o dodatkowych 100% więcej mocy, ale już 20% jest dużm zapasem, a 50% tak dużym, że nie warto nad mocą PSU się rozwodzić. A Ty ile masz, 400%, czy jeszcze więcej? Kup sobie miernik mocy, albo pozycz od kogoś i zobacz sobie, ile Twój komuter pobiera przy największym obciązeniu, powiedzmy orthos lub orthos *2 ( priorytet 9 ) i do tego jakis 3dmark. I wtedy spojrz jeszcze raz na swój zasilacz i się zastanów, co ludziom polecasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 (edytowane) Co do waszych świtnych dB, to Blue: Uległeś marketingowi na poziomie stosowania jego przez TT. :) Realny próg słyszalności dla przeciętnego człowieka to 21dB. Wiec gratulować Tobie słuchu, albo naiwności. Ale skoro uważasz, że zasilacz 1,2kW jest cichy, a nawet określasz go mianem niesłyszalnego, to raczej słuchu nie masz zbyt dobrego. :wink: Taki zasilacz nie ma szans dorównać jakimś na prawdę cichym zasilaczom. Do tego absolutnie nikomu nie jest potrzebne takie bydle. Nikt Ciebie nie przekona i mi się też nie chce, ale przestań pisac takie herezje o zapasie mocy. Bo zapas to można mowić powiedzmy o dodatkowych 100% więcej mocy, ale już 20% jest dużm zapasem, a 50% tak dużym, że nie warto nad mocą PSU się rozwodzić. A Ty ile masz, 400%, czy jeszcze więcej? Kup sobie miernik mocy, albo pozycz od kogoś i zobacz sobie, ile Twój komuter pobiera przy największym obciązeniu, powiedzmy orthos lub orthos *2 ( priorytet 9 ) i do tego jakis 3dmark. I wtedy spojrz jeszcze raz na swój zasilacz i się zastanów, co ludziom polecasz. ale mnie zjechales, no ale sluchaj , to o co tu chodzi? "No stary jeśli piszesz "niesłyszalny" a w sigu masz przy wentylu napisane "13db" to ja już nic nie mówię... " to ja mam problemy ze sluchem czy on?? druga sprawa, w temacie jest napisane 800-1000w, jak roznica miedzy 1000 a 1200 wynosi 70zl to warto moze zaopatrzyc sie w ten mocniejszy, ja przynajmniej takie rozwiazanie uwazam za lepsze. Aktualnie mam 3karty w komputerze, zestaw pobiera z gniazdka ponad 600w ale jestem uczulony poniewaz mialem kiedys tagana580w u15 ktory spalil mi nowe raptory przywiezione z usa, pamietam przywiozlem sobie wtedy x1900xtx i 2raptory wlaczylem komputer i po 5sekundach sie wylaczyl i niestety procz zasilacz polecialy mi tez dyski ktore potem reklamowalem 3miesiace, przez to wole miec zapas, i jak dla Ciebie ten zasilacz jest zły to nie mam pytan, jest cichy, ma odpinane kable kosztuje 650zl a wersja 1000w 70zl mniej a temacie jest napisane cichy zasilacz 800-1000w, jest wersja 1000w z tej samej serii wiec odpowiadam na pytanie. Miales ten zasilacz????????ze mowisz ze jest glosny?? bo na 3kartach 8800gtx zestaw generuje gdzies na moje oko 35db napewno nie wiecej, bo jednak szum robi swoje. nawet w esc.pl wersja 1000w jest drozsza, ale pewnie jest blad w cenie, bo ja placilem 630 + wysylka....a teraz niby 530zl kosztuje a model 1000w jest drozszy o pare zl. Edytowane 29 Lutego 2008 przez Blue Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalamitka Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 Zastanów się nad tym http://www.tcmagazine.com/comments.php?sho...400&catid=2 Zasilacze z tej serii są bardzo dobre. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omgwtf Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 Śmieszna sprawa z tym Corsairem. Numer UL mówi o Seasonicu, za to wszystko przemawia za CWT - oploty niezamknięte w zasilaczu, charakterystycznie zabezpieczone cewki oraz zielone pcb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 ja proponuje Chiefteca 1200w , ma odpianane kable, jest nieslyszalny i ma zapas mocy!! sam mam i polecam!! a trisli jutro na nim bede testowal to napisze czy sie rozpedzi cosTen zasilacz nie jest niesłyszalny, jak to wyżej napisałeś i przestań ześ się wykłucać. Kolega wyżej przyczepił się Twoich 13dB w ramach "przenosni" do Twojej opinni na temat niesłyszalności tego PSU, ktora jest z krainy marzeń wyssana. O kulturze pracy takiego zasilacza mozna powiedzieć, że jest akceptowalny, znośny, ale nie niesłyszalny, a nawet nie cichy. I przy takim sprzecie nie da się tego osiągnąć, po prostu nie da. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 (edytowane) Ten zasilacz nie jest niesłyszalny, jak to wyżej napisałeś i przestań ześ się wykłucać. Kolega wyżej przyczepił się Twoich 13dB w ramach "przenosni" do Twojej opinni na temat niesłyszalności tego PSU, ktora jest z krainy marzeń wyssana. O kulturze pracy takiego zasilacza mozna powiedzieć, że jest akceptowalny, znośny, ale nie niesłyszalny, a nawet nie cichy. I przy takim sprzecie nie da się tego osiągnąć, po prostu nie da. ty dalej edytujesz stary moj post, jest cichy i mocy mu nie brakuje, a w przenosni to sie pisze w cudzysłowie... jak przeszkadza glosnosc tego psu to wystarczy obnizyc obroty i pol metra slychac go nie bedzie. mialem enermaxa infinity na testy, kolega caly czas go uzywa i napewno nie byl cichszy...przy tym configu. Edytowane 29 Lutego 2008 przez Blue Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juni_or Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 (edytowane) jakbys troche pomyslal to bys zrozumial:) czy owe 13db odnosi sie do zasilacza czy chlodzenia procesora :? a co te 13db to duzo bo wentylor z odleglosci 1metra jest nieslyszalny. Miałeś kiedyś sonometr w ręku chociaż?? Wiesz co to jest marketing?? Wiesz niezależnie do czego odnosi się to 13dB pokazuje jednoznacznie że dajesz się nabijać w butelkę przez nadruki na pudełkach wentyli - śmiech na sali. A od siebie dodam że jeśli dajmy na to otoczenie ma 36dB (sonometr którym dysponuję na zakres od 35dB) a po przyłożeniu do kompa (50cm) wynik jest rzędy 38dB to coś tu musi być nie tak. Może trochę namieszałem ale chcę Ci powiedzieć że cyferki podawane przez producentów może są prawdziwe ale tylko w ich laboratorium, nie można ich więc porównywać z innymi produktami. Obiektywny obraz da Ci tylko porównanie w jednym miejscu, tym samym sprzętem. Podsumowując jakby się uprzeć to można napisać na pudełku od wentyla że ma 5dB i nikt się przyczepić nie może a to że będzie chodził jak kombajn to inna bajka. Miales ten zasilacz????????ze mowisz ze jest glosny?? bo na 3kartach 8800gtx zestaw generuje gdzies na moje oko 35db napewno nie wiecej, bo jednak szum robi swoje. No i po raz kolejny pokazujesz swoją niewiedzę w temacie głośności. dB się na oko nie da zmierzyć i basta! Można subiektywnie porównać np. do Fandera na max RPM i wtedy połowa ludzi z forum wie o co biega... Edytowane 2 Marca 2008 przez juni_or Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 Zapewne zasilacz zyskal miano nieslyszalnego gdyz gdyz zaglusza go cala reszta ;) Czytajac tematy o zasilaczach czy wentylatorach, na podstawie doswiadczen ich uzytkownikow mozna wysnuc wniosek, iz 90% z nich jest nieslyszalna.. Jednak sa ludzie dla ktorych dobry wentylator @500rpm wciaz jest w jakims stopniu slyszalny, dajmy z tego - pol metra. Swoja droga zastanawiam czy po zmienie CPU na Quad Core, dorzuceniu dodatkowych 2 dyskow oraz drugiego 8800gtx moj Chieftec AA-101A 400W z fanswapem na Noctue NF-S12-800 @ 500RPM powiedzialby na wstepie dosc.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 @juni or zestaw jest cichy, wiadomo szum robi swoje i lekko slychac komputer, ale w momencie gdy przytrzymie oba wiatraki z zasilacza to dalej jest ten lekki szum ale naprawde jest cicho. mozesz wpasc zobaczyc, napewno ten zasilacz nie jest glosny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 Blue: przytrzymam, jesli juz. To w koncu jest nieslyszalny, czy szum przeszkadza? :P A od siebie dodam że jeśli dajmy na to otoczenie ma 36dB (sonometr którym dysponuję na zakres od 35dB) a po przyłożeniu do kompa (50cm) wynik jest rzędy 38dB to coś tu musi być nie tak.3dB wzrostu to dwukrotny wzrost w skali liniowej, 2dB to bodajze wzrost 1,7x, czyli mniej-wiecej by sie zgadzalo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 zasilacza nie slychac, szumi powietrze lekko delikatnie z okolic kart graficznych...bo w okolicach grafik sa dodatkowo 2wentylatory z przodu i z boku po jednym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...