Skocz do zawartości
Miczq

Scythe Quiet Drive I Cienki Dysk Bedzie Pasowac?

Rekomendowane odpowiedzi

jw chcialbym w takiej skrzynce umiescic dyski Seagate ST3250410AS sa to jedno talezowce co za tym idzie bardziej cienkie od standardowych i tu pytanie czy to bedzie pasowac? i czy sqd bedzie odbieralo dobrze cieplo z dysku bo przez to ze jest cienszy ta metalowa skrzynka nie bedzie chyba przylegac?

Ps. Uprzedzajac pytania dyski sa bardzo ciche podczas pracy ale jak sie okazalo po zlozeniu LC w idle mecza:( szelest a do tego mam trzy dyski:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jw chcialbym w takiej skrzynce umiescic dyski Seagate ST3250410AS sa to jedno talezowce co za tym idzie bardziej cienkie od standardowych i tu pytanie czy to bedzie pasowac? i czy sqd bedzie odbieralo dobrze cieplo z dysku bo przez to ze jest cienszy ta metalowa skrzynka nie bedzie chyba przylegac?

Ps. Uprzedzajac pytania dyski sa bardzo ciche podczas pracy ale jak sie okazalo po zlozeniu LC w idle mecza:( szelest a do tego mam trzy dyski:(

Mam ten dysk. Dołożyłem jeszcze aluminiową płytkę o grubości kilku milimetrów i jest luz. Bez tego też powinno być ok, tylko wtedy dysk musi leżeć w pozycji jak w instrukcji obsługi (przylegać do plecami). W ultra cichym komputerze ST3250410AS jest i tak słyszalny, tj. w zasadzie nie pierdzi, ale świst talerzy nie jest w pełni wygłuszony (tylko niech jacyśwyznawcy seagate nie mówią, że mam wadliwy dysk, bo przez moje ręce przewinęły się już 3 sztuki tego modelu!).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak by podniesc dysk, od strony elektroniki (podkladke zrobic), najlepiej z maty wygłuszajacej dostepnej w sklepach z akcesoriami motoryzacyjnymi to mysle ze problemow z odbieraniem ciepła byc nie powinno

przemo3642

popieram, nie ma nieslyszalnych dyskow i to nawet wsrod tych 5400rpm :cry:

Edytowane przez meeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przemo3642 - a warto pakowac te dyski do sqd ? zalezy mi na wyciszeniu dysku w idle ten szelesto swist wkurza:(

Ps. Przy okazji szukam plytek alu anodyzowanego o grubosci 2mm najlepiej o wymiarach typu 42cmx17cm i mniejsze gdzie tego szukac? w praktikerach castoramach nie ma :(

Edytowane przez Miczq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak by podniesc dysk, od strony elektroniki (podkladke zrobic), najlepiej z maty wygłuszajacej dostepnej w sklepach z akcesoriami motoryzacyjnymi to mysle ze problemow z odbieraniem ciepła byc nie powinno

Z odbieraniem ciepła problemu nie powinno być w takim przypadku, za to może być mały problem z taśmami (teraz dokładnie nie pamiętam jak to wygląda, ale chyba przymierząlem też tak i wtyczki były wygięte, ale w takim stopniu, że nie powinno to zaszkodzić dyskowi).

przemo3642 - a warto pakowac te dyski do sqd ? zalezy mi na wyciszeniu dysku w idle ten szelesto swist wkurza:(

Ps. Przy okazji szukam plytek alu anodyzowanego o grubosci 2mm najlepiej o wymiarach typu 42cmx17cm i mniejsze gdzie tego szukac? w praktikerach castoramach nie ma :(

No zawsze to będzie wygłuszenie jakieś... Lepiej mieć chyba ciszej (choć nie będzie to idealna cisza) niż głośniej. Poza tym, jeśli nie masz jakoś drastycznie wyciszonego kompa to odgłos dysku w SQD powinien być w dużej mierze niesłyszalny (zagłuszony). U mnie teraz prawie nie słychać dysku gdyż zagłusza je niebieskie chłodzenie palita 8800gt, którego jeszcze nie wymieniłem (mowa oczywiście o IDLU bo w stresie to jest istny huragan, nie wiem jak niektórzy mogąto określać jako "ciche chłodzenie") i dźwięk z monitora (który raczej trudno będzie się pozbyć bez uraty gwary). Co do samego SQD to nie jestem przekonany czy lepszego efektu nie uzyskamy robiąc skrzynkę "bitumiczną" z obudowy od starego CD-ROMA i mat.

A jesli chodzi plyteki AL to ciekawa sprawa, bo nie wiem skąd wziąć je i zupełnie nie pamiętam skąd wytrzasnąłem swoje... mi się wydaje, że wyciąłem to z jakiejś podłużnej listwy aluminiowej, z jakiego progu czy czegoś takiego... :huh:

Edytowane przez przemo3642

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odswieżam :D

Ma ktoś moze zamontowany jakiś jednotalerzowy dysk w SQD ??

Przymierzam sie do kupna F1 320GB a one maja niestety tylko 20mm grubości..

a nie lepiej skrzynke bitumiczną ? koszt 40zł a znacznie lepiej wycisza niz SQD i nie ma zadnych problemów z odprowadzaniem ciepła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi