Miczq Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 jw chcialbym w takiej skrzynce umiescic dyski Seagate ST3250410AS sa to jedno talezowce co za tym idzie bardziej cienkie od standardowych i tu pytanie czy to bedzie pasowac? i czy sqd bedzie odbieralo dobrze cieplo z dysku bo przez to ze jest cienszy ta metalowa skrzynka nie bedzie chyba przylegac? Ps. Uprzedzajac pytania dyski sa bardzo ciche podczas pracy ale jak sie okazalo po zlozeniu LC w idle mecza:( szelest a do tego mam trzy dyski:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 jw chcialbym w takiej skrzynce umiescic dyski Seagate ST3250410AS sa to jedno talezowce co za tym idzie bardziej cienkie od standardowych i tu pytanie czy to bedzie pasowac? i czy sqd bedzie odbieralo dobrze cieplo z dysku bo przez to ze jest cienszy ta metalowa skrzynka nie bedzie chyba przylegac? Ps. Uprzedzajac pytania dyski sa bardzo ciche podczas pracy ale jak sie okazalo po zlozeniu LC w idle mecza:( szelest a do tego mam trzy dyski:( Mam ten dysk. Dołożyłem jeszcze aluminiową płytkę o grubości kilku milimetrów i jest luz. Bez tego też powinno być ok, tylko wtedy dysk musi leżeć w pozycji jak w instrukcji obsługi (przylegać do plecami). W ultra cichym komputerze ST3250410AS jest i tak słyszalny, tj. w zasadzie nie pierdzi, ale świst talerzy nie jest w pełni wygłuszony (tylko niech jacyśwyznawcy seagate nie mówią, że mam wadliwy dysk, bo przez moje ręce przewinęły się już 3 sztuki tego modelu!). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 (edytowane) a jak by podniesc dysk, od strony elektroniki (podkladke zrobic), najlepiej z maty wygłuszajacej dostepnej w sklepach z akcesoriami motoryzacyjnymi to mysle ze problemow z odbieraniem ciepła byc nie powinno przemo3642 popieram, nie ma nieslyszalnych dyskow i to nawet wsrod tych 5400rpm :cry: Edytowane 28 Lutego 2008 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miczq Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 (edytowane) przemo3642 - a warto pakowac te dyski do sqd ? zalezy mi na wyciszeniu dysku w idle ten szelesto swist wkurza:( Ps. Przy okazji szukam plytek alu anodyzowanego o grubosci 2mm najlepiej o wymiarach typu 42cmx17cm i mniejsze gdzie tego szukac? w praktikerach castoramach nie ma :( Edytowane 28 Lutego 2008 przez Miczq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 (edytowane) a jak by podniesc dysk, od strony elektroniki (podkladke zrobic), najlepiej z maty wygłuszajacej dostepnej w sklepach z akcesoriami motoryzacyjnymi to mysle ze problemow z odbieraniem ciepła byc nie powinno Z odbieraniem ciepła problemu nie powinno być w takim przypadku, za to może być mały problem z taśmami (teraz dokładnie nie pamiętam jak to wygląda, ale chyba przymierząlem też tak i wtyczki były wygięte, ale w takim stopniu, że nie powinno to zaszkodzić dyskowi). przemo3642 - a warto pakowac te dyski do sqd ? zalezy mi na wyciszeniu dysku w idle ten szelesto swist wkurza:( Ps. Przy okazji szukam plytek alu anodyzowanego o grubosci 2mm najlepiej o wymiarach typu 42cmx17cm i mniejsze gdzie tego szukac? w praktikerach castoramach nie ma :( No zawsze to będzie wygłuszenie jakieś... Lepiej mieć chyba ciszej (choć nie będzie to idealna cisza) niż głośniej. Poza tym, jeśli nie masz jakoś drastycznie wyciszonego kompa to odgłos dysku w SQD powinien być w dużej mierze niesłyszalny (zagłuszony). U mnie teraz prawie nie słychać dysku gdyż zagłusza je niebieskie chłodzenie palita 8800gt, którego jeszcze nie wymieniłem (mowa oczywiście o IDLU bo w stresie to jest istny huragan, nie wiem jak niektórzy mogąto określać jako "ciche chłodzenie") i dźwięk z monitora (który raczej trudno będzie się pozbyć bez uraty gwary). Co do samego SQD to nie jestem przekonany czy lepszego efektu nie uzyskamy robiąc skrzynkę "bitumiczną" z obudowy od starego CD-ROMA i mat. A jesli chodzi plyteki AL to ciekawa sprawa, bo nie wiem skąd wziąć je i zupełnie nie pamiętam skąd wytrzasnąłem swoje... mi się wydaje, że wyciąłem to z jakiejś podłużnej listwy aluminiowej, z jakiego progu czy czegoś takiego... :huh: Edytowane 29 Lutego 2008 przez przemo3642 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
co3en Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Odswieżam :D Ma ktoś moze zamontowany jakiś jednotalerzowy dysk w SQD ?? Przymierzam sie do kupna F1 320GB a one maja niestety tylko 20mm grubości.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Odswieżam :D Ma ktoś moze zamontowany jakiś jednotalerzowy dysk w SQD ?? Przymierzam sie do kupna F1 320GB a one maja niestety tylko 20mm grubości.. a nie lepiej skrzynke bitumiczną ? koszt 40zł a znacznie lepiej wycisza niz SQD i nie ma zadnych problemów z odprowadzaniem ciepła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 (edytowane) http://www.frazpc.pl/b/182395 http://forum.dzikie.net/index.php?action=s...at&id=17759 http://marcinwadas.fotosik.pl/albumy/244520.html http://www.silenthardware.de/forum/index.php?showtopic=4301 http://www.silenthardware.de/forum/index.php?showtopic=4827 edit: nooo gdzie tu się podział post pytający o linki jak to zrobić ? :lol: Edytowane 3 Kwietnia 2008 przez sorest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
co3en Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 (edytowane) @sorest thx za linki :D Posta usunałem bo w międzyczasie sam zdążyłem znaleźć edit: znaleŹć Edytowane 3 Kwietnia 2008 przez luck-ass Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...