mark_89 Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 witam to mój pierwszy post na forum więc liczę na ciepłe przyjęcie i bezkonfliktową współprace :wink: a teraz do sedna buda Chieftec Bravo LBX-01B-B-B po lekkim modzie chłodniczym (wycięty na dole w podstawie i na górze w suficie dziury na 120mm wiatraki) prawy bok jeden 92 chłodzący dysk twardy potrzebuje trzech 120-stek 2 na wyciąg (bok budy i góra) i jedną na zasysanie powietrza (dół) do tego jedną 92 warunki: muszą dobrze wiać być w miare ciche (przeważnie siedze w słuchawkach) to tak bym nie słyszał ich hehe 2 z nich muszą dobrze pracowac w poziomie (dół i góra) budżet na to to ok 130zł co polecacie ?? fander?? acutake?? prosze o porade i wskazówki pozdrawiam aaa dodam że narazie zestaw ma chłodzić kompa na 939 a za jakiś miesiąc przesiadka na socket 775 i e8400 prawdopodobnie sli i 2 dyski pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 Zajrzyj tutaj ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark_89 Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 tak czytałem cały temat i mam pomysł taki: fander z tyłu puszczony na 6-7v na dole i górze acutake na 12v niewiem jaki ma być 92 który w miare by przewiał 2 dyski w raid (prawdopodobnie będą to 2 500) tylko niewiem czy ten acutake przewieje filtr robiony z pończochy czy nie spadnie drastycznie wydajność Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prodigal Son Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 Robienie wentylatora nawiewającego tylko po to żeby nawiewał nie ma sensu. Chyba że ma nawiewać na coś konkretnego. Ja mam tak, że nawiewa na grafę chłodzoną pasywnie oraz dyski. Natomiast jak nie masz takich potrzeb, starczy że dasz wentyle na wywiewie, a powietrze samo wleci przez tą dziurę co masz na dole. A jedno źródło hałasu mniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 Robienie wentylatora nawiewającego tylko po to żeby nawiewał nie ma sensu. Chyba że ma nawiewać na coś konkretnego. Ja mam tak, że nawiewa na grafę chłodzoną pasywnie oraz dyski. Natomiast jak nie masz takich potrzeb, starczy że dasz wentyle na wywiewie, a powietrze samo wleci przez tą dziurę co masz na dole. A jedno źródło hałasu mniej. pierwsze słyszę żeby ogrzane powietrze " wylatywało" dołem :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark_89 Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 nie no z dołu sobie będzie zasysało zimne powietrze do budy a na samej górze na suficie i z tyłu za prockiem będzie wyrzucało ciepłe i jest to chyba najlepsze rozwiązanie (przynajmniej tak mi sie wydaje z pkt widzenia fizycznego) a wentyle juz kupiłem u kolegi z forum milansa fander na sam spód 2 acutake 120 na bok i na góre i jeden 92 acutake na dysk a co do budy to mam plan (podejżany na tym forum zresztą) do takiego rozwiązania ułożenia kabli jak w tym temacie http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=236943 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prodigal Son Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 pierwsze słyszę żeby ogrzane powietrze " wylatywało" dołem :wink: Powietrze przez dziurę na dole wleci a nie wyleci. A konkretnie wentylatory wydmuciach!ące z wnętrza (przykładowo ten u góry i z tyłu) wytworzą w budzie podciśnienie. Powietrze samo więc będzie napływało do środka przez otwór na dole (i inne nieszczelności obudowy), bez potrzeby zakładania wentylatorów na nawiewie. Wentylator na nawiewie ma sens jedynie, gdy chcesz ukierunkować strumień zimniejszego powietrza na jakiś konkretny element, a nie żeby napływ samoczynnie rozchodził sie w obudowie w sposób niekontrolowany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 (edytowane) a co do budy to mam plan (podejżany na tym forum zresztą) do takiego rozwiązania ułożenia kabli jak w tym temacie http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=236943Hahaha buda Bartolomiusa :) Teraz stoi u mnie i po woli ja woduje :) Ogolnie to Bartolomius niezle sie przy niej napracowal, radze dobrze przyjrzec sie jak poprowadzil kable tylem i wyciol otwory pod mobo. Do tego LBX ma nieco inny stelaz (zreszta szkoda wogole porownywac LBX do WH, jak zobaczylem WH bylem po prostu w szoku... to zupelnie inna klasa obudow chiefteca, choc na pozor podobna) Tak sie wogole zastanawiam po co wycinales otwory w gorze i dole budy?? Co innego jak bys tam chlodnice pakowal, na wiatraki szkoda zachodu bo i tak to strasznie duzo nie da, a do tego LBX ma wystarczjajca ilosc miejsca na wiatraki... Ja mam w prawdzie BA, w LBX wystarczylo by powiedzmy wypchanie otworow 92mm wiatrakami, jest ich az 5, tak ze nawet acutake na 7v byly by ciche i wystarczajace, tanie, do tego mocniejsza 120 na tyl i po zabawie. U mnie w BA stosowalem taki patent, no i jeszcze 120 na gorze (nad zasilaczem), choc na dobra sprawe nie byla konieczna i tak przewiew wystarczal... Co do filtrow przeciwkurzowych popatrz po hurtowniach z materialami np na filtry do odkurzaczy. Znajomy kupil tam 2x1m tkaniny za ok 8-10pln, praktycznie minimalny opor jezeli chodzi o przelot powietrza i do tego niezle filtruje, sam mam troche u siebie :) EDIT: Jesli chcesz wyciszyc ta bude dokup troche gabki/uszczelek gumowych lub czegos w tym stylu i podloz pod mocowania/miejsca styku ze stelazem spodu i topu (ewentualnie wykorzystaj silikonowe podkladki pod sruby z acutake a wiatraki zamocuj na kolkach), oklejanie calej budy ma tylko taki plus ze kable mozna pod gabka schowac (jednak dobre maty robia swoje - glownie usztywniaja konstrukcje/boki budy). Jak dla mnie najwiekszy problem z BA/LBX to wpadanie obudowy w nieprzyjemne drgania. Plastikowe sanki pod dyski tez dobrze bylo by podkleic gabka. Mordowalem sie ze swoja BA i jeszcze musze troche dopracowac, robilem to troche "na szybko" i jeszcze troche drga. Jak na razie moja stoi na kolach - moze i mobilne rozwiazanie, bo caly czas w niej dlube, ale przerabiam standardowe stopki na takie z "podgumowaniem" tak ze mysle ze po tym zabiegu juz nie bedzie z nia tak zle i niebawem wywale kolka, ewentualnie sproboje zamocowac takie gumowe kolka z Leroy Merlin ;) Edytowane 3 Marca 2008 przez jedras77 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...