Skocz do zawartości
pc_max

Wymiana Kondensatorów Na Mobo

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem mobo z uszkodzonymi kondensatorami sekcji zasilania (wybrzuszone, niektóre wylane)- 1500uf/6.3V. Nie mam takich- pozostaje zakup na alledrogo- wydatek mały, ale zależy mi trochu na czasie.

Mam kilka uszkodzonych codeshitów- mają one kondziołki 1000uf /10V i /16V. Zastanawiam się, czy bardzo obniży się stabilność płyty / skróci żywotność tych kondziołów po ich wlutowaniu- oryginalne mają pojemność o 500uf większą (napięcie to wsjio ryba bo maxymalne wyższe od oryginałów).

Z góry dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie kondesatory się nie nadają :wink: , mają zbyt dużą rezystancje wewnętrzną. Będą zachowywać się jakby ich nie było w układzie lub jakby miały wyrażnie mniejszą pojemność. Trzeba zastosować kondesatory "Low ESR" , czyli o niskiej rezystancji wewnętrznej lub ewentualnie zwykłe , ale o znacznie wyższym napięciu znamionowym , ale wiąże się to z większymi gabarytami co raczej odpada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli jestes z czasem na "pienku " to poszukaj jakiej uwalonej mobo i wylutuj z niej kondki.

Bedzie to dla ciebie doskonała szkoła przygotowawcza ( nie taki einfach nagrzac 4 lub 6 warstwoe PCB).

Po wylucie mozesz je wstawic do tej mobo... robiłem juz takie numery i do dzis dnia zaden nie wrocił..

Pewnie zostane zrugany ze wstawiałem trupy ( mam miernik pojemnosci i czesto roznica w pojemnosci ich to było 10% od nominału czyli tyle ile wynosi norma producenta ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

potrzebujesz kondow niskoimpedancyjnych, low esr, a nie niskorezystancyjnych ;)) nie mylic rezystancji z impedancja,

ESR = zastępcza rezystancja szeregowa

Low ESR = niska zastępcza rez. szeregowa, imo jest to jednoznaczne z "niskorezystancyny".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ESR = zastępcza rezystancja szeregowa

Low ESR = niska zastępcza rez. szeregowa, imo jest to jednoznaczne z "niskorezystancyny".

nalezy to tlumaczyc jako impedancje, poniewaz impedancja jest funkcja rezystancji, i temu nieraz tak sie podaje... pozatym jest zalezna takze od innych wartosci... ;) ale ok, nie o to chodzi w temacie...

na allegro takze sa kondy przewidziane jako te do plyt glownych, wybor wartosci jest dosc duzy, oczywiscie mozna stosowac na wyzsze napiecia, kondy wtedy beda oczywiscie wieksze objetosciowo, ale jak sie mieszcza, nic nie stoi na przeszkodzie ;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale tu właśnie chodzi o rezystancje i nie nalezy tego tłumaczyć inaczej. Rezystancja jest szczególnym przypadkiem impedancji a nie jej funkcją (choć zależy jak na to patrzeć, ale dla prądu stałego na przykład impedancja = rezystancja, reszta impedancji przy stałej pojemności zależy od częstotliwości, więc trudno określić uniwersalną wartość niskiej impedancji jako, że nie koniecznie na wyjściu układu zasilania na każdej mobo musi być taka sama pulsacja). ;)

Edytowane przez hary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko tam masz impedancje charakterystyczną falowodu 50 czy 75 ohm co jest niezbyt tym samym co impedancja. ;)

to chyba nie pomoze w temacie ;)) ale jak masz czas przekomarzac sie to oki...

w kazdym razie kolega pc_max moze kupic np te kondy:

http://www.allegro.pl/item326128202_1500uf...yt_gl_2szt.html

a te powinny byc jeszcze lepsze:

http://www.allegro.pl/item329405287_1500uf...c_kod0037_.html

moze nawet oc wzrosnie ;)) a jak bedziesz sie bawil to mozesz nawet wartosci 2000uF sorzwdzic czy cos daja... sztuka to znalezc przyjemnosc w pracy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na aukcji napisano: ULTRA LOW ESR

Przecież to zwykłe elektrolity, bez problemu nadają sie do mobo, nie raz je stosowałem. Teraz już innych nie sprzedają, przynajmniej nie widziałem innych u siebie w mieście. I kosztują ok 1.5zl. Ceny allegrowe są baardzo ciekawe.

Nie lepiej przejsc do sklepu elektrOnicznego i kupic niz zamawiac z allegro? Do tego przesyłka...

Jeżeli w orginale miałeś 1500uf/6.3V możesz spokojnie zapodać 1500uF/10V 105C, zwiekszy to ich żywotność ze dwa razy i nie wplynie ani na O/C negatywnie ani nic złego nie zrobi ;) Sprawdzone na wielu egzemplarzach, niektóre płyty po takiej wymianie chodzą już po 4 lata od wymiany bez zarzutów, wczesniej po 1.5 roku od zakupu rozsadzało elektrolity. Producenci celowo montują podzespoły "słabsze" nie zawsze dobrane do warunkow pracy, raz cena, dwa jakby robili płyty działajace po 5lat to by im sie to nie opłacalo bo nie miałoby co sie psuć ;)

Edytowane przez lukasrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież to zwykłe elektrolity, bez problemu nadają sie do mobo, nie raz je stosowałem

Powodzenia w stosowaniu.... zwykłych elektrolitów.... jak chesz byc pro i elo to polecam tantalowe nie do zabicia kondesatory.

Zwykły elektrolit nie jest przystosowany do pracy "udarowej".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

chodzi o to że LOW ESR to od lat standard i glownie takie sprzedaja...

Wiadomo, że technika idzie naprzód i kondensatory są coraz lepsze, ale patrząc na oferty hurtowni, to z 90% stanowią "zwykłe" elektrolity. Poza tym dobrze jest sprawdzić co dany producent rozumie przez "low" ESR. Nie zakłada się zwykłych elektrolitow do mobo tak jak nie wlewa się oleju przekładniowego do silnika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Producenci celowo montują podzespoły "słabsze" nie zawsze dobrane do warunkow pracy, raz cena, dwa jakby robili płyty działajace po 5lat to by im sie to nie opłacalo bo nie miałoby co sie psuć ;)

hehe - absolutnie się z tym nie zgadzam

Ja wymieniam płytę dosyć często (nowe elementy, kompatybilność). Jeśli płyta jakiejś firmy mi siądzie (np. po 3 latach - jeśli któraś u mnie tyle zagości) to automatycznie płyty tego producenta nie kupię już ja ani nikt z moich znajomych. Tak więc na prawdę ... nie opłaca się produkować tandety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi